Diagnostyka nowotworu

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Diagnostyka nowotworu

Postprzez Narzeczona » 02 Kwi 2019, 17:56

Dzień dobry,
zacznę od tego, że jestem narzeczoną młodego mężczyzny (28 lat) z podejrzeniem nowotworu. Historia o tyle rozwleczona, że od dwóch lat X chodzi od lekarza do lekarza, narzekając na silne, napadowe bóle jądra lewego. Po wielu badaniach i leczeniu antybiotykami, bóle powracały i większość lekarzy odsyłała go z kwitkiem. Ostatni urolog stwierdził, że najprawdopodobniej jest to "ból udzielony jądra" i dla świętego spokoju wysłał na USG.

Na dzisiejszym USG pani radiolog wykryła zmianę, ale na prawym jądrze, którą od razu nazwała tworem przypominającym nowotwór. Na lewym jedynie maleńka torbiel, która jej zdaniem nie mogła być powiązana z bólem. Lekarz urolog nie chciał udzielić więcej informacji, kazał wykonać markery i wrócić w piątek na wizytę. Jądra palpacyjnie badane były przez niego na poprzedniej wizycie, ale nic w nich wtedy nie znalazł, my także nie wyczuwamy zmian.

Oczywiście zachodzimy w głowę - co teraz? Rozczytujemy temat w internecie, tym bardziej, że jestem ze służby zdrowia i chciałabym uzyskać więcej informacji. Z tego, co zrozumiałam, zabieg usunięcia jądra w przypadku nowotworu jest niemal pewny i z tym się pogodziliśmy, ale mój niepokój budzi ból, który X opisuje od dwóch lat, a dotyczy drugiego jądra. Czy tu nie przydałby się rezonans? Czy coś poza markerami możemy wykonać we własnym zakresie? Czy warto zmienić lekarza czy poczekać cierpliwie?

Oczywiście bardzo się niepokoimy, jestem rozczarowana, że przez 2 lata nikt wcześniej nie zlecił USG, choć zdaniem lekarza, problem bólu jądra może być z tym niepowiązany.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i dzielenie się doświadczeniami.
Ostatnio edytowany przez Narzeczona, 02 Kwi 2019, 22:20, edytowano w sumie 1 raz
Narzeczona

Re: Diagnostyka nowotworu

Postprzez romi » 02 Kwi 2019, 20:58

Witam
W tej chwili niewiele możemy pewnie doradzić, poza tym, że trzeba poczekać na badanie markerów. Jeśli cokolwiek pokażą, sprawa będzie jasna, jeśli będą w normie będzie potrzebna dalsza diagnostyka i w tym przypadku doświadczenie urologa będzie bardzo ważne. USG w przypadku nowotworów jądra jest na tyle miarodajnym badaniem, że jeśli lekarz ma doświadczenie to może to jednoznacznie określić.
Napisz skąd jesteście, może ktoś z obecnych na forum doradzi Wam do którego lekarza warto się udać.
Poczekajcie do piątku na wyniki markerów, a po wizycie u lekarza będziecie się zastanawiać co dalej robić. My w miarę naszych możliwości postaramy się Wam w tym pomóc.
Pozdrawiam
romi

Postprzez moneymaker » 02 Kwi 2019, 21:40

Cześć.

Tak jak wspominał Romi, możesz napisać skąd jesteście. Gdy dostaniecie wyniki markerów to też wklejcie na forum. Pogadajcie w piątek z lekarzem i jeśli nie dostaniecie wystarczających informacji to na waszym miejscu poważnie bym się zastanowił nad wizytą u innego uruloga.

Bądźcie dobrej myśli, pozdrawiam!
moneymaker

Postprzez Narzeczona » 02 Kwi 2019, 22:19

Mieszkamy w Suwałkach, narzeczony jest ze Śląska i myślał o Gliwicach, ale to zbyt wielki kawał drogi.
Wstępnie jutro mamy się umawiać jeszcze do W-wy do dr-a Sosnkowskiego (urolog onkolog), ale to strzał na ślepo, sugerowałam się opiniami w internecie i specjalizacją.
Jeśli macie kogoś godnego polecenia w okolicach Podlasia lub Mazowieckiego, będę wdzięczna.
Narzeczona

Postprzez romi » 03 Kwi 2019, 01:01

Gliwice dla chorych na na nowotwór jądra nie są polecanym miejscem. W takiej sytuacji proponuję rozważyć inne miejsce. Zdecydowanie bliżej macie do Warszawy. Lista polecanych przez nas miejsc jest tutaj:
viewtopic.php?f=5&t=160
Pozdrawiam
romi

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości