Rak jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Rak jądra

Postprzez troll » 04 Wrz 2017, 23:06

Witaj,

Moim zdaniem badanie z kontrastem niejonowym (lub alternatywnie MRI) powinno być zaproponowane z wyboru, jako odpowiedź na występującą reakcję alergiczną, która w skrajnych przypadkach może stanowić zagrożenie życia (a to, mając świadomość, że preparat reakcję wywołuje jest narażeniem na utratę życia/zdrowia). Proponuję zacząć rozmawiać równie grzecznie ale bardziej stanowczo.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3779
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 04 Wrz 2017, 23:44

Dziękujemy za podpowiedż.Na następnej wizycie będziemy rozmawiać równie grzecznie ale bardziej stanowczo:)Mam jeszcze pytanie dotyczące kontrastu do badania rezonansem.Czy on też może uczulać i czy badanie MRI bez kontrastu jest też dokładne ?
zona
 
Posty: 37
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 05 Wrz 2017, 09:33

Witaj,
Jest to inny kontrast niż przy TK, ale uczulać tez może. Badanie MRI jest bez kontrastu jest dokładniejsze niż TK bez kontrastu. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez troll » 06 Wrz 2017, 22:52

Poza tym warto wspomnieć, że nie ma takiego pacjenta, który przy takiej ilości badań szybciej lub później się na kontrast jonowy nie uczuli. Pytanie czy będzie to 1, 2 czy 20 badanie...

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3779
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 17 Lut 2018, 12:18

Witamy.
Dzisiaj odebralismy wyniki:
LDH 293 (240-480)
AFP 2,72 (<5,8)
HCG (Gonadotropina kosmówkowa)total (l-47) <2 (<2)
Jesteśmy zaniepokojeni...
Do tej pory(ponad rok od podanie karboplatyny)wykonywaliśmy badania i wszystko w normie.
W laboratorium chyba się pomylili i zamiast bHCG zrobili HCG.We wtorek będziemy powtarzali badanie ,jednak martwi i niepokoi nas taki wynik HCG.Czy u zdrowego mężczyzny wynik HCG< 2 to normalne??
zona
 
Posty: 37
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 17 Lut 2018, 14:46

Witam,
Najprawdopodobniej oznaczono total HCG, a nie podjednostkę beta. Norma jak sama napisałaś jest < 2 i Twój mąż ma < 2. Tamwartość wynika z czułości sprzętu analitycznego, którego precyzja jest taka a nie inna. Oczywiście wykonajcie badanie odpowiedniego markera, ale tak czy owak nie ma się czym martwić. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez romi » 18 Lut 2018, 01:53

Witam
Badanie ma być oznaczone jako ICD-9: L46 a nie L47.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 18 Lut 2018, 09:24

Badanie jest oznaczone jako L-47...
zona
 
Posty: 37
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez romi » 18 Lut 2018, 13:04

Witam
Chodziło mi o to , że powinno być L46
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra

Postprzez him » 19 Lut 2018, 22:32

wynik zaznaczony jest jako poniżej 2 czyli może być zero, 0,1 ect jest przez laboratorium prawdopodobnie nieoznaczany precyzyjnie przy wartościach poniżej 2. Pozdrawiam
him
 
Posty: 83
Rejestracja: 25 Paź 2013, 23:45

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 9 gości