Guz-operacje-pytanie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Guz-operacje-pytanie

Postprzez Rafal94 » 04 Wrz 2017, 20:47

Dzień dobry,

Mam 24 lata, na USG stwierdzono u mnie guza jednego jądra - zlokalizowanego w jego wnętrzu o wymiarach 9x9x9 mm z widocznymi w jego obszarze naczyniami.

Badania markerów
AFP 1,6 ( 1,09 - 8,04)
Beta HCG <1,2 (0,00 - 5,00)

W środę mam się zgłosić i zostać w szpitalu, a w czwartek mam mieć operację.

Mam pytanie, co mnie czeka w środę w szpitalu? Czy będą powtórzone badania - tzn krew i USG? - może coś jeszcze? (Te wyżej robiłem prywatnie)

Mam jeszcze taki niespecyficzny objaw, uporczywy świąd skóry przy wysiłku fizycznym i to od kilku dobrych lat, natknąłem się w Internecie, że może to się wiązać z chłoniakami - czy przed/po usunięciu jąder jest robione rozszerzone badanie np na tomografie, który oceni w jakim stanie są moje węzły chłonne?

Pozdrawiam
Rafal94
 
Posty: 25
Rejestracja: 04 Wrz 2017, 20:11

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez mardeb76 » 04 Wrz 2017, 21:55

Witaj,
Jest zdiagnozowany guz, więc jądro należy usunąć. Pamiętaj, aby był to zabieg z tzw. dostępu pachwinowego, broń Boże przez mosznę. To standard, ale spytaj o to. W szpitalu na oddziale powinieneś mieć wykonane co najmniej raz jeszcze USG jądra w celu potwierdzenia zmiany i pobraną krew na morfologię oraz markery. Niestety ponowne USG oraz markery nie zawsze są wykonywane. W opcji luksusowej na oddziale mógłbyś mieć wykonaną tomografię komputerową miednicy, jamy brzusznej i klatki piersiowej, ale to w krajowych warunkach zdarza się niezmiernie rzadko. Po usunięciu jądra materiał zostanie przekazany do badania histopatologicznego, które potwierdzi lub zaneguje fakt, że w jądrze był guz nowotworowy. W zależności od tego wyniki będzie uzależnione dalsze postępowanie. Ten świąd, o którym piszesz to raczej jakieś problemy dermatologiczne, które nie mają związku z rakiem jądra. Chłoniaki w jądrze mogą wystąpić, ale raczej u Pacjentów w podeszłym wieku. Ciebie z wielkim prawdopodobieństwem nie dotyczy. Wartości markerów są w normie co może świadzyć o niskim zaawansowaniu choroby lub o obecności guza o niższej agresywności np. nasieniaka lub potworniaka. Teraz skoncentruj się na operacji i bądź dobrej myśli. Pytaj nas o wszystko. Jeśli będziemy mogli to pomożemy. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez tobson85 » 04 Wrz 2017, 22:01

Cześć
wykryta zmiana jest mała - to dobrze.

Markery są w normie to też dobra wiadomość. Kiedy były wykonywane? Dobrze by było gdyby były wykonane na świeżo przed operacją.
Oprócz bHCG i AFP dobrze jest jeszcze wykonać LDH (to akurat najtańszy marker - kosztuje prywatnie ok 5 zł). BHCG też mogłoby być wykonane z dokładniejszymi wartościami (z dokładnością do 0,1 mIU/ml) - dopytaj w laboratorium czy mają badanie o kodzie ICD-9: L46.

Jeśli chodzi o badania w szpitalu przed orchidektomią, to niestety różnie to bywa. Jedne ośrodki wykonują markery, inne niekoniecznie. Z racji tego, ze nie masz już czasu na załatwienie skierowania, to jesli wyniki markerów nie są na świeżo - wykonaj je ponownie dla pewności z uwzględnieniem LDH.
USG ja akurat mialem robione jeszcze raz w szpitalu. Wykonali mi takze RTG klatki. Ale tak jak mowie może się to róznić w zależności od placówki. Warto się upomnieć - z jakim skutkiem nie wiem.
Rafal94 napisał(a):Mam jeszcze taki niespecyficzny objaw, uporczywy świąd skóry przy wysiłku fizycznym i to od kilku dobrych lat, natknąłem się w Internecie, że może to się wiązać z chłoniakami - czy przed/po usunięciu jąder jest robione rozszerzone badanie np na tomografie, który oceni w jakim stanie są moje węzły chłonne?

Zawsze o wszystkich wątpliwościach poinformuj lekarza, może wtedy poszerzą diagnostykę. Jeśli jednak problem występuje od wielu lat to mało prawdopodobne, żeby miało to podłoże nowotworowe, ale to tylko moja opinia.

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 246
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez Rafal94 » 04 Wrz 2017, 22:20

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Nie jestem nigdzie ubezpieczony. Czy ktoś w podobnej sytuacji, tzn stwierdzonego guza, wykupywał polisę na raka? - czy jest to w takiej sytuacji w ogóle możliwe? Poradzi ktoś coś?

Przez ostatnie 5 miesięcy przyjmowałem Izotretynoine, odstawiłem dopiero parę dni temu. Ciekawi mnie czy ten lek - teratogenny, o wielu skutkach ubocznych mógłby mieć wpływ na tego guzka. Wywiera duży wpływ na organizm - cholesterol, alat, aspat, cholesterol (...), bóle w krzyżu, mięśni...
Może po odstawieniu (co uczyniłem), ta zmiana sama się wchłonie? - kurde, gdybym nie przyjmował tego leku szedłbym pod skalpel, a tak mam dylemat, może poczekać...
Dodam, że morfologia bardzo dobrze, mocz również, Białko CRP 0,2 (0-5).

Markery są w normie to też dobra wiadomość. Kiedy były wykonywane? Dobrze by było gdyby były wykonane na świeżo przed operacją.

Markery z piątku.

Z ciekawości, jak wygląda 1 jądro w mosznie? - nie znalazłem takiego zdjęcia w Internecie, a nie potrafię sobie wyobrazić. Wydaje mi się, że jak zabieg wykonywany jest z dostępu pachwinowego, to chyba nie powinno być tragedii 8-)
Rafal94
 
Posty: 25
Rejestracja: 04 Wrz 2017, 20:11

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez mardeb76 » 04 Wrz 2017, 22:37

Hej,
Obecnie ubepieczenie się od choroby nowotworowej jest już niemożliwe. To tak jak byś chciał wykupiś AC dopiero po wypadku.
Zarzywanie tego leku nie ma wpływu na pojawienie się guza w jądrze. Skoro urolog stwierdził, że należy jądro usunąć to nie ma co zwlekać. Nowotwory jądra dobrze się leczą, ale nie leczone bardzo szybko dają przerzuty. Zatem działanie bezzwłoczne jest wskazane. Idź do szpitala tam powiedz o wszystkim i niech lekarze na oddziale podejmą ostateczną decyzję. Dodam tylko, że badanie USG zwykle bezbłędnie potwierdza nowotwór jądra. Dobra morfologia i markery w normie jeszcze o niczym nie świadczą.
Jedno jądro wygląda bardzo dobrze. Wielu twierdzi, że z jednym jest dużo wygodniej. Jeśli masz z tym problem to poproś lekarza o pprotezę/implant. Jest ona refundowana przez NFZ i jest wstawiana podczas tego samego zabiegu co usunięcie jądra. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez Rafal94 » 04 Wrz 2017, 22:44

Obecnie ubepieczenie się od choroby nowotworowej jest już niemożliwe. To tak jak byś chciał wykupiś AC dopiero po wypadku.


Czy to nie jest tak, że czy to jest zmiana nowotworowa to okaże się dopiero w 100% po badaniu histopatologicznym?
Chyba, że chodzi o okres karencji, to faktycznie, niemożliwe jest żebym zawarł umowę.

Chociaż...studiuję... więc powinienem mieć ubezpieczenie zdrowotne zapewnione przez Uczelnię. Ciekawe tylko w jakim stopniu...
Rafal94
 
Posty: 25
Rejestracja: 04 Wrz 2017, 20:11

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez mardeb76 » 05 Wrz 2017, 05:20

Tak jest, na 100 % potwierdzi to wynik badania histopatologicznego. Natomiast w chwili ubiegania się o wypłatę środków z polisy będziesz musiał dostarczyć dokumentację medyczną, w tym również wynik badania USG od urologa. Tak przynajmniej wyglądało to w moim przypadku. Musiałem dostarczyć wyniki badań na podstawie, których zostałem skierowany na zabieg chirurgiczny. I tutaj niestety ujawniasz to, że podejrzenie nowotworu było przed wykupieniem polisy. Tak przynajmniej jest w PZU. W innych towarzystwach ubezpieczeniowych nie wiem. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez romi » 05 Wrz 2017, 13:41

Witam
Panowie, nie kombinujcie, ubezpieczenie po fakcie jest niemożliwe i każda próba zawarcia takiego ubezpieczenia na podstawie niepełnych lub nieprawdziwych danych to oszustwo i nie ma znaczenia w jakim towarzystwie ubezpieczeniowym.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3264
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez mardeb76 » 05 Wrz 2017, 14:46

Tak właśnie, w sposób bardziej subtelny, starałem się zasugerować :P. Pozdrawiam.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz-operacje-pytanie

Postprzez Rafal94 » 06 Wrz 2017, 14:57

Jak wygląda rekonwalescencja po zabiegu, czytałem, że już następnego dnia można być wypisanym itp
Po jakim czasie mija ból, po ilu dniach można (w Waszym przypadku) zacząć spacerować bez dyskomfortu?

Oprócz guza mam 2 torbiele, jeden na lewym, drugi na prawym jądrze... Czy to jest niepokojące?
Rafal94
 
Posty: 25
Rejestracja: 04 Wrz 2017, 20:11

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość

cron