[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Rak jądra - www.RJForum.pl - polskie forum • Zobacz temat - Guz mieszany (S,CE,TM) pT1N0M0S0 Wrocław - rak, nowotwór, jądra, rokowania, przerzuty, chemioterapia, BEP, leczenie

Guz mieszany (S,CE,TM) pT1N0M0S0 Wrocław

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Guz mieszany (S,CE,TM) pT1N0M0S0 Wrocław

Postprzez Krolewsky » 13 Sie 2017, 12:06

Dzień dobry,
Jestem po orchidektomii radykalnej. Guz w górnym biegunie około 1,3cmx1cmx1cm lita masa sadłowata. W USG unaczyniona.
Markery wszystkie 3 prawidłowe na tydzień przed operacją.
LDH 139 U/I zakres ref. (125 - 243)
AFP 5,1 mg/ml (0,9 - 8,8)
Total Beta-hCG 2,13 mIU/ml (<5,0)
Morfologia w normie.
RTG klatki piersiowej z projekcją PA bez widocznych zmian ogniskowych (nie objęto kątów przeponowo-żebrowych)
USG układu moczowego prawidłowe.

Czekam teraz 2 tygodnie na wyniki badania histopatologicznego guza.

Chciałbym się dowiedzieć czy można coś więcej powiedzieć o moim przypadku na tym etapie wiedzy o chorobie?
Oraz prosiłbym o jakieś wskazówki na te 2 tygodnie oczekiwania na wynik histopatologiczny, czy coś już załatwiać, jakieś badania już zrobić by pójść do poradni onkologicznej przygotowanym.

Pozdrawiam :-)
Ostatnio edytowany przez Krolewsky 23 Maj 2018, 11:50, edytowano w sumie 4 razy
Krolewsky
 
Posty: 301
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez romi » 13 Sie 2017, 13:08

Witam
Czeka Cię jeszcze TK jamy brzusznej i miednicy małej. Jeśli możesz teraz załatwić przynajmniej termin to będzie bardzo dobrze. Na TK czeka się dość długo. Skierowanie dostaniesz od onkologa.
Na tym etapie nie da się powiedzieć nic wiążącego na podstawie podanych przez Ciebie wyników badań. To że markery są w normie nie oznacza, że choroba nie rozprzestrzeniła się. Badania histopatologiczne da odpowiedź na wiele pytań, będzie wiadomo z czym masz do czynienia i czego możesz się spodziewać dalej.
Co do markerów istotny w chorobie nowotworowej jądra jest marker bHCG a nie total HCG. Zapytaj w laboratorium czy wykonają takie badanie, jeśli nie, to poszukaj innego. Kilka dni po zabiegu powinieneś wykonać kolejne badanie markerów, to bardzo istotne.
Na tę chwilę wszystko co maiło zostać zrobione zostało wykonane.
Skąd wiesz, że stan zaawansowanie miejscowego jest pT1 - to na pewno będzie wiadomo dopiero jak będą wyniki badania histopatologicznego, wcześniej to niczym nie uzasadnione przypuszczenie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez Krolewsky » 13 Sie 2017, 13:52

Romi napisałem że to jest total BETAhcg, a nie total hcg. Czyli ok?
TK jamy brzusznej i miednicy małej mogę zrobić prywatnie tlyko musiałbym wiedzieć jakie dokładnie ma to być badanie bo to się rózni jakimiś kontrastami i innymi parametrami. Badanie TK do tanich nie należy więc pomyłka była by kosztowna.
Krolewsky
 
Posty: 301
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez romi » 13 Sie 2017, 15:04

Witam
Nie jest ok. Poniżej wyjaśnienie:
Gonadotropina kosmówkowa (HCG) składa się z dwóch części (podjednostek): alfa i beta. W zależności od użytych przeciwciał, może być oznaczana cała cząsteczka HCG, wolna podjednostka alfa HCG, wolna podjednostka beta oraz całkowita beta HCG, tzw. Total test HCG (cała cząsteczka i wolna podjednostka beta).
W chorobie nowotworowej jądra istotne jest badanie wolnej podjednostki beta czyli bHCG.
Gdyby wynik Twojego badania dotyczył wolnej podjednostki beta czyli bHCG oznaczałoby to, aktywną chorobę nowotworową, ponieważ u zdrowego mężczyzny bHCG powinno mieć wartość 0.
Poza tym wartość referencyjna którą podałeś jest właściwa dla określenia total HCG, a nie bHCG.
Trzeba jeszcze podkreślić, że nie zawsze w chorobie nowotworowej jądra markery są podwyższone, dlatego wykonuje się inne badania mające na celu potwierdzenie diagnozy.
Badania TK i tak nie zrobisz bez skierowania nawet prywatnie, mnie chodziło o zorientowanie się w terminach i ewentualnie zarezerwowanie jeśli badanie będzie finansowane przez NFZ. Jak dostaniesz skierowanie od onkologa, to będzie dokładnie napisane jak ma zostać wykonane badanie (na pewno będzie z kontrastem) i od Ciebie będzie zależało czy wykonasz je na NFZ czy prywatnie. Ja zauważyłeś nie jest to tanie badanie, choćby z tego powodu że obejmuje dwie strefy anatomiczne.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez Krolewsky » 14 Sie 2017, 13:03

Dziekuję Romi za wyjaśnienie. Wydaje mi się, że rozumiem. Zatem szukam badania samo BHCG bez "total" i innych "dodatków".
W najbliższej placówce jest takie badanie:
"HCG wolna podjednostka beta (KRYPTOR)" 95zł
Czy to jest odpowiednie?
A drugie pytanie to po ilu dniach od operacji orchidektomii radykalnej powinienem zrobić test markerów? I czy wszystkie trzy LDH AFP bHCG? Na raz?
Zastanawiam się co do zmiany po operacji. Jeśli przed operacją były w normie to w zasadzie co miałoby spaść...
Dziekuję bardzo za pomoc.
Krolewsky
 
Posty: 301
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez tobson85 » 14 Sie 2017, 17:35

Hejka,
Ja robię bHCG w laboratorium w szpitalu wojskowym na Weigla za 35 zł. Wynik praktycznie jest po 2h.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 889
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez romi » 14 Sie 2017, 17:41

Witam
Tak odpowiednie, ale coś drogo, bo takie badanie z reguły kosztuje o połowę mniej, może poszukaj gdzie indziej, np. tam gdzie podpowiada Tobiasz. Może to jednak nie jest to badanie o które chodzi. Przed badaniem koniecznie upewnij się że jest to właściwe badanie, bo zdarza się, że pisze co innego i robią co innego, Wartość referencyjna tego badania powinna być <2.
Z tego co piszą koledzy to komplet badań AFP bHCG i LDH kosztuje około 60zł.
Co do badania markerów to niezależnie od wartości przed zabiegiem należy kilka dni po zabiegu powtórzyć badanie (mogą np. wrosnąć, choć zdarza się to bardzo rzadko). Jeśli będzie wszystko w normie to kolejne badanie przed wizytą u onkologa. Może wydawać się nieco dziwnym powtarzanie badań które były w normie, ale tak właśnie przewidują wytyczne aby można było określić tzw. staging czyli stan zaawansowania choroby. Jest to cenna informacja dla onkologa.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez Krolewsky » 14 Sie 2017, 19:04

Cześć tobson85
Ja też robiłem bHCG w szpitalu ale na Kamieńskiego, tez za 30zł i to nie była wolna podjednostka beta tylko Total beta-HCG.
Patrzyłem w innych placówkach i jest tak, że za około 30zł jest bhcg a wolna podjednostka beta od 70 do 95zł, wiec podejrzewam że robiłeś total beta-hcg za tę cenę.
Czy na twoich wynikach jest norma <2 czy <5 ? I jaka jest dokładna nazwa badania?
Krolewsky
 
Posty: 301
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez tobson85 » 14 Sie 2017, 19:38

teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 889
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: D40.01 Guz lewego jądra cT1NxMx S0 Wrocław

Postprzez romi » 14 Sie 2017, 20:52

Witam
Tobiasz szczegółowo opisał całą sprawę i to co najważniejsze opis badania powinien być według ICD-9 kod procedury L46.
(ICD-9: L46) to na pewno będzie właściwe badanie bHCG.
Zakres referencyjny podałem taki z jakim się spotkałem, oczywiście może być inny, byle była odpowiednia dokładność.
Skąd bierze się taki lub inny zakres referencyjny, zależy pewnie od urządzenia i kalibracji.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości