Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 27 Lip 2017, 08:26

Witajcie:) wczoraj miałem tk jamy brzusznej, kl.piersiowej i miednicy małej z kontrastem dozylnym(nieprzyjemna sprawa. Na opis bede czekal okolo tygodnia. Od ostatniej wizyty zrobiłem markery oto wyniki:
beta-HCG 0,120 (0-2)
AFP 0.9 lU/ml (<10)
LDH 323 (230-480)
Oraz sam dla siebie usg prawego jadra, nie mam wyniku przy sobie bo mi wczoraj zabrali do opisu. Ale ogólnie jądro bez zadnych zmian ogniskowych a także bez zbednego unaczynienia, ilosc płynu miedzyoslonkowego w normie, wymiary prawidłowe 62mmx40mm, powrozek nasienny prawidlowy bez objawów niewydolności zylnej,przyczepek jądra zmian chorobowych nie wykazuje, w najądrzu torbielka prosta 2mm poza tym najadrza nielowiekszone gładkie,kształtne, bez innych zmian ogniskowych i patologicznych.

Wspomniałem lekarzowi robiacemu usg ze mniewam bóle, on stwierdzil ze od strony jadra patrzac na usg jest wszystko wporzadku i moze bym spróbował poszukac przyczyny bolu w neurologii.

Na przyszły tydzien jestem umowiony z wynikami do poradni chemioterapii na podjęcie ostatecznej decyzji co dalej ze mna, mam ogromna nadzieje ze tk wyjdzie czyste i skonczy sie na jakis czas ten strach przed nawrotem chotoby oraz chemioterapia i jej skutkami:) pozdrawiam Mateusz
Mateusz93
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 27 Lip 2017, 10:30

Hej Mateusz,
Co do sugestii urologa, że te bóle mogą mieć charakter neurologiczny to jest to możliwe. Takie nawaracające, długotrwałe zapalenia jądra powinny pzostawić w jego strukturze jakiś ślad np. widoczne w obrazie USG mikrozwapnienia, a u Ciebie jądro jest czyściutkie (nie licząc torbielki). Trzymam kciuki za TK. W poradni chemioterapii bardzo sensowną osobą, orientująca się w zaleceniach związanych z nowotowrami jądra jest Pani Iwona Jankowska-Grzyb. Może uda Ci się do niej trafić, ale to loteria. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 04 Sie 2017, 16:22

Mam już wyniki TK:

Badanie TK klatki piersiowej wykonano bez i po i.v podaniu kontrastu.
Nie stwierdzono obecności zmiany guzowej, ani powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu i we wnękach płuc.
Oskrzela są drożne,
Miąższ płucny bez zmian. Jamy opłucnowe są wolne.

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy wykonano bez i po i.v podaniu kontrastu.
Wątroba,trzustka,śledziona,nadnercza i nerki bez zmian ogniskowych.
W ostatniej fazie badania obje nerki wydzielają mocz cieniujący do poszerzonych ukm-ów i moczowodów,
Pęcherzyk żółciowy jest prawidłowy, drogi żółciowe nie są poszerzone.
Nie widać zmian w polu pęcherza moczowego i pęcherzyków nasiennych, prostata owalna.
Węzły chłonne jamy brzusznej, miednicy, i pachwin nie są powiększone.
Badanie kości bez zmian destrukcyjnych.

Z onkologiem podjęliśmy decyzję o aktywnej obserwacji markery co 3 miesiące, a diagnostyka obrazowa co pół roku.
Mam nadzieje że ten dziad już nie powróci i nie będe musiał przechodzić jeszcze raz przez to wszystko.

Dziękuje bardzo forumowiczom za pomoc i szybkie odpowiedzi na pytania, dzięki takiemu portalowi jak ten, człowiek wierzy że może wyzdrowieć!
A szczególnie chciałbym podziękować Marcinowi, którego zasypywałem milionami pytań, a on na wszystkie z nich odpowiadał bardzo sprawnie i mądrze, podnosząc mnie na duchu.

Za 3 miesiące powrócę z kolejnymi wynikami :) Pozdrawiam.. I życzę sobie i wam powrotu do zdrowia :)
Mateusz93
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 05 Sie 2017, 05:39

Cześć Mateusz,
Jesteś zdrowy jak rydz. Przyjęte postępowanie zgodne z wytycznymi ESMO. Czekamy na kolejne dobre wieści. A jak drugie jądro? Odpuściło? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 05 Sie 2017, 09:58

Tak nie boli :) nie wiem już czy to siedzi mi w głowie czy serio mam jakieś bóle neurologiczne :)
Mateusz93
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 31 Sie 2017, 12:01

Witam ponownie mam takie pytania. Czy jeśli podczas diagnozy nowotworu lekarz rodzinny założył mi karte dillo ktora miała przyspieszyć wykrycie i leczenir, to czy nadal przy rejestracjii w innych poradniach np. Urologicznej w tym przypadku moge sie powoływać na jej posiadanie by przspieszyc wizyte? U nas na wizytę u dobrego urologa czeka sie do 2 miesiecy:/. A i kolejne pytanie czy osoby po przebytej chorobie nowotworowej sa bardziej narażeni na powstanie innych nowotworow w organizmie. Czy po prostu po pieciu latach od wyleczenia maja take same szanse jak osoby ktore nie mieli z nim do czynienia?
Mateusz93
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 31 Sie 2017, 14:27

Cześć,
Niestety karta DILO nie pomoże Ci w przyspieszeniu wizyty u urologa, ani do innej poradni. Pozwala ona na szybsze wykonywanie badań w ramach diagnozowania i leczenia nowotworu. Nie ma dowodów na to, że przebycie choroby nowotworowej ma wpływ na zwiększenie prawdopodbieństwa wystąpienia innych nowotworów. Pomijam sytuację, gdzie pacjent był leczony z wykorzystaniem radioterapii lub chemioterapii. Te leczenie może indukować powstanie nowotworów wtórnych w przyszłości. U Ciebie całe szczęście takiej sytuacji nie było. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 20 Wrz 2017, 15:35

Witam po przerwie. Dzis wykonywalem badanie na poziom testosteronu i za namowami zony zrobilem marker b-hcg i jestem troche zaniepokojony wynikami :/
beta-HCG 0,37mIU/ml (0-2)
Testosteron 255,50ng/dl (280-800)

Znowu beta hcg odbiega od normy:/ nie wiem czy te labolatorium takie wadliwe czy cos sie zaczyna dziac. Testosteron ponizej normy rozwazyc suplementacje? Czuje sie jakos od operacji zmeczony i śpiący.
Mateusz93
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez mardeb76 » 20 Wrz 2017, 17:13

Hej Mateusz,
Ja obstawiam znowu błąd pomiarowy w laboratorium, być może użytkują jakiś wysłużony lub mało precyzyjny sprzęt. Co do testosteronu to czy badałeś jego poziom przed operacją? HTZ oczywiście do rozważenia, ale tylko po konsultacji i w wyniku decyzji endokrynologa. Pozdrawiam, Marcin.
P.S. A pisałem Ci na priv, żebyś nie robił tego BHCG i zaczekał na termin wyznaczony przez onkologa. Teraz będziesz się martwił.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1088
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Co robić dalej, Interpretacja mojego przypadku.

Postprzez Mateusz93 » 20 Wrz 2017, 17:21

Zadzwonilem do labolatorium i maja powtorzyc badanie jakims innym testemi wrzucic wynik. Chociaż Pani zapewniala mnie ze tą sa tak male jednostki ze nigdy nie dostane idealnie poprawnego wyniku i sa jakies odchylenia. Czy jeśli po ponownym badaniu wynik bedzie taki sam, to moze swiadczyc to o jakis wznowach?:/
Mateusz93
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Maj 2017, 09:24

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości