Guz jądra, podwyższone B-HCG - mój przypadek

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Guz jądra, podwyższone B-HCG - mój przypadek

Postprzez MySleepingKarma » 09 Lis 2022, 22:48

Cześć wszystkim, niestety i mnie (32 lata) dopadło niemiłe doświadczenie posiadania guza jądra, poniżej opiszę swój przypadek i pytania:

  • 06.10.2022 - wizyta u urologa z powodu lekko powiększonego jądra, zero innych dolegliwości, no może w lipcu czułem się trochę słabiej - zawroty głowy, tak czy inaczej diagnoza - guz na ponad połowę jądra
  • 07.10.2022 - markery przed usunięciem i wyniki (w nawiasie zakres) AFP 2,8 ng/ml (0-7), LDH 165 U/l (135-225), B-HCG 3,33 mIU/ml (0-2) - wniosek podwyższone B-HCG
  • 08.10.2022 od tego czasu jądro zaczyna się bardziej powiększać, pojawia się ból poniżej jądra, potem rozpieranie i promieniujący ból do pośladków, do 28.10.2022 rozmiar zwiększył się 2x
  • 09.10.2022 dokładne USG jąder, węzły chłonne dookoła niepowiększone
  • 24.10.2022 - tomografia klatki piersiowej, jamy brzucha, miednicy mniejszej - szczegółowy opis poniżej - zero powiększonych węzłów chłonnych. Nie widać cech rozsiewu choroby npl.
  • 28.10.2022 - USG przed zabiegiem zajęte całe jądro, orchidektomia/usuniecie jądra w UCK w Gdańsku
  • 07.11.2022 - markery po usunięciu i wyniki (w nawiasie zakres) AFP 4,4ng/ml (0-7), LDH 160 U/l (135-225), B-HCG <0,20 mIU/ml (0-2) - wszystkie markery w normie, ale wzrost AFP

Czekam jeszcze na badania histopatologiczne i mam kilka pytań, na które pewnie możecie mieć odpowiedzi:

1. Które markery bierze się pod uwagę przy wyznaczaniu stopnia zaawansowania choroby, sprzed czy po orchidektomii?
2. Czy rosnące AFP po orchidektomii (z 2,4 do 4,4), lecz w normie coś oznacza? Powinienem się martwić?
3. Czy powinienem zrobić jeszcze raz markery przed odbiorem histopatologii i konsultacją z urologiem i onkologiem (17.11.2022)?
4. Czy to normalne że 10 dzien po orchidektomii odczuwam tkliwość wewnętrznej strony uda? Jak długo to się może utrzymywać?

EDIT, dorzucam opis TK jamy brzucha, klatki piersowej + miednicy mniejszej z 24.10.2022 (4 dni przed orchidektomią):

TK jamy brzucha, klatki piersowej:

Opis badania radiologicznego
Jamy opłucnowe wolne od płynu. Płuca bez zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych. Drzewo oskrzelowe prawidłowo drożne.
W obrębie śródpiersia i wnęk nie widać powiększonych węzłów chłonnych.
Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy bez uwapnionych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka niepowiększona, ulega jednorodnemu wzmocnieniu kontrastowemu. Śledziona prawidłowej wielkości, bez zmian.
Nadnercza kształtne. Nerki o zachowanej czynności wydalniczej, bez uwapnionych złogów i cech zastoju moczu.
W prawej nerce torbiel prosta 10mm.
W przestrzeni okołonaczyniowej nie widać powiększonych węzłów chłonnych.
Struktury kostne objęte badaniem bez cech meta.

Wnioski
Nie widać cech rozsiewu choroby npl. Torbiel prosta nerki prawej.

TK miednicy mniejszej
Opis badania radiologicznego
Pęcherz moczowy gładkościenny. Gruczoł krokowy niepowiększony.
W przestrzeni okołonaczyniowej miednicy nie widać powiększonych węzłów chłonnych.
Objęte badaniem struktury kostne bez cech meta. W prawej kości biodrowej w okolicy stawu krzyżowo-biodrowego dobrze ograniczone ognisko przejaśnienia struktury kostnej ok. 16mm - najprawdopodobniej zmiana łagodna. W lewej kości biodrowej wyspa kostna ok. 6mm.

Wnioski
Nie widać cech rozsiewu choroby npl w miednicy mniejszej.
Ostatnio edytowany przez MySleepingKarma 17 Gru 2022, 17:36, edytowano w sumie 3 razy
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 Lis 2022, 00:32
Miejscowość: Gdańsk

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez tobson85 » 09 Lis 2022, 23:16

Hej
1. Markery po zabiegu są brane pod uwagę przy ocenie stanu zaawansowania choroby.
2. Nie ma powodu do niepokoju. Wahania AFP w zakresach referencyjnych są rzeczą fizjologiczna. Jak w normie to jest ok.
3. Jesli teraz są w normie to wystarczy przed wizyta u onkologa.
4. Zabieg ingeruje w tkanki i może powodować nieprzyjemne odczucia. Jesli miejsce nie jest zaognione i napuchnięte i przede wszystkim stan sie nie pogarsza to poinformuj lekarza/pielęgniarkę przy zdjęciu szwów. Jesli jest coraz gorzej to skonsultuj niezwłocznie z lekarzem.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1100
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez MySleepingKarma » 16 Lis 2022, 15:22

Dziękuję za odpowiedzi tobson85!

  • 16.11.2022 - Mam wynik histopatologii.

    Makroskopowo:
    Jądro o wym. 7,2x5,3x4,5cm, odjęte wraz z powrózkiem nasiennym dł 9,4cm, śr. do 2,1cm, pokryte przesuwalnymi osłonkami biaława i pochwową. Pomiędzy osłonkami widoczny jest słomkowy płyn o objętości ok. 20ml. Na przekrojach jądro w ok. 90% zajęte jest przez kremowy, lity guz o wym. 5,4x4,2x3,3cm. Guz dochodzi do osłonki białawej, ale jej nie przekracza. Guz dochodzi do sieci jądra, ale nie wydaje się jej naciekać, nie nacieka również najądrza.

    Mikroskopowo
    Seminoma testis
    Nowotwór utworzony z elementów nasieniaka przemieszanego z licznymi limfocytami.
    Fenotyp: PLAP+, CD117+, CD30-, beta-hCG-.
    Są obecne zatory naczyniowe z komórek nowotworu. Najądrze i osłonki jądra nie są zajęte. Martwica ogniskowa, typu palisadowego, do 10% masy guza.
    W otoczeniu guza są widoczne śródcewkowe rozrosty o typie intratubular germ cell neoplasia.
    Linia cięcia powrózka nasiennego i wycinki z niego nie zawierają utkania nowotworu.
    pT2NX


Jutro idę do urologa i onkologa. Wygląda to na stopień zaawansowania pT2N0M0S0 - IB. Czego powinienem się spodziewać?

Czy są jacyś polecani lekarze w Gdańsku?
Ostatnio edytowany przez MySleepingKarma, 25 Lis 2022, 12:40, edytowano w sumie 1 raz
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 Lis 2022, 00:32
Miejscowość: Gdańsk

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez MySleepingKarma » 20 Lis 2022, 23:47

Byłem u urologa i onkologa. Od urologa za dużo się nie dowiedziałem, odesłał mnie do onkologa. Ten z kolei stwierdził, że w moim przypadku wskazana będzie chemia 1 lub 2 cykle (po 1 dzień w szpitalu) - czy chodziło mu o karboplatynę? W każdym razie, konsylium jest 25.11, a info dostanę 28.11 lub później.
Jakby mi poradzili chemię karboplatyną to chyba będę się na to decydował, ale muszę jeszcze to przemyśleć i poznać dokładnie efekty uboczne.
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 Lis 2022, 00:32
Miejscowość: Gdańsk

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez tobson85 » 21 Lis 2022, 00:15

Hej
O ile w TK było czysto (nie przepisałeś całego wyniku, wiec opieram na tym co napisałeś) to do wyboru jest aktywna obserwacja, 1-2x karboplatyna lub radioterapia (mniej stosowana).
Ze względu na angioinwazje oraz spory rozmiar guza (niektóre ośrodki traktują rozmiar guza (w nasieniaku!) jako dodatkowy czynnik ryzyka), ryzyko ze coś już mogło pójść dalej jest pomiędzy 30-50 %.
Decyzje o dalszym postępowaniu musisz podjąć razem z lekarzem prowadzącym.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1100
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez MySleepingKarma » 23 Lis 2022, 16:08

Cześć,
to mnie trochę zaskoczyłeś tymi procentami, jeżeli tak jest to nie będę się wahać kiedy zaproponują mi karboplatynę.
Poczytałem trochę i rzeczywiście ryzyko nawrotu w moim przypadku wygląda na 32% - pewnie zależy jakie badania/praca naukowa. Czytam tutaj w publikacji aktualizowanej w 2021, że w moim przypadku (załóżmy 2 czynniki ryzyka) po jednym cyklu karboplatyny ryzyko nawrotu spada do 9%, a po dwóch cyklach do 3%.

22.11.2022 - prawie miesiąc po orchidektomii zrobiłem markery AFP 4,1 ng/ml (0-7), LDH 134 U/l (135-225), B-HCG <0,10 mIU/ml (0-2) - wszystkie markery spadły, LDH nawet poza normę o 1 jednostkę, ale tym chyba nie ma co się przejmować?

Mam jeszcze pytania o odczucia po orchidektomii - czy miewaliście bóle w okolicy biodra po operowanej stronie, tak jakby w przedłużeniu cięcia? Po 3 tygodniach jak zacząłem więcej chodzić (od 2 do 5 tysięcy kroków) odczuwam ból w tym miejscu, który uspokaja się jak dłużej leżę - USG biodra i jamy brzusznej nic nie wykazują.

PS. wkleiłem w pierwszym poście TK, ale tak jak mówiłem, 4 dni przed zabiegiem było czysto - zmiany w kościach podobno łagodne i nie powinny dawać dolegliwości bólowych.
Ostatnio edytowany przez MySleepingKarma 25 Lis 2022, 14:39, edytowano w sumie 2 razy
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 Lis 2022, 00:32
Miejscowość: Gdańsk

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez miszcz » 24 Lis 2022, 11:21

Po drugiej operacji podobne dolegliwości po operowanej stronie utrzymywały się bardzo dlugo.
miszcz
 
Posty: 340
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez MySleepingKarma » 28 Lis 2022, 22:37

Dzięki miszczu, to mnie trochę uspokoiło, biodro już mniej boli, widać jest to naturalny proces dochodzenia do sprawności po orchidektomii.

Dzwonił dzisiaj onkolog, ustalili na konsylium, że dla mojego przypadku wskazana jest chemioterapia - jaki typ to będzie powiedziane przez lekarza przyjmującego. Dostałem e-skierowanie na cito na Oddział onkologii klinicznej/chemioterapii. Mają do mnie dzwonić z oddziału kiedy mam przyjść, podobno nie muszę się nigdzie rejestrować.

Jakby tego było mało dzisiaj zaczęły mnie boleć nerki albo lędźwia. Oby minęło jak z biodrem.
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 Lis 2022, 00:32
Miejscowość: Gdańsk

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez MySleepingKarma » 01 Gru 2022, 21:25

Dostałem wczoraj telefon, czy mogę wpaść na chemioterapię do UCK 1.12 czyli dzisiaj. Zgodziłem się i jestem właśnie kilka godzin po jednym wlewie karboplatyny 7 AUC 815,33 mg w glukozie 5%. Dostałem tłumaczenie, że teraz praktykuje się jeden dosyć mocny wlew. Czy jest to zgodne z obecnymi standardami leczenia?

Sam wlew nie był straszny, męczące były kolejki i niewiedza gdzie chodzić - brak spisanej procedury do wglądu, ale i tak starają się to ogarnąć numerkami.

Na razie ze skutków ubocznych odczuwam lekkie dreszcze i dziwną nadpobudliwość. Dolna część pleców dzisiaj mniej bolała. Jakieś rady jak przejść następne dni w miarę łagodnie?
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 Lis 2022, 00:32
Miejscowość: Gdańsk

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - pytania

Postprzez tobson85 » 14 Gru 2022, 20:51

Hej
Jeden cykl karboplatyny jest zgodny z wytycznymi, jednak 2 wlewy w odstępie 3 tyg maja skuteczniejsze działanie. Porozmawiaj o tym z lekarzem prowadzącym.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1100
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron