Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 20 Wrz 2017, 17:25

100% pewności Ci nie dam, ale znając historię Twojej choroby to na 99,9% nie świadczy to o żadnej wznowie tylko o sprzęcie w laboratorium. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 20 Wrz 2017, 20:20

Znalazlem cos takiego.na urologiapolska ,,W pewnych sytuacjach klinicznych homologia budowy cząsteczki gonadotropiny łożyskowej i hormonów wydzielanych przez przysadkę, szczególnie LH, może być przyczyną otrzymywania wyników fałszywie dodatnich i zawyżonych wartości hCG. Wiadomo, iż u chorych na raka jądra po orchidektomii często występuje dysfunkcja komórek Leydiga, która wskutek zmniejszonej sekrecji testosteronu może prowadzić do wtórnego wzrostu LH (wtórna niedoczynność gonad) [5]. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wyników fałszywie dodatnich i pomyłek diagnostycznych podaje się pacjentom preparaty testosteronu, który obniża poziom LH [6]. Ponadto niewielkie ilości hCG wydziela sama przysadka.'''
Ile w tym prawdy i czy jest roznica miedzy hcg a beta-hcg? Temat dotyczy nowotworow jadra.
Mateusz93
 
Posty: 41
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 20 Wrz 2017, 21:56

Hej,
To samo pisze w swojej pracy doktorskiej dr Sarosiek, a mianowicie: Na wzrost BHCG może mogą mieć wpływ czynniki takie jak np. nadprodukcja i wysokie stężenie prekursora testosteronu LH (hormon luteinizujący) we krwi , które może być związane z brakiem jądra i zmniejszoną produkcją testosteronu. Wyższe BHCG może być też charakterystyczne dla palaczy marihuany i haszyszu. Aby wykluczyć pomyłkę, zaleca się zebranie dokładnego wywiadu pod kątem używania narkotyków, a także zbadanie poziomu testosteronu i przy jego niskim poziomie diagnostyczne podanie testosteronu celem zablokowania wydzielania LH przez oś podwzgórze – przysadka mózgowa. Dopiero wówczas stwierdzenie podwyższonego poziomu BHCG upoważnia do podejmowania decyzji klinicznych. Czy możesz wykluczyć używki? Poziom testosteronu jest u Ciebie poniżej normy, jeśli przed orchidektomią stężenie tego hormonu było wyższe to jest takie prawdopodobieństwo, że produkowane są duże ilości LH (hormonu luteinizującego), który zmusza jądra do produkcji testosteronu. W związku zmtym, że jedno jądro nie daje rady to LH jest wciąż na wysokim poziomie, a ten fakt jak sam doczytałeś może powodować wzrost BHCG. Proponuję zbadać wartość LH. Przyda Ci się to pod kątem zebrania wyników do podjęcia decyzji o suplementacji testosteronem. W moim przypadku po usunięciu jądra LH było znacznie powyżej normy. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 20 Wrz 2017, 22:11

Uzywki moge wykluczyc w 100%. Zastanawia mnie jeszcze czy loxon 5% nie ma w skladzie jakis substancji przez ktora wzrasta poziom tego lh. Moze troche szukam za daleko i blednie ale nakladalo by mi sie z czasem rozpoczecia stosowania i wariowania wynikow b-hcg w czasie mojej choroby. Poczekamy na powtorny wynik badania. Chociaż pierwsze odchylenie bylo 4dni po orchitektomii co mysle ze by mialo duzo wspólnego ze spadkiem testosteronu.
Mateusz93
 
Posty: 41
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 28 Wrz 2017, 23:11

Dziś tak patrzyłem w dokumentację medyczną i zauważyłem jeden istotny szczegół jądro prawe po orchitektomi lewostronnej urosło wciągu 2 miesięcy z 52mm/25mm do 62/30mm. Czy to normalne?:)
Mateusz93
 
Posty: 41
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 29 Wrz 2017, 15:55

Hej,
Można to tłumaczyć dwojako. Po pierwsze może to być wynik tych stałe nawaracających zapaleń. Po drugie Twój testosteron z tego co pisałeś jest obecnie poniżej normy i organizm stara się uzupełnić jego niedobór wynikający bezpośrednio z usunięcia drugiego jądra. Pozostałe jądro jest bezustannie stymulowane przez hormon LH do jego produkcji, co może skutkować powiększeniem tego jądra. To oczywiście tylko przypuszczenia. Powiedz o tym spostrzeżeniu urologowi lub onkologowi przy okazji kolejnej wizyty. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez him » 06 Paź 2017, 08:34

Zastanawiałam się nad ,,nieprawidłowością,, bhcg i nie obczajam problemu bo przy normie do 2 było 0,37 więc o co kaman? chyba ,ze cos przegapiłam to proszę o oświecenie :). Mój mąż nigdy nie ma jednolitego bhcg od jakiegoś roku po zakończeniu chemioterapii wynik waha się od 0,1 do 0,6 przy normie do 2,6 ale ma to związek z obniżoną wartością testosteronu i podwyższonym LH. Zresztą jak mi wiadomo hcg produkowane jest w znikomej ilości rówież przez przysadkę,. to tyle pozdrawiam
him
 
Posty: 78
Rejestracja: 25 Paź 2013, 23:45

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 06 Paź 2017, 09:25

Hej,
Kaman o to, że u całkiem zdrowego mężczyzny, u którego wszystko działa poprawnie BHCG powinno być 0. U nas jednojajowców może się zdarzyć, że wynik jest nieznacznie podwyższony w wyniku nadprodukcji LH. Oczywiście jeśli wynik się wacha w granicach normy przez cały okres po orchideoktomii nie powinno to wzbudzać żadnego nadmiernego niepokoju. Najważniejsze, że jest w normie. Jednaj jeśli przez powiedzmy rok wartość jest poniżej 0,1, a przy kolejnym badaniu rośnie powiedzmy do 0,6 to wiadomo, że przewrażliwionego pacjenta onkologicznego może to zaniepokoić. Pozdrawiam, Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 26 Paź 2017, 21:58

Dziś robiłem markery przed wizytą u onkologa którą mam 3.11.2017:) wykonałem je w innym laboratorium niż zawsze, by wykluczyć pomyłki jakie były wcześniej.
Pierwsze kontrolne markery na obserwacji jak widać są ok, oby było tak przez lata :)
B-HCG Gonadotropina kosmówkowa < 0,2 mlU/ml (< 2,6)
Alfa-fetoproteina (AFP) (L07) 1,3 ng/ml (0,0 — 8,0)
LDH - dehydrogenaza mleczanowa (K33) 223 IU/l (120 — 246)

Pozdrawiam :)
Mateusz93
 
Posty: 41
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 26 Paź 2017, 22:05

No i super. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość