USG, torbiel - zapytanie

Przeczytaj zanim napiszesz czyli regulamin, zasady, ważne ogłoszenia i ogólnodostępne informacje od redakcji.

USG, torbiel - zapytanie

Postprzez kuba7 » 05 Sty 2025, 04:34

Cześć, postanowiłem udać się do urologa, jednak termin był za 4dni. Chciałem jak najszybciej się upewnić więc umówiłem się tego samego dnia do radiologa na USG. Moim problemem był guz w górnej części jądra (tak jakby na zaokrągleniu). Okazało się że to torbiel na prawym jądrze, a co ciekawe wykryto również drugą na lewym jądrze, której nie byłem świadom. Wykryto je w głowie najadrza, jednak zmiana z którą tam przyszedłem jest przytwierdzona do jądra. Czy torbiel może być właśnie przytwierdzona? Dodatkowo odczuwam ten guzek jakby był obok najadrza (miększej ruchomej struktury nad jądrem, jeśli dobrze rozumiem). Po badaniu lekarz powiedział z nie warto tracić czasu na wizytę u urologa (umówiony byłem w innym mieście)

Poniżej wyniki i zdjęcie USG.

Image

Jeśli tag nie zadziała to link:

https://prnt.sc/KV0z6UeNqB-U

1. Wymiary jąder:
• Prawe: 46 × 19 mm
• Lewe: 42 × 19 mm
2. Budowa jąder:
• Jednorodne
• Porównywalna echogeniczność
• Brak widocznych zmian ogniskowych
3. Unaczynienie jąder:
• Prawidłowy przepływ naczyniowy (Power i Color Doppler)
4. Najądrza:
• W głowie najądrza obustronnie pojedyncze torbiele:
• Prawe: 4,5 × 3 mm
• Lewe: 2,5 mm
• Poza torbielami – najądrza niezmienione
5. Wolny płyn:
• Brak wolnego płynu między osłonkami jąder
6. Żylaki powrózka nasiennego:
• Brak cech żylaków obustronnie

Z góry dzięki, pewnie już wymyślam ale chce się upewnić.
kuba7

Re: USG, torbiel - zapytanie

Postprzez user90 » 06 Sty 2025, 02:19

Ja osobiście dla świętego spokoju zrobiłbym drugi raz usg w innym miejscu, najlepiej u doświadczonego radiologa
user90

Postprzez miszcz » 08 Sty 2025, 00:21

Potwierdzam - zrobić drugie usg, zapisać się do urologa i kontrolować zmiany. To na zdjęciu nie wygląda na guz złośliwy, opis też przemawia za zmianą łagodną. Na wszelki wypadek trzeba jednak sprawdzić w innej pracowni.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez adamus09 » 03 Lut 2025, 22:38

To się zdarza, w tej torbieli jest płyn nasienny i plemniki. Obserwacja.
Mi się taka torbiel zrobiła w pozostałym jądrze w ciągu 2 lat od operacji, pod obserwacją.
adamus09

Wróć do Ważne informacje forum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość