Zaczynam leczenie

Przeczytaj zanim napiszesz czyli regulamin, zasady, ważne ogłoszenia i ogólnodostępne informacje od redakcji.

Zaczynam leczenie

Postprzez Kobi » 16 Paź 2021, 13:20

Cześć mam na imię Piotrek na początku muszę przyznać że jestem pod wrażeniem informacji które tu znalazłem i podziękować za to wszystkim którzy dzielą się swoją wiedzą .Ale do rzeczy 13.10 .2021 po wizycie u urologa i badaniu oraz usg rozpoznanie Guz jądra prawego dostałem skierowanie do szpitala na orchidektomie i skierowanie na markery.

Markery zrobiłem na następny dzień. (pełna krew)
LDH - 207.9
HCG +BETA HCG 7,66
Alfa feto proteina AFP 0,86

Teraz jestem na etapie znalezienia placówki gdzie mógłbym to zrobić mam na tą chwile dwie opcje szpital w Słupsku na ulicy Hubalczyka we wtorek mam się tam pokazać i mają zdecydować o ewentualnym przyjęciu ,lub szpital w Bydgoszczy 10 wojskowy szpital z polikliniką ale tu jeszcze pewności nie mam czekam na decyzje. w obu przypadkach muszę się tam pokazać żeby sami ocenili czy diagnoza od lekarza urologa którą dostałem jest prawidłowa .Ale po przeglądnięciu wpisów na forum nie mam wątpliwości .
Czy ktoś z osób na forum ma jakieś informację może ktoś się tam leczył na temat tych szpitali szczerze mówiąc znalezienie placówki gdzie liczy się czas nie należy do łatwych wszędzie kolejki i odległy termin wizyty nie mówiąc o przyjęciu na oddział.
Kobi

Re: Zaczynam leczenie

Postprzez user90 » 16 Paź 2021, 18:42

Wycięcie jądra to 1 krok - ważne żeby było to jak najszybciej. Szpital wysyła materiał do badań histopatologicznych. Operacja nie jest trudna "technicznie", więc nie ma za bardzo znaczenia gdize Ci ją zrobią. Możesz się upewnić, że to będzie orchidektomia przez cięcie w pachwinie - ale to jest raczej oczywistość i nie zdarzają się wycięcia z innego miejsca. Możesz też się dopytać gdzie wysyłają jądro do badań histopatologicznych i ile się na to czeka. Leżąc na oddziale może Ci się udać jesli się poszczęści zrobić od razu tomograf klatki, miednicy i jamy - ale generalnie najcześciej ciężko się dogadać i zleca to już onkolog. Najważniejsze z Twojego punktu widzenia jest znalezienie dobrej placówki onkologicznej, która odpowiednio pokieruje leczeniem i przeprowadzi je zgodnie z procedurami. W RJ wszystko jest dobrze opisane, możesz sobie przejrzeć przypadki na forum albo przypięty wątek gdzie masz NCCN dokument - na ten podstawie możesz sobie zerknąć jak już będziesz miał histo i wyniki badań obrazowych, jakie masz stadium itp. W przypiętych działach na forum masz tez listę polecanych placówek onkologicznych - ważny jest wybór odpowiedniego miejsca, bo wielu onkologów nie wie jak leczyć RJ i zdarza się że np. podają złą chemię (w złych dawkach) albo nie wspominają o leczeniu na podstawie obserwacji - jeśli stopień zaawansowania jest niski może uda się uniknać chemii (przy nieco większym ryzyku nawrotu). Nie wiem jak na północy Polski to działa, w Warszawie ze swojej strony polecam Magodent choćby w ramach 2 opinii medycznej. Do onkologa idziesz z kompletem badań - markery przed operacja, wynik histopatologii, wynik tomografów i markery po operacji - robisz je do momentu jak przestaną spadać ,musisz to monitorować.
user90

Postprzez Kobi » 16 Paź 2021, 20:02

Dziękuje za podpowiedz .Mieszkam w zachodniopomorskim, ale po zabiegu będę starał się dostać do ośrodka ,w którym leczą według procedur ośrodki są na forum opisane postaram się do któregoś z nich dostać zobaczymy jak to będzie na tą chwile dużo niewiadomych które stadium i czy nie zagościł jeszcze w innych miejscach.
Kobi

Postprzez Kobi » 21 Lis 2021, 15:43

Witam.Jestem już po orchidectomii zabieg miałem 09.11.2021 przed nim powtórzono mi jeszcze raz markery .

LDH - 237
AFP - 1,7
Beta HCG <2

Zrobiono mi też po zabiegu też CT jamy brzusznej i miednicy znaleziono torbiel korowa n.prawej o śr. 10 mm.Oraz pojedynczy wezeł chłonny w okolicy okołoaortalnej na wys.L4 o wym.9x7x11mm po za tym nie znaleziono innych zmian.
CT Klatki zmiany prawdop. pozapalne w płatach gornych obydwu płuc reszta bez zmian.
Zrobiłem też markery już sam po tygodniu (zapomnieli o tym wspomnieć w szpitalu w sumie dzięki informacją z forum je zrobiłem)

LDH. 185,4
HCG+BETA HCG. <0,10
AFP 1,48

Markery wróciły do norm w sumie to tylko BETA HCG był po za normą teraz ma wartość min.
Martwi mnie jednak trochę ten węzeł chłonny,nie mam jeszcze wyniku histopatologicznego co ma raczej największe znaczenie w dalszym leczeniu.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Kobi 29 Lis 2021, 23:20, edytowano w sumie 2 razy
Kobi

Postprzez Kobi » 29 Lis 2021, 13:22

Witam .Mam pytanie dostałem wynik histopatologiczny niestety tylko informacja telefoniczna wynik kompletny i wytyczne o dalszym leczeniu dostane po konsylium .Ale na tą chwile wiem że to Nasieniak jądra typu klasycznego ,nacieka osłonkę jądra i przekracza osłonkę białawą .Na jądrze i powróżku bez zmian linia ciecia chirurgicznego. Stwierdza się ongioinwazję . Czy z tych informacji mogę coś znależć w wytycznych NCCN odnośnie dalszego leczenia sam próbowałem ale za bardzo mi nie wychodzi .Lekarz zakwalifikował stopień zaawansowania na pT2
Ostatnio edytowany przez Kobi, 09 Gru 2021, 02:42, edytowano w sumie 1 raz
Kobi

Postprzez deejaay » 29 Lis 2021, 20:28

Hej,

Jesteś w takiej sytuacji jak ja. Prześledz mój wątek. Może coś Ci pomoże.

Życzę zdrowia!
deejaay

Postprzez adamus09 » 05 Cze 2023, 17:02

Kobi napisał(a):Witam .Mam pytanie dostałem wynik histopatologiczny niestety tylko informacja telefoniczna wynik kompletny i wytyczne o dalszym leczeniu dostane po konsylium .Ale na tą chwile wiem że to Nasieniak jądra typu klasycznego ,nacieka osłonkę jądra i przekracza osłonkę białawą .Na jądrze i powróżku bez zmian linia ciecia chirurgicznego. Stwierdza się ongioinwazję . Czy z tych informacji mogę coś znależć w wytycznych NCCN odnośnie dalszego leczenia sam próbowałem ale za bardzo mi nie wychodzi .Lekarz zakwalifikował stopień zaawansowania na pT2

I jaką ścieżkę leczenia miałeś?
adamus09

Wróć do Ważne informacje forum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości