7 grudnia trafilem do szpitala bol plecow zrobiono usg moszny oraz tomograf klatki i stwierdzono nowotwor jadra z przerzutami do wezlow chlonnych lewostronnych zaotrzewnych( nie stwierdzono przerzutow do pluc , kosci....i innych narzadow) , 12 grudnia usunieto jadro , przez pachwine, badanie histopatologiczne wykazalo nasieniaka seminoma
Stwierdzono tez wodonercze , poniewaz wezel zamknal moczowod i przy podawaniu pierwszej chemii mialem zalozona nefrostomie.
Guz o maks srednicy 22mm z dwoma mikrosatelitarnymi ogniskami (srednicy po 1mm) w otaczajacym utkaniu jadra. Nie stwierdzono innych zajecia innych otaczajacych elementow anatomicznych ani angioinwazji.
Dnia 19 grudnia trafilem do zachodniopomorskiego centrum onkologii na
Nowotor jadra lewego IIc
chemioterapie 3x BEP (5dni) i dolewki bleomecyny.
Teraz koncze 3 kurs , zostala jedna dolewka.....
W miedzy czasie mialem robione usg i po pierwszej chemii wezly zmniejszyly sie o polowe , a przed 3 kursem zrobiono usg brzucha: nie dostrzega sie powiekszonych wezlow chlonnych.
Markery przed operacja( Urologia)
Ldh 197 (135-245)
Afp 2,56(0-5,80)
Bthcg 546
Markery przed I chemia (zachodnioporskie centrum onkologii)
Bthcg 3252( 7dni po orchidektomii) nie jestem teraz pewny czy to przed chemia bylo czy po , a nie moge znalezc wyniku

wyniki po pierwszej chemioterapii
Ldh 879 (byla neutropenia i podane czynniki wzrost
Co spowodowalo bardzo duzy wzrost
Leukocutow i moglo podwyzszyc ldh
Sugestia lekarzy)
Bthcg 24,6
Afp 2,95
Po drugiej chemii
Ldh 317
Bthcg 0,29
Afp 3,58
I teraz moje pytanie czy to nasieniak ktory ma byc traktowany jako nienasieniak? Pytam poniewaz tak tu sugerowano na forum , w przypadku wartosci bhcg powyzej 200 przed operacja ?
Czy 3 kursy BEP sa wystarczajace, nie powinny byc 4 ? Co po chemioterapii , czy usuwa sie wezly (na usg ich nie widac juz )
Jak dalej prowadzic leczenie? Konsultowac sie z warszawa czy innym osrodkiem?
Przepraszam , ze tyle pytan ...ale czytajac to forum wiele sie dowiedzialem ,a chcialbym wybrac najlepsze rozwiazanie....wiem , ze troche pozno, ale to wszystko tak sie potoczylo szybko , ze sie pogubilem
Z gory dziekuje za sugestie i pomoc.