Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 27 Gru 2017, 03:12

Witam. Dzis zerknalem w dokumenty ze wzgledu na zblizajacy sie termin markerow I tk. Zaciekawila mnie jedna sprawa, w skierowaniu na tk nie mam wpisanej klatki piersiowej tylko miednice, miednice mala I jame brzuszna. Sledzac forum napotaklem sie na wpis ze zdarzaja sie przerzuty bezposrednio do pluc. Czy moge jakos zainterweniowac w tej sprawie o dopisanie tej klatki piersiowej, czy po prostu wyciagnac skierowanie na rtg klatki piersiowej od lekarza rodzinnego.
Pozdrawiam
Mateusz93
 
Posty: 44
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mania69 » 27 Gru 2017, 15:47

Witaj,

Mój syn jest właśnie jednym z tych przypadków, że choć markery zawsze w normie, w TK jamy brzusznej i miednicy bez zmian, to przerzut raka zarodkowego pojawił się w płucu. "Zdjęcie rentgenowskie nie pokazuje zmian poniżej jednego centymetra, zawodny bywa nawet PET. Najskuteczniejsza jest dziś tomografia komputerowa" (cyt. z artykułu zapowiadającego Sympozjum "Jak dziś diagnozujemy i leczymy chorych na raka płuca?" ,Sesja specjalna w ramach Wielkopolskiej Onkologii.). Kontynuując, podczas aktywnej obserwacji, na Rtg płuc rzeczywiście zarejestrowano cień, który w TK i w PET okazał się ok 5,5 cm (w największym wymiarze, bo podłużny) guzem płuca plus kilka drobnych (które już na rtg nie były widoczne). Do dziś mnie to nurtuje, czy korzyść z regularnego TK klatki piersiowej i naświetlania, nie byłaby jednak większa. Być może przy wcześniej wychwyconych małych zmianach w płucach wystarczyłaby chemia 3 BEP, nie byłoby zmian resztkowych wymagających operacji torakochirurgicznej.
Możliwe, że statystycznie jest to bardzo rzadki kierunek pierwszego przerzutu, z pominięciem węzłów zaotrzewnowych. Stąd wytyczne, które biorą pod uwagę statystykę i ochronę pacjenta przez ograniczenie i tak licznych w aktywnej obserwacji naświetlań TK.

Odnośnie Twojego pytania o skierowanie na rtg płuc, to moim zdaniem jest to konieczne minimum

Pozdrawiam, Mania
mania69
 
Posty: 63
Rejestracja: 23 Lip 2016, 22:16

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez romi » 27 Gru 2017, 22:30

Witam
mania69 napisał(a):Odnośnie Twojego pytania o skierowanie na rtg płuc, to moim zdaniem jest to konieczne minimum

To jest bezwzględne minimum.
Jeśli będzie Ci łatwiej to idź z ta sprawą do lekarza rodzinnego. Pamiętaj, że RTG ma być zrobione w dwóch projekcjach. Dawka promieniowania dla RTG jest pomijalnie mała w stosunku do TK.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3346
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez doremi » 28 Gru 2017, 15:22

mania69 napisał(a):Do dziś mnie to nurtuje, czy korzyść z regularnego TK klatki piersiowej i naświetlania, nie byłaby jednak większa. Być może przy wcześniej wychwyconych małych zmianach w płucach wystarczyłaby chemia 3 BEP, nie byłoby zmian resztkowych wymagających operacji torakochirurgicznej.
Możliwe, że statystycznie jest to bardzo rzadki kierunek pierwszego przerzutu, z pominięciem węzłów zaotrzewnowych. Stąd wytyczne, które biorą pod uwagę statystykę i ochronę pacjenta przez ograniczenie i tak licznych w aktywnej obserwacji naświetlań TK.


Czyli jednak przypadki przerzutów, prosto do płuc się zdarzają :cry: No właśnie i jak to jest z tym RTG vs TK? Skoro TK wykrywa zmiany na bardzo wczesnym stadium, to czy nie lepiej byłoby robić TK? Tym bardziej, że wg wytycznych robi się je w takiej samej częstotliwości, czyli przez pierwsze 2 lata 2 razy, a przez kolejne 3 lata 1 raz? Pewnie wszystko rozchodzi się o ilość promieniowania oraz kontrast, który podawany jest przy badaniu TK, a który nie jest obojętny dla naszego zdrowia.

Pozdrawiam
doremi
 
Posty: 7
Rejestracja: 06 Paź 2017, 21:09

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez tobson85 » 28 Gru 2017, 16:06

Nalezy wziąć pod uwage z jakim typem raka jądra ma się do czynienia.
Nienasieniaki mają przebieg dużo bardziej agresywny od nasieniakow - szybciej tworzą przerzuty.
Dlatego wg wytycznych dla nasieniakow wystarczy badanie TK brzucha i miednicy małej oraz RTG klatki piersiowej w dwoch projekcjach. Przy nienasieniakach zaleca się TK brzucha, miednicy i klatki piersiowej.
pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 338
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 04 Sty 2018, 01:51

Zrobie markery i tk ktore mam 15stycznia, na poczatku lutego u onkologa dowiem sie czy wszystko jest jak nalezy i zadam pytanie odnośnie braku tk/rtg klatki piersiowej. Nurtuje mnie troche to ze co kontrola to inny lekarz mnie przyjmuje. Tak jakbym nie mial lekarza prowadzacego... Rtg wykonam az po wyzicie u onkologa, ponieważ gdyby cos bylo nie tak z węzłami to i tak z pewnością bym dostal skierowanie na rtg/tk płuc.
Mateusz93
 
Posty: 44
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 30 Sty 2018, 04:07

Witam. Jestem 8 miesiecy po wykryciu nowotworu jadra. Dziś odebrałem wyniki markerów i tomografii.
Markery:
B-HCG < 0,2 mlU/ml (< 2,6)
AFP) 1.6 ng/ml (0,0 — 8,0)
LDH - 189 IU/l (120 — 246)
Tomografia- bez obrazu wznowu, wszystko w opisie tak samo jak po pierwszej tomografii:)

Kazde kolejne markery w normie oraz kazda czysta tomografia, daje mi coraz wieksza wiarę w to że już te scierwo nigdy nie powroci :)

Pozdrawiam :)
Mateusz93
 
Posty: 44
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Krolewsky » 30 Sty 2018, 21:11

Gratulacje!
Krolewsky
 
Posty: 62
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 11 Lut 2018, 20:04

Super Mateusz. Oby tak dalej. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1154
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości