Rak jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Rak jądra

Postprzez zona » 08 Lis 2016, 11:59

Witam. Mąż po usunieciu lewego jadra.Czekamy na wynik hist....Badania jakie wykonaliśmy przed operacją:m.in.markery LDH 833 NORMA 240-480, APF 3,26 NORMA <5,8 ,BHCG 1 NORMA <2.Badanie tk jamy brzusznej i miednicy nie wykazało nic złego. Rtg klatki piersiowej ok. Badanie usg : Najądrzelewe powiększone 28x9mm. Jądro lewe w całości o niejednorodnej,guzkowatej przebudowie,powiększone 70x43 mm. W dolnym biegunie tego jadra wyrózniający się niejednorodny obszar o obniżonej echogenicznosci z drobnymi zwapnieniami o wielkości 40mm. Naczynia powózka nasiennego lewego poszerzone. Najądrze prawe niepowiekszone, z drobna torbielkąok 3mm. Jądro prawe prawidłowe.Przepływ w opcji kolor doppler w jadrach i najadrzach zachowane.

Czy na podstawie tych badań coś już można wnioskować. Bardzo proszę o pomoc.
zona
 
Posty: 34
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 08 Lis 2016, 12:37

Witam,
Bez opisu badania histopatologicznego trudno coś konkretnego powiedzieć w aspekcie dalszego leczenia. Należy jednak się cieszyć, że badania obrazowe nie wykazały rozwoju choroby. To świadczy o jej niskim zaawansowaniu. Dalsze postępowanie będzie determinowane faktem jaki to guz oraz jak bardzo rozwinięty, czy obecne będą zatory komórek rakowych w naczyniach krwionośnych i limfatycznych, czy uwidocznione będą nacieki na osłonkę białawą i osłonkę pochwową, rozmiar guza itd. Z całą pewnością wyniki badań, które posiadacie rokują bardzo dobrze. Niepokoi Was zapewne wysoka wartość markeru LDH. Jednak należy zaznaczyć, iż nie jest on specyficzny dla nowotworów jądra. Wysoki poziom tego markera może wynikać również z innych przyczyn (dużo o tym na RJforum), ale przy stwierdzonym nowotworze jądra należy mieć na uwadze, że jego podwyższenie może wynikać właśnie z tego. Jak dawno mąż miał operację i czy kontrolowaliście wartości markerów w okresie około 7 dni po zabiegu? Jeśli nie zróbcie to koniecznie (nawet prywatnie), będzie wtedy wiadomo czy LDH spada. Jeśli będzie taka tendencja to należy markery powtarzać co tydzień, aż do całkowitego ustabilizowania ich wartości. To ważne w aspekcie określenia stadium zaawansowania klinicznego choroby i ustalenia dalszego ewentualnego leczenia. Jeśli LDH nie będzie spadało należy określić przyczynę jego wysokiej wartości (czy nowotwór czy coś innego). Może to błąd laboratorium. Koniecznie wykonajcie wyniki markerów. Pozdrawiam.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 08 Lis 2016, 16:50

Dziękuję za odpis. Mąż operację miał 03.11.16.Krew do badania markerów miał pobraną 4 dni po zabiegu.Wyniki markerów i wynik histopato.będziemy mieć w środę tj 16.11.16.Czekamy...Marwi mnie znacznie podwyższony wynik Ldh:(
zona
 
Posty: 34
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 09 Lis 2016, 09:15

Witam,
Nie martwcie się na zapas. Guz jądra często, choć nie zawsze, daje o sobie znać między innymi podwyższonymi wartościami markerów nowotworowych. W przypadkach kiedy proces chorobowy nie rozprzestrzenił się po organizmie zabieg orchodektomii powoduje usunięcie źródła markerów i wracają one do normy zgodnie z czasem ich połowicznego rozkładu. Biorąc pod uwagę to co już wiecie, a więc brak zmian w organizmie pacjenta, jest wielce prawdopodobne że u Was może to przebiegać według podobnego scenariusza. Poza tym wartość LDH do 150 % normy nie jest powodem do wielkich zmartwień (wiedza RJForum – dużo tym tu poczytacie). W przypadku Twojego męża jest tylko nieco powyżej tej wartości. Jeśli wszystko inne związane z nowotworem jądra będzie w porządku, a LDH dalej będzie wysokie to musicie poszukać ewentualnie innej przyczyny (stłuszczona wątroba, itp.). Na razie robicie wszystko jak należy, a dotychczasowe działania przez Was podjęte są wzorcowe. Zatem bądźcie dobrej myśli, a wyniki to pewnie potwierdzą. Pozdrawiam.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 09 Lis 2016, 16:29

Dziękuję.Wspaniałe forum .Po wyniku histopatologicznym oczywiście dam znać.
zona
 
Posty: 34
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 12 Lis 2016, 23:01

Witam.Nadal czekamy na wynik hist.W poprzednim poście napisałam ze tk ok ,ale nie jestem pewna...Chciałabym podzielić sie z Wami dokładnym wynikem TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej ,ktore zostało wykonane kilka dni przed usunięciem jądra.
Objety badaniem miąż płucny bez cech patologii.
Wątroba prawidłowej wielkości ,o stłuszczeniowo obniżonej gęstości miązszu,zobecnością kilku drobnych torbieli prostych.
Drogi zółciowe srod i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy bez widocznych w TK złogów.
Śledziona prawidłowej wielkości ,homogenna.
Trzustka niepowiększona,o równych obrysach,jednorodna.
Nerki zwykłej wielkości,o o równych obrysach,z obecności,ą drobnych torbieli prostych.Nie stwierdza się cech zastoju moczu.
Nadnercza przedstawiają się prawidłowo.
Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.
W esicy obecne są nieliczne baredzo drobne uchyłki.
Pęcherz moczowy gładkościenny,prawidłowo wypełnia się moczem cieniującym.
Gruczoł krokowy o prawidłowej wielkości,obrysach i strukturze miąższu.
Jądro lewe powiększone,o nieco nierównych obrysach.
Zaznacza się niewiekie zwiększenie ilości płynu w worku moszynowym.
Objęte badaniem elementy kostne bez cech patologicznej destrukcji.

Kilka dni przed orchidektomią wyniki morfologii ,które też mnie niepokoją;
ALT 121 NORMA 41
AST 74 NORMA 37
CHOLESTEROL 6,55 NORMA 2,97-4,91
CHOLESTEROL LDL 4,47 NORMA 2,97
RESZTA W GRANICACH NORMY.

Czy podwyższone LDH 833 norma 240-480 może mieć coś wspólnego z tymi wynikami?Torbiele na wątrobie,torbiele na nerkach, uchyłki w esicy i płyn w worku moszynowym czy to powód do niepokoju???
zona
 
Posty: 34
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez tobson85 » 12 Lis 2016, 23:25

Hej

wg mnie (ale zaznaczam, ze nie jestem ekspertem) nie ma w tych wynikach nic, co miałoby powiązanie z nowotworem jądra. Oprócz opisu dotyczącego samego jądra, o czym już wiedzieliście.

W tk wyszła stłuszczona wątroba co odzwierciedla podwyższony wynik ALT i AST i raczej w wątrobie leży przyczyna, a nie w nowotworze jądra. LDH też pewnie może być przez tą wątrobę podwyższone. Myślę, że najlepiej to skonsultować z lekarzem.
Co do torbieli prostych wątroby to raczej tym nie ma co się chyba za bardzo przejmować - też takie mam i lekarze mi mówią, że to nic takiego. Drobne torbiele nerek też nie są chyba groźne. Kiedyś miałem podejrzenie takich torbieli i też lekarze uspokajali mnie ze nie ma się czym przejmować.

Co do reszty (drobne uchyłki esicy i płyn w worku mosznowym) to się nie wypowiem, bo nie mam najmniejszego pojęcia. Spytaj lekarza najlepiej. Może też wypowie się któryś z ekspertów forum.

Pozdrawiam i trzymam kciuki ;)
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 240
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 13 Lis 2016, 00:02

Witam,
Popieram przedmówcę. Podwyższone ALT, AST oraz LDH wskazują na problemy wątrobowe. Ponadnormatywny poziom LDH może być również spowodowany guzem jądra, ale zweryfikują to dopiero wyniki badań po orchidektomii i fakt czy wartość LDH będzie spadać. Tak jak pisałem wcześniej , jeśli LDH będzie dalej wysokie oraz biorąc pod uwagę wartości ALT, AST to należy zdiagnozować przyczynę takiego stanu rzeczy . Pozostałe zmiany uwidocznione w wynikach, o które pytasz, nie są groźne, a na pewno nie mają nic wspólnego z nowotworem jądra. Pozdrawiam.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 13 Lis 2016, 13:34

Jeszcze jedno co mnie martwi to twarde jądro w miejcu usunięcia i rozlegle siniaki ...
zona
 
Posty: 34
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 13 Lis 2016, 16:18

Rozległymi siniakami obejmującymi okolice rany, mosznę lub nawet całą pachwinę się nie przejmuj. To normalne urazy pooperacyjne. Wszystko zniknie w okresie do 3 - 4 tygodni. Tak było w moim przypadku. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc „twarde jądro w miejscu usunięcia”. Skoro zostało usunięte to chyba nie może być twarde :) . Jeśli w miejscu, gdzie było jądro jest coś w przybliżeniu okrągłego i twardawego, to na 99% jest krwiak pooperacyjny, który będzie się wchłaniał. Jedno z typowych powikłań po orchidektomii. Ja też coś takiego miałem. Wyglądało to dokładnie tak jakby mi odrosło usunięte jądro. Też mnie to niepokoiło. Krwiak wchłonął się całkowicie w okresie 7 tygodni. Pozdrawiam.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość