Właśnie zdiagnozowano u mnie guza jądra. Potrzebuję pomocy.

Choroba nowotworowa jest dla Chorych i ich bliskich jedną z najbardziej stresogennych sytuacji w życiu. Strach, rozdrażnienie, wściekłość, wstyd, obawy przed odrzuceniem przez dotychczasowe środowisko a przede wszystkim lęk o życie to emocje z którymi mierzą się praktycznie każdy Chory na nowotwór jądra, jego rodzina i najbliżsi znajomi.

Niniejsze forum służy rozmowie, wyjaśnianiu pojawiających się problemów sfery emocjonalnej. Traktuje także o odchodzeniu, radzeniu sobie w jednym z najtrudniejszych momentów w życiu człowieka.

Właśnie zdiagnozowano u mnie guza jądra. Potrzebuję pomocy.

Postprzez Warden » 23 Sie 2024, 19:21

Cześć wszystkim.

Mam na imię Kamil. Za niecały miesiąc obchodzę swoje 30ste urodziny. 2 tygodnie temu pożegnałem dziadka, który odszedł w swoim łóżku, chorując na nowotwór płuc. Następnego dnia po jego śmierci.. po raz pierwszy przytuliłem nowonarodzoną Córeczkę. A dwa dni temu usłyszałem słowa, których tak bardzo się boimy, i które usłyszała większość użytkowników tego portalu.
Trafiłem na to forum jakieś dwa tygodnie temu. Nie mam co prawda jeszcze pełnej diagnozy, dlatego wątek założyłem akurat w tym dziale. Wydajecie się być naprawdę sympatyczną i budującą społecznością, a żona widząc mój stan psychiczny od wczoraj zachęciła mnie do napisania tutaj posta, wyżalenia się i poszukania porady.
Guz wykryłem w dolnej części prawego jądra właśnie jakieś dwa tygodnie temu. Miesiąc temu jeszcze nic nie było wyczuwalne. Łudziłem się przez kilka dni, że może to jakaś torbiel i się wchłonie, lecz po tym jak guz zrobił się twardszy i trochę urósł zadecydowałem o wizycie u urologa. Diagnoza była szybka - zmiana nowotworowa 1.7mm x 2.5mm. Na całe szczęście trafiłem do doktora, który jest zastępcą ordynatora oddziału urologicznego w jednym z wrocławskich szpitali. Niby zmiana została wykryta na początkowym etapie i lekarz powiedział, że na 99% nie mam przerzutów. 5 września mam mieć zabieg amputacji jądra, dodatkowo angioTK i RTG płuc. No i czekanie na wyniki histo. Zrobiłem dziś rano markery, mam zaniżone (aczkolwiek nadal w normie) LH oraz zawyżone (aczkolwiek również nadal w normie) betaHCG. Czekam na afp, wyniki mają być w poniedziałek.
Jeszcze nigdy w życiu się tak nie bałem.. jestem załamany tym wszystkim. Przez 4 lata chorowałem na depresję, jestem teraz na małej dawce wenlafaksyny i miałem pod koniec roku kończyć leczenie. To wszystko wydaje mi się jakieś nierealne, jakbym był po prostu aktorem w jakimś filmie. Dodatkowo jestem fizycznie zmęczony, bo córeczka jest niesamowicie absorbująca. Na szczęście mam cudowną żonę, która mnie niesamowicie w tym wspiera i rodziców, którzy pomagają nam przy małej. Niemniej jednak mam wrażenie że to co się zadziało w ciągu miesiąca w moim życiu to jakiś pieprzony rollercoaster, albo wspominkowy scenariusz z Family Guya..
Chciałem was zapytać drodzy koledzy o kilka spraw.. Jak u was przebiegała operacja? Jak długo dochodziliscie do siebie? Czy termin operacji na 5 września nie jest zbyt odległy? Kiedy powinienem załatwić kartę DILO? Jak się czuliście po chemii i ile ją braliście? Czy polecacie jakiegoś onkologa we Wrocławiu, który poprowadzi mnie przez bitwę z tym gównem?

Przepraszam za chaotyczny styl wypowiedzi, ale wiem, że niejeden z was przechodził przez te pierwsze chwile z podobnym mętlikiem w głowie...

Pozdro
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Re: Właśnie zdiagnozowano u mnie guza jądra. Potrzebuję pomo

Postprzez tomowen » 23 Sie 2024, 20:37

Wymacałeś guza szybko, a więc połowa sukcesu jest już za Tobą.
Kartę DILO wystawi Ci każdy lekarz, w tym lekarz rodzinny. Warto mieć ją wcześniej niż później.

Ja bałem się orchidektomi - zupełnie niepotrzebnie. Rano zostałem przyjęty na oddział urologiczny, następnego dnia rano miałem krótki zabieg w znieczuleniu od Pasa w dół. Następnego dnia po obchodzie do domu. Zero dolegliwości. Sama rana nie boli, goi się szybko. Jest trochę upierdliwa z uwagi na miejsce. Kilka dni z wyprostowaną nogą i już.

Chemia? Nie myśl teraz o tym. To niepotrzebne. Wiele osób tutaj nie miało chemii lub miały jedną dawkę karboplatyny (kilka dni kaca). Cierpliwie czekaj na wyniki. Szybkie działanie jest ważne, ale „wariactwo” gorsze ;)
tomowen

Postprzez Warden » 09 Wrz 2024, 14:24

Hej tomowen, dzięki za Twoją odpowiedź.

Nie odzywałem się, bo potrzebowałem kilku dni na poukładanie sobie trochę tego wszystkiego w głowie.
Miałem zabieg orchidektomii w piątek, w sobotę już wyszedłem. Bardzo się cieszę, że jestem z rodzinką. Na ten moment RTG płuc wyszło czyste, czekam na wyniki histopatu i TK z kontrastem w tym tygodniu. Lekarz powiedział, abym nastawił się psychicznie na chemię, przynajmniej tę uzupełniającą 2xBEP. Trochę poczytałem i chyba się z nim zgadzam - ryzyko nawrotu tego cholerstwa po chemii jest o wiele mniejsze, pójdę za ciosem i zrobię to od razu na jesień.
Będę udzielał się w tym wątku, gdy dostanę więcej informacji :)

pozderki
Awatar użytkownika
Warden

Postprzez miszcz » 09 Wrz 2024, 16:36

Chemia uzupełniająca, jeśli masz nienasieniaka, to 1xBEP. Założyłeś wątek w złym dziale, więc mi umknął, ale jak będą wyniki histo-patu i TK, będzie wiadomo, co i jak.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tomowen » 03 Sty 2025, 00:37

Co u Ciebie? Daj znać jak leczenie.
tomowen

Postprzez Warden » 16 Sty 2025, 14:42

Cześć @tomowen!

Przepraszam, że się nie odzywałem, ale mocno pochłonęła mnie córka i praca...

Guz okazał się być nasieniakiem, TK nie wykazało żadnych przerzutów, lecz ze względu na rozmiar powyżej 3cm i bardzo szybki wzrost guza onkolodzy zdecydowali się na chemię adjuwantową w postaci dwóch wlewów karboplatyny.
No więc jestem już po zupkach. Pierwszy wlew był bardzo ciężki - wymioty, ból i zawroty głowy, wysypka na ciele, brak apetytu. Taki "kac" trzymał mnie przez tydzień - potem z dnia na dzień było coraz lepiej, jednakże bardzo szybko się męczyłem przy jakichkolwiek fizycznych aktywnościach. Ostatni wlew miałem 14 listopada i przed nim poprosiłem mojego lekarza o medyczną marihuanę - i to był strzał w dziesiątkę. Otrzymałem receptę na odmianę Purps (THC 19%, CBD 1%). Objawy uboczne zostały skutecznie zniwelowane, apetyt utrzymywał się w "miarę" na dobrym poziomie. Morfologia wyszła nawet OK, podczas chemii piłem spore ilości kiszonego soku z buraka, co miało znaczący wpływ na szybszą odbudowę krwinek. Z głowy i z rąk poleciały włosy, aczkolwiek nie wszystkie - porobiły się pojedyncze, łyse placki, lecz i tak byłem niestety zmuszony ogolić się na łyso :D . Aktualnie włosy już odrastają, kondycyjnie jest ciut lepiej ale nadal czuje się szybko zmęczony, mocniej się pocę, a w trakcie świąt na 3 dni ogłuchłem, po czym pojawiły się OKROPNE piski uszne. Do tej pory trochę zelżały, ale niestety neurolog i laryngolog po przebadaniu audiometrem stwierdzili, że jest to wynik uszkodzenia nerwów słuchowych i muszę nauczyć się z tym żyć... Może ktoś miał tu podobny skutek uboczny?

Wizytę kontrolną mam w marcu, będę dawał znać co u mnie :)

P.S. Czy jakiś moderator może przenieść ten wątek do "Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków"? Myślę, że lepiej będzie tam pasował.

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy to czytają i zmagają się z tym g****...
Awatar użytkownika
Warden

Postprzez CRS » 17 Sty 2025, 00:52

Jak na uzupełniającą karboplatynę, to silne skutki uboczne. I pierwszy raz spotykam się z tym, że komuś włosy poleciały po takim leczeniu. Możesz napisać gdzie się leczyłeś i jakie dawki miałeś podane?
CRS

Postprzez miszcz » 17 Sty 2025, 07:55

Bardzo dobrze, że wziąłeś karboplatynę. Skutki uboczne rzeczywiście duże, niektóre występują bardzo rzadko. Zastanawiam się, czy stan psychiczny, lęki itp. mają wpływ na wslystępowanie skutków ubocznych.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Warden » 17 Sty 2025, 16:57

Psycholog i onkolog stwierdzili, że te moje życiowe sytuacje z ostatnich 6 miesięcy mogły mieć wpływ na nasilenie objawów, szczególnie tych od strony układu pokarmowego. Owszem, włosy wypadają niezwykle rzadko ale jednak czasami wypadają. W moim przypadku na szczęście zrobiły się tylko 3 czy 4 łyse placki na głowie i brodzie, ale poleciały włosy z nóg oraz z rąk.
Operowany byłem w szpitalu na Fieldorfa we Wrocławiu, prowadzony jestem przez oddział onkologiczny w szpitalu Latawiec w Świdnicy (jakieś 50km od Wrocławia, lekarze dojeżdżają tu z wrocławskiego DCO). Wlewy prawie litr - nie pamiętam dokładnie, ale na pewno więcej niż 700ml. Jak będę na kontroli to poproszę lekarza o wydruk z systemu, to wtedy potwierdzę dokładną ilość.
Awatar użytkownika
Warden

Postprzez CRS » 17 Sty 2025, 18:27

Mi bardziej chodzi o dawkę karboplatyny, bo wlew to już roztwór.
A nie masz wypisów z leczenia?
CRS

Następna

Wróć do Sfera psychiki i emocji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości