Rak jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 18 Gru 2016, 15:48

Trzymam zatem za Was kciuki. Dajcie znać jak już będzie w posiadaniu opisu. Pozdrawiam.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 04 Sty 2017, 20:21

Witajcie.Po wizycie w Magonecie i po karbo wykonaliśmy to co dr Sarosiek zlecił czyli tk płuc- wynik ok.Ze względu na podwyższone ldh 833(240-480) przed zabiegiem,po w normie i podwyższone 246 (91-180) przed podaniem karbo zlecił wykonanie lipdogramu oraz badanie w kierunku nosicielstwa WZW B I C .Wynik-wszystko w normie poza :GGTP 192 (11-49),CHOLESTEROL HDL 7,5(2,97-4,91),HOLESTEROL LDL 5,46 <2,97.Pytanie czy to mogło być przyczyną wzrostu Ldh?
Po miesiącu od karbo wykonaliśmy tez badanie markerów:wsLDH 289 (240-480), GHCG O,1 <2 ,AFP 2,9 <5,8
Uzupełniliśmy tez wynik hist. -dopisane zostało pT1.Czy to znaczy ,ze nie było obecności inwazji nowotworowej naczyń i nie ma obecnosci IGCNU?
Wczoraj byliśmy u dr Huras,ponieważ dużo dobrego na forum i chcielismy być pod jej opieką.Zaproponowała nam: TK brzucha i miednicy 1x w roku,RTG płuc 2x w roku i markery co 3 miesiące,rtg jądra 1x w roku.Co wy o tym sądzicie???Dodam ,ze dr Sarosiek ze wzgledu na skakające ldh zlecił wykonania tk brzucha,miednicy i płuc już za 3 miesiące...
zona
 
Posty: 33
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 04 Sty 2017, 22:08

Witam,
Przekroczenie dopuszczalnych poziomów GGTP oraz cholesterolu może skazywać między innymi na stłuszczenie wątroby lub jakieś inne zaburzenia jej funkcjonowania, a to ma bezpośredni wpływa na wartość LDH. Zatem odpowiadając na Twoje pytanie sądzę, że podwyższona wartość tego markera była spowodowana inną przyczyna niż nowotwór. Widzę jednak, że obecnie wszystko w normie więc może to było jakieś przejściowe zjawisko.
Jeśli zostało dopisane pT1 to z całą pewnością nie było inwazji naczyń krwionośnych i limfatycznych, co do obecności IGCNU tutaj pewności nie mam, bowiem w moim przypadku wyraźnie nie określono obecności lub jej braku IGCNU a stopień zaawansowania guza zakwalifikowano do pT1.
Zgodnie z wytycznymi ESMO po karboplatynie w pierwszym roku powinno się wykonać TK jamy brzusznej i miednicy 2 x w roku, RTG klatki piersiowej 2 x w roku oraz markery 4 x w roku. Uważam, że TK raz w roku to zbyt mało. Osobiście skłaniałbym się do propozycji dr Sarosieka. Pierwsze badania kontrolne za 3 miesiące, następne za kolejne pół roku.
Cisze się, że już po wszystkim. Życzę dużo zdrowia. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez romi » 04 Sty 2017, 22:26

Witam
Określenie pT1 oznacza stopień zaawansowania guza w jądrze
viewtopic.php?f=15&t=7
IGCNU jest czynnikiem ryzyka które powinno znaleźć się w opisie histopatologicznym, ale nie ma wpływu na określenie stopnia zaawansowania guza.
Ze względu na nieustabilizowane LDH badania wykonałbym zgodnie z propozycją dr Sarosieka. Jeśli będzie ok można później częstotliwość badań zmodyfikować.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra

Postprzez Ewa i Adam » 05 Sty 2017, 15:14

Dr Huras to osoba, której można zadać pytania i na pewno nie zostaną bez odpowiedzi.
Biorąc pod uwagę częstotliwość TK u Adama można by wysnuć wniosek, że Pani Doktor oszczędnie kieruje na to badanie. Ale u nas po tak dużej ilości TK jest to uzasadnione. Proponuję byście zapytali skąd taka częstotliwość TK. Jeżeli martwi Was tak długi okres bez badań obrazowych i nie wiecie z czego wynika - porozmawiajcie o tym.
Awatar użytkownika
Ewa i Adam
 
Posty: 400
Rejestracja: 07 Gru 2014, 18:12

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 09 Kwi 2017, 09:53

Witajcie.
Minęło 5 miesięcy od pierwszego badania TK JAMY BRZUSZNEJ I MIEDNICY.
Niepokoi nas zmiana na wątrobie...
Badanie wykonano po doustnym podaniu 3% roztworu wodnego środka cieniującego,pezed i po dożylnym podaniu 80ml Omnipaque,wieofazowo.
Nasieniak jądra lewego -stan po operacji i karboplatynie.
Tkanka płucna w uwidocznionym zakresie o powietrzności prawidłowej.
Wątroba niepowiększona,o obrysach gładkich,widocznym w segmencie IV obszarem hypodensyjnym wielkości ok.20 mm w pierwszej kolejności odpowiadającemu ogniskowemu stłuszczeniu.W segmencie I i VII pojedyńcze zmiany hypodensyjne o wielkości do 5 mm mogące odpowiadać torbielom.Nie uwidoczniono podobnej zmiany w badaniu poprzednim w segmencie IV.Poza tym miaż wątroby jednorodny.
Reszta ok.Czy to może być przerzut?...
zona
 
Posty: 33
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 09 Kwi 2017, 12:34

Witajcie,
Ta zmiana w segmencie IV jest dość duża (20 mm). Rozumiem Wasze zaniepokojenie bo takiej wielkości ognisko powinno zostać wykryte również w poprzednimk TK, a tak zawsze jest ten niepokój, że to coś nowego i niewiadomo jakiego pochodzenia. Z drugiej strony chyba nie ma się czym niepokoić na zapas bowiem radiolog nie sugeruje tu zmian o charakterze meta, tylko stłuszczenie. Poza tym przerzut nasieniaka bezpośrednio do wątroby jest rzadki. Kiedy macie wizytę u onkologa? Pewnie Was uspokoi i zaleci obserwację tej zmiany w kolejnych badaniach. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 09 Kwi 2017, 13:09

Wizytę u dr Huras mamy 13.04.17(czwartek).Markery we wtorek...
zona
 
Posty: 33
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

Re: Rak jądra

Postprzez mardeb76 » 09 Kwi 2017, 17:43

Zatem cierpliwie czekajcie na wizytę. To, że coś się na organach wewnętrznych pojawia to normalne z wiekiem. Mogą to być torbiele, naczyniaki, tłuszczami, itp., a nie to najgorsze. Wiadomo w naszej sytuacji jesteśmy przewrażliwieni. Jest to zrozumiałe. Z pewnością wszystko będzie ok, tym bardziej że jesteście po karboplatynie. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra

Postprzez zona » 14 Kwi 2017, 16:07

WiTAJCIE.
Jesteśmy po wizycie u dr Huras.Zmiana na wątrobie 20 mm.to nie przerzut;).Markery ok:)
Radosnych Świat życzymy!
zona
 
Posty: 33
Rejestracja: 02 Lis 2016, 16:45

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości