ryzyko wznowy - prosze o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: ryzyko wznowy - prosze o pomoc

Postprzez arek » 11 Wrz 2012, 22:44

Słoń napisał(a):Wielkie dzięki należą się głównie trollowi, który to forum założył, profesjonalnie obsługuje i zgromadził grupę ludzi zaangażowanych w leczenie nowotworów zarodkowych.
Słoń

Z całego serca dołączam się do słów doktora. Gdyby nie wspaniały człowiek, jakim jest Troll, nie byłoby nas dzisiaj tutaj. Nie było by też u nas doktora Świątoniowskiego, Sarosieka, czy "Figaro", służących nam zawsze chętnie swoim nieocenionym doświadczeniem.
Tak naprawdę nikt nie zliczy tego, ile osób wygrało zdrowie i życie dzięki Jego poradom.
W imieniu wszystkich - D Z I Ę K U J E M Y!!! :D
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 11 Wrz 2012, 23:02

Witaj,

A w razie jakichkolwiek pytań - nie wahaj się zadawać ich na Forum :) Wszak mamy tutaj już kilku weteranów, paru ekspertów... damy radę jednym słowem :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez ona » 12 Wrz 2012, 08:49

dzięki

Oczywiście wszystkim bardzo dziekuję ja i mąż, Trolowi również i wszystkim pozostałym osobom, które służą tu pomocą i dobrą radą, a także wsparciem w tak trudnych chwilach. Jeśli wcześniejsza wypowiedź źle zabrzmiała przepraszam. Każdy tutaj jest bardzo pomocny i każdemu należą się jak najbardziej podziekowania. Jeśli tylko będziemy mieć jakieś pytania to nie zawacham sie zapytać ponieważ wiem, że nie zostawicie naszych wątpliwości bez odpowiedzi. Jesteście superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
ona

Postprzez ona » 13 Wrz 2012, 11:52

Hej.

Mam nurtujące mnie pytanie, dziś mąż odebrał wyniki markerów i są w normie. Ale mam pytanie czy to oznacza że nie ma przeżutów czy mimo to mogły wystąpić? Jest to dla mnie ważne gdyż mąż ma podwyższoną jedną próbę wątrobową i dodatni hbs antygen. Doktor powiedział że jeśli będzie ok to wpierw nim mąż zacznie chemię musi podleczyć wątrobę. Ale jeśli np. markery moga być w normie pomimo przeżutów to skąd my będziemy wiedzieć że już coś złego zaczyna się dziać i trzeba będzie np. przerwać leczenie wątroby i zacząc leczenie chemiczne. Prosze odpiszcie. Jutro będzie wynik tomografi ale chce to wiedzieć na przyszłość.
pozdrawiam
ona

Postprzez m9nika » 13 Wrz 2012, 13:05

Witaj,
Utkanie kilku nowotworów powoduje, że są wśród nich dające przeżuty bez podwyższenia markerów. Dlatego bardzo ważnym badaniem jest TK, której wynik wykaże czy są przerzuty ewentualnie je wykluczy.
Jak będziesz miała wynik TK to go przepisz oraz poprzednie wyniki markerów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez ona » 14 Wrz 2012, 19:08

Wyniki męża:

Markery:
LDH 276,9 IU/l ref. 224-450
AFP 2,24 IU/m l ref. <5,80
Beta HCG <0,10 m IU/m l ref. <2,6

Enzymy wątrobowe:
HBs Antygen dodatni
AspAT 33,1 U/l ref. <38,0
AlAT 53,5 U/l ref. <41,0
Wskaźnik de Ritisa 0,62 ref >1,00

Do hepatologa postaram się dostaqć na początku przyszłego tygodnia. Histopatologa załatwię również w tym czasie.

Tomograf:
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy wykonano techniką spiralną warswami 4 x 4 mm fazami z dożylnym podaniem środka kontrastowego oraz po podaniu r-ru kontrastu p.o.
W podstawnych częściach płuc bez patologicznych ognisk tkankowych.
Wątroba o jednorodnie prawidłowej gęstości, nie powiększona.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nie poszerzone.
Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, bez widocznych w TK złogów.
Trzustka prawidłowa.
Śledziona nie powiększona, bez zmian ogniskowych, o typowym wzmocnieniu.
Nadnercza prawidłowe.
Lewa nerka hypoplastyczna, o zcieńczałym ale ulegającym wzmocnieniu miąższu, z poszerzonym ukm, bez złogów.
Kompensaycjny przerost nerki prawej, nerka zaopatrywana przez podwójną tętnicę nerkową odchodzącą od aorty w miejscu typowym oraz przez kolejną tętnicę odchodzącą także z aorty i zaopatrującą dolną część nerki (zdwojona nerka?).
Duże naczynia jamy brzusznej w obrazie TK w normie.
Powiększonych węzłów chłonnych w zakresie objętym badaniem nie uwidoczniono - przy aorcie i naczyniach biodrowych oraz w krezce kilka węzłów z wielkościami rzędu 5-6 mm.
Pęcherz moczowy, prostata i pęcherzyki nasienne bez zmian w TK.

Czyli jak mi się zdaje ok ale pozostaje dodatni hbs antygen. Oznacza to ze trzeba isc na konsultacje do hepatologa bo od tego zależny leczenie.
Jeżeli zapalenie wątroby jest czynne to podanie chemii jak napisał Pan doktor może spowodować spustoszenie w organizmie. I znów zmartwienia i szereg wątpliwości. Ile może trwać leczenie wątroby, co jeśli w między czasie nastąpi oby nie oczywiście wznowa? Co wtedy leczenie wątroby i odkładanie chemii czy chemia bez względu na stan wątroby?
Bardzo proszę odpiszcie jeżeli jesteście w stanie?
dzięki i pozdrawiam
ona

Postprzez ona » 16 Wrz 2012, 09:43

Proszę czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć na wyżej wymienione pytania?
ona

Postprzez troll » 16 Wrz 2012, 11:43

Witaj,

Przede wszystkim należy skupić się na wątrobie ponieważ rzeczywiście badania wskazują na aktywne zapalenie wątroby, najprawdopodobniej spowodowane właśnie działalnością wirusa HBV (wsk. de Ritisa <1 oraz antyHBs + (dodatni)). Myślę, że nic nie doradzimy, konieczna jest konsultacja z hepatologiem bo to już mało "onkologiczna" działka. Co będzie gdyby wystąpiła wznowa etc? Trudno to przewidzieć więc trudno także odpowiedzieć na to pytanie. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby dało się na wszystko przygotować ale niestety tak nie jest i trzeba sobie zdawać z tego sprawę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez ona » 04 Paź 2012, 21:12

hej

Jakiś czas nie pisałam bo i nie było o czym. Mąż poszedł na badania wątroby na które niestety musiał czekać dwa tygodnie. W poprzednim poście napisałam wyniki TK i markerów które były ok. Co do wątroby obecnie mąż jest w szpitalu i ma badania na wyniki których będziemy zmuszeni czekać kolejne 3 tygodnie. A więc oznacza to, że mąż będzie już pod koniec miesiąca 5 miesięcy po operacji czyli spoko. Oczywiście TK i markery znów trzeba będzie powtórzyć i znów pozostaje mi się modlić aby znów wszystko było ok. Rozmawialiśmy już o tym z Doktorem (słoń) i powiedział mi że leczenie w takim wypadku już nie będzie standardowe. Odpisałam, że nie rozumiem co to znaczy niestandardowe ale nie odpisał wiadomo ma dużo spraw, pewnie zrobi to później, a ja teraz umieram ze strachu co to oznacza. Czy to oznacza więcej chemii, czy jakieś wycinacie węzłów czy coś innego? Może ktoś z was mi odpowie?
ona

Postprzez Słoń » 04 Paź 2012, 21:48

hej,
1. leczenie standardowe byłoby wtedy, gdyby do około 2 miesięcy po orchidektomii chory otrzymał 2 uzupełniające cykle BEP. Tak się nie stało. I tyle.
2. każde inne leczenie jest niestandardowe. nie znaczy, że będzie nieskuteczne.
3. mamy: ogromne opóźnienie(a); prawdopodobnie raka w linii cięcia powrózka - ale jeszcze nie widziałem odpowiedzi histopatologa (b); przebytą infekcję HBV z trwającą właśnie oceną wątroby(c). Z powodów a-c będziemy musieli wymyślić postępowanie optymalne - ale niestandardowe.
wszystko to będzie kosztować dużo nerwów, ale chodzi o to, żeby gościa wyleczyć, przy jak najmniejszych powikłaniach.
Słoń
Słoń
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości