Jak to jest z testosteronem?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Jak to jest z testosteronem?

Postprzez JurekO » 08 Paź 2024, 12:31

poczytalem, i wszedzie jest napisane maximalnie raz na tydzien, wrecz: Objawem przedawkowania z powodu zastosowania zbyt dużej dawki albo podanie produktu leczniczego częściej niż raz na tydzień może prowadzić do występowania priapizmu u mężczyzn. Należy wówczas przerwać podawanie produktu leczniczego.
Co znaczy w normie? bo generalnie endokrynolog sie nie bedzie pchal ze sztucznym testosteronem, dopoki nie jestesz przy dolnej granicy kolo 250 jednostek powiedzmy. Tutaj napewno inna norma jest u 20 latka i inna w moim przypadku. jestem juz grubo po 40, to mam momenty ze nawet 9 miesecy mam przerwe. Jak sie staje zbyt uciazliwy dla otoczenia, to wtedy pora na ponowny zastrzyk :) Najnizej mialem kolo 130. Napewno nie ma co przesadzac z testosteronem, bo potrafi tez szkodzic, nie tylko pomagac.
PS: co do estradiolu, to jest powiazany do testosteronu: Testosterone was decreased by 8.7 (SE=3.8; p=0.21) ng/dL for each mg increase in estradiol dose
PSS: napewno nebido jest lepsze bo uwalnia testosteron dlugoterminowo i trzyma poziom, nie ma tych ciaglych amplitud jak przy 2 tygodniowych zastrzykach, kdzie masz najazd, jestesz powyzej normy i na koncu zjazd i jestesz ponizej i tak ciagle w kolko.
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez Viss » 08 Paź 2024, 19:37

JurekO napisał(a):poczytalem, i wszedzie jest napisane maximalnie raz na tydzien, wrecz: Objawem przedawkowania z powodu zastosowania zbyt dużej dawki albo podanie produktu leczniczego częściej niż raz na tydzień może prowadzić do występowania priapizmu u mężczyzn. Należy wówczas przerwać podawanie produktu leczniczego.
Co znaczy w normie? bo generalnie endokrynolog sie nie bedzie pchal ze sztucznym testosteronem, dopoki nie jestesz przy dolnej granicy kolo 250 jednostek powiedzmy. Tutaj napewno inna norma jest u 20 latka i inna w moim przypadku. jestem juz grubo po 40, to mam momenty ze nawet 9 miesecy mam przerwe. Jak sie staje zbyt uciazliwy dla otoczenia, to wtedy pora na ponowny zastrzyk :) Najnizej mialem kolo 130. Napewno nie ma co przesadzac z testosteronem, bo potrafi tez szkodzic, nie tylko pomagac.
PS: co do estradiolu, to jest powiazany do testosteronu: Testosterone was decreased by 8.7 (SE=3.8; p=0.21) ng/dL for each mg increase in estradiol dose
PSS: napewno nebido jest lepsze bo uwalnia testosteron dlugoterminowo i trzyma poziom, nie ma tych ciaglych amplitud jak przy 2 tygodniowych zastrzykach, kdzie masz najazd, jestesz powyzej normy i na koncu zjazd i jestesz ponizej i tak ciagle w kolko.

Nie zgodzę się z Tobą, możesz mieć testosteron w normie powiedzmy 500 i czuć się źle a mieć 300 i czuć się dobrze. Patrzy się na samopoczucie a nie tylko na same cyferki.Ja przy 400 czułem się fatalnie. Z tym priapizimem to też polemizowałbym przyjmuję 50mg co 3 dni i mam w granicach 900 dzień po iniekcji więc nie jest to za duża dawka.Z tym co napisałeś że endo nie będzie się pchał ze sztucznym testosteronem przy 250 to podałeś idealny przykład endokrynologa/androloga który jedzie jednym schematem z ulotki na opakowaniu.Robisz sobie dużą krzywdę tak to dawkując i robiąc takie przerwy, serio poczytaj o tym lub posłuchaj ludzi którzy się na tym znają.Tak testosteron kowertuje do estradiolu że tak powiem.Duży wpływ na to ma tryb życia,spożywanie alkoholu.Wiadomo trzeba badać często morfologię patrząc na hematokryt żeby nie był za wysoki,tak samo ddimery.Można to zbijać robiąc cardio i pić duże ilości wody.Tak samo inne badania ale to może na inny temat.Badałeś u siebie jakie masz stężenia przy nebido w poszczególnych tygodniach?
Viss

Postprzez TestoMax » 09 Paź 2024, 00:42

Viss napisał(a):
TestoMax napisał(a):
Viss napisał(a):Bardzo często endokrynolodzy/androlodzy nie mają pojęcia o tym i przypisuję tak jak pisze na ulotce iniekcję co 2-4 tygodnie. Jest to wielkim błędem tak jak pisałem, masz wystrzał hormonu a po 2 tygodniach poniżej jak zaczynałeś praktycznie o 4 tygodniach już nawet nie wspominam. Poczytaj trochę o tym w internecie a zmienisz szybko o tym zdanie. Chodzi o to żeby utrzymywać stały poziom i mieć jak najmniejsze wahania hormonów. Masz przypisany prolongatum czy omnadren? Mi mój androlog przypisał omnadren i iniekcję co 2-4 tygodnie. Potem zapaliła mi się lampka i poczytałem o tym. Więcej u niego już nie byłem.

W ulotce zawsze masz napisane dawkować według zaleceń lekarza. 2 - 4 tygodnie jest podane orientacyjnie. To że pacjent X ma po 3 tygodniach od iniekcji testosteron w normie i czuje się dobrze nie znaczy, że tak samo będzie z pacjentem Y. Badanie poziomu hormonów powinno być wykonane mniej więcej 24 godziny przed iniekcją, ewentualnie jak wieczorem przyjmujesz dawkę, zrób badania rano, wtedy najłatwiej będzie określić odpowiednią częstotliwość dawkowania. Zbyt częste dawkowanie testosteronu z estrami o dłuższym okresie półtrwania może powodować po kilku miesiącach znaczą kumulację hormonu w organizmie.

W życiu nie będziesz miał po 3 tyg od iniekcji testosteronu w normie. Z resztą się zgadzam, robisz iniekcję wieczorem rano oznaczasz poziom testosteronu, następnie w dzień iniekcji rano następne badanie i widać wtedy jak to u nas oddziałowuje

Chodziło mi o Omnadren 250 mg, zawiera dekanian testosteronu, którego okres półtrwania w organizmie wynosi około 15 dni. Po 3 tygodniach miałbym testosteron w normie, prawdopodobnie bliżej dolnej granicy, ale nie musi tak być u każdego, wiele czynników się na to składa.
TestoMax

Postprzez Viss » 09 Paź 2024, 18:23

Jak stosowałem omnadren w dawce 0.3ml co 4 dni przez długi czas to po przerwie 18 dniowej miałem wynik testosteronu 200 to tak w celu porównania.
Viss

Postprzez TestoMax » 09 Paź 2024, 21:20

Viss napisał(a):Jak stosowałem omnadren w dawce 0.3ml co 4 dni przez długi czas to po przerwie 18 dniowej miałem wynik testosteronu 200 to tak w celu porównania.

Dlaczego bierzesz takie małe dawki? Złe samopoczucie po wyższych dawkach? Jakieś efekty uboczne się pojawiają? Przy dłuższym stosowaniu nie masz dość tak częstego kłucia?
TestoMax

Postprzez Viss » 10 Paź 2024, 10:47

Przy iniekcji omnadrenu co 3 dni 0.3ml miałem testosteron w okolicy 1000 więc to odpowiednia dawka czułem się dobrze.Nie przeszkadzają mi częste iniekcje przez to nie ma wahań stężenia testosteronu.
Viss

Postprzez TestoMax » 28 Paź 2024, 19:09

Szukam jakiegoś zamiennika "Nebido", preparatu w skład którego wchodzi testosterone undecanoate, może być z poza UE. Cena "Nebido" w aptekach jest nie do zaakceptowania, tego typu preparaty powinny być częściowo refundowane. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z zamiennikami to chętnie się dowiem jakie.
TestoMax

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość