Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez Grrr34 » 01 Gru 2019, 20:16

Witam Ponownie :)

Chcialem sie podpytać Panowie odnośnie kontroli.....

U mnie stwierdzono nasieniaka, stadium IIc..... W grudniu 2016, leczenie zakończlylem 13 lutego.... wiadomo jestem po 3Bepach

Harmonogram kontroli:

2017

20.02.2017 - Markery
1.03.2017 - Usg
21-03.2017- Markery
23.03.2017-Pet
27.04.2017- Markery
13.06.2017 - Markery
21.06.2017-Tk
30.08.2017 - Markery
12.10.2017- TK +Markery

2018

10.01 - Markery +Usg
06.03- TK + Markery
06.04 Markery
28.06.Markery
03.10. TK +MARKERY
13.11 MARKERY

2019

22.02.2019 Markery
19.05.Tk +Markery
24.10 Markery
28.11 USG Jamy brzusznej + jadro

I Teraz pytanie czy powinno się zrobic Rtg Klatki w tej chwili??
Czy lepiej zrobić TK?? I czy robić To TK w tym momencie??
Czy dopiero ok np stycznia/lutego

Markery sprzed miesiąca są ok, USG nic nie wykazało, kiedy robić to TK waszym zdaniem?
Grrr34
 
Posty: 133
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez romi » 02 Gru 2019, 00:14

Styczeń - luty będzie ok, szczególnie, że USG i markery są w porządku. RTG kiedy Ci pasuje, dawka jest minimalna. Jeśli TK będzie z klatką piersiową to możesz poczekać i nie robić teraz RTG.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4142
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez Grrr34 » 02 Gru 2019, 13:02

Dziękuję z sugestie

Tez tak bym się sklanial, z drugiej strony jak czasami przeglądam forum to martwią mnie te wznowy, nie da się wszystkiego wykluczyć, ale przynajmniej można spróbować zminimalizować ryzyko

jest Raczej mało prawdopodobne aby cos sie pojawiło odrazu w płucach, pomijajac inne regiony?

Z Drugiej strony te naświetlania też nie są obojętne dla organizmu , więc nie nalezy przesadzac
Grrr34
 
Posty: 133
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez Grrr34 » 02 Gru 2019, 17:06

Chciałbym podpytać bardziej biegłych uczestników forum czy jest sens rzeźbic i dociekać pewnych rzeczy??

Przypomne że była konsultacja Dr Sarosiekiem że miałem nasieniaka II C..... Mimo Bthc 546 wyjściowego ponieważ był konglomerat węzłów chłonnych zaotrzewnych 7,5cm...... Jadro dałem ponownie do zbadania... Dla pewności i potwierdzili diagnoze


Moje pytanie brzmi czy aby nepewno był to nasieniak?? Ponieważ guz nie był bardzo duzy 22x1,3x1x7
A pakiet węzłów powiększony do 7,5cm i Bthcg 546
Nasieniaki zawyczaj az tak szybko nie przerzutuja??

Druga rzecz to miałem nefrostomie i czy poprzez naruszenie guza przez urologa mógł wystąpić wyrzut markerów? Ponieważ po nefrostomie miałem 1310 a w dniu przyjęcia na oddział już 3732

11.12.2016 - Bthcg 546 przed operacja
15.12. 2016 - Bthcg 1310 po nefrostimii
19.12.2016 - Bthcg 3732 przyjęcie na onkologie

Leczenie i tak byloby takie same, jednak później przy nienasieniekach postępowanie jest odmienne

A ze mam upierdliwy charakter do bólu, zastanawia mnie ten wzrost markeru Bthcg i dość duży przerzut wezlowy mimo guza w jądrze o niezbyt dużych rozmiarach?

Pewnie najprościej byłoby to skonsultować z Dr Sarosiekiem przy okazji

Ale jestem Ciekaw waszych opinii czy Aby nepewno był to czysty nasieniak? , a tak stwierdzono w dwóch badaniach hist.

Suma sumarum odpukać, narazie jest ok a minęły 33 miesiące, ale gdzieś tam z tyłu głowy są wątpliwości odnośnie prawidłowości postepowania

Na forum trafiłem już po 2 kursach Bep więc, troche poznawo, byłem leczony w Szczecinie a z Dr Sarosiekiem Tylko skonsultowalem pozniej wyniki leczenia
Grrr34
 
Posty: 133
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez Grrr34 » 20 Lut 2020, 10:24

Zastanawiam się nad Badaniami, według wytycznych TK raz do roku po okresie 3 lat, jednak czy naświetlanie takie jest obojętne dla organizmu, lub mało szkodliwe ciezko powiedziec, czy może powodować wzrost nowotworów wtórnych?

Ogólnie wiadomo ze rezonans byłby korzystniejsze, jednak ze względu na koszta, przy badaniach profilaktycznych stosuje się Tk

Moje pytanie brzmi, czy nie można zastąpić badania TK, np badaniem USG + Rentgenem Klatki? Dobry radiolog pewnie też jest wstanie określić czy są zmiany w płucach
W badaniach USG... Tylko z pewnością czas takiego Badania bylby sporo dłuższy?

Jak uważacie?
Grrr34
 
Posty: 133
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez romi » 20 Lut 2020, 19:58

TK mimo, że jest badaniem inwazyjnym raz w roku nie stanowi zagrożenia. Można zastąpić rezonansem magnetycznym, czasem udaje się zdobyć skierowanie.
USG można stosować pod warunkiem, że będzie to robił doświadczony lekarz i do pięciu lat obserwacji traktować jako badanie uzupełniające. Później bez wznowy raz w roku USG i RTG będzie wystarczające.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4142
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez Grrr34 » 28 Lut 2020, 21:13

Witam Ponownie

Właśnie obchodzę mały jubileusz, minelo 3 lata od ostatniej chemii... Póki co narazie jest spokoj

Wczoraj robiłem Markery I TK klatki i miednicy

Bthcg poniżej 0,1 norma do 2
LDH 148 norma 125-225
AFP 3.11 norma do 5.8
CRP 1.15 Norma do 5
OB 5 norma do 12

Wkurzają mnie za to Hormony ponieważ są za wysokie

Testosteron 4,17 ng/ml od 2,8 - 8
Prolaktyna 20,4 norma 4.04 - 15,2
FSH 22 norma od 1.5 - 12
LH 14,8 norma od 1,7-8,6

Nie wiem czemu takie wartości , ciezki temat z hormonami... Czy to przez chemię, czy taki mój urok, czy przez brak jednego jadra?

Zgłębiał ktos temat, czy nie robiliście hormonów, lub macie w normie wszystko po Bepach?
Grrr34
 
Posty: 133
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez user90 » 01 Mar 2020, 21:54

Trochę orientowałem się w temacie, bo mam podobne wyniki i stwierdzoną azoospermię.
Czy robiłeś badanie nasienia? Jeśli są złe to przy takich hormonach być może warto też zbadać inhibinę B (dość drogie badanie, wykonuje je np. diagnostyka). Poziom FSH świadczy ogólnie o urazach jądra i pokazuje m.in stan narządów odpowiedzialnych za produkcję plemnikow. Poziom FSH i LH nie jest znacznie związany z orchidektomią. Testosteron jest za niski, a wysoki poziom LH świadczy o próbach organizmu do stymulowania produkcji testosteronu. Co do suplementacji testosteronu, to z tego co dowiadywałem się u andrologów - nawet niski jego poziom nie jest od razu wskazaniem do suplementacji - chyba, że pojawią się objawy niedoboru. Ja takowych nie mam. Mój testosteron to obecnie około 280 ng/dl (norma 249 - 836), ale przy moim wieku to zdecydowanie za mało. Tak czy inaczej to są jedynie moje wnioski (pacjenta) po konsultacjach andrologicznych i to tylko mój przypadek. Radzę konsultację z dobrym andrologiem lub endokrynologiem. Prolaktynę też mam na podobnym poziomie (a raz miałem nawet ponad 30) - podobno to może być wynik stresu itp przed badaniem, a podobno te wyniki nie są aż tak złe żeby wskazywały do MRI przysadki mózgowej (mikrogruczolak).
user90
 
Posty: 5
Rejestracja: 14 Gru 2019, 12:20

Re: Nasienieniak czy nienasieniak ?? - prosze o pomoc

Postprzez Grrr34 » 01 Mar 2020, 22:47

Dzięki za odpowiedź, Powiem Ci szczerze ze ja trochę poczytałem na ten temat nawet prac naukowych Dr Rabijewskiego i z tego co wynioskowowalem, to tak jak piszesz oprócz niskiego Testosteronu powinny być objawy kliniczne, obniżone libido, brak energii, spadek masy mięśniowej, problemy z erekcja, problemy ze snem
Itd itp

I u mnie niektóre rzeczy występują, lub jest to moja subiektywna ocena,, a niektóre nie......

Sam Testosteron jest Niski ale w Normie bo 4,12 ng/ml

Endokrynolog przepisał mi teścia w żelu ale narazie nie biorę, mam dylematy... Poniewaz dostarczanie testosteronu z zewnątrz zahamuje produkcję mojego własnego w jądrze które mi zostało czego bym. Nie chciał

Z kolei suplementacja Hcg czyli gonadropina którą stymuluje wzrost produkcji własnego testosteronu spowoduje wzrost Bhcg w badaniu krwi inie bede wiedzial czy to Hcg czy wznowa nowotworu

Sa jeszcze tak zwane Sermy jak Clomyd(klomifen) które w odpowiednich dawkach blokują estrogeny i pobudzają gonadotropiny czyli fsh i LH aby spowodować wzrost testosteronu... Ale ja mam je wysokie więc mija się to z celem

Z kolei jak robiłem 4 miesiace temu badanie nasienia to miałem 51 mln plemników, co przy takim fsh jest dziwne... Ruchliwość slaba ale reszta parametrów ok, więc badz u mądry?

Ciezko z tej układanki cos wywnioskwac
Grrr34
 
Posty: 133
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości