Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez Shake » 23 Lut 2018, 18:43

Witam
Mam 25lat, dnia 31.01.2018 zgłosiłem się do urologa z powodu bólu prawego jądra. Ból był na tyle silny że musiałem opuścić miejsce mojej pracy. Jądro bolało przy najmniejszym kontakcie z czymkolwiek. USG jądra wykazało guza jądra prawego. W tym samym dniu zostałem skierowany na markery. Dnia 5.02.2018 złożyłem nasienie w banku spermy.
Wyniki markerów (31.01.2018)
HCG 2,05 mIU/ml zakres referencyjny 0,00 - 5,00
LDH 291U/l zakres referencyjny 0,00 - 250
AFP 2,30 IU/ml zakres referencyjny 0,00 - 5,80

Dnia 6.02.2018 Miałem operacje (Orchidektomia prawostronna)
Wyniki badania histopatologicznego otrzymałem 22.02.2018

Rozpoznanie:
Guz jądra o wymiarach 2,3x1,9cm
guz germinalny postać mieszana
Rak zarodkowy/ nasieniak
80% rak embrionalny 20% seminoma
z rozległą martwicą obejmującą 40% masy guza
Nowotwór nacieka sieć jądra.
Widoczna jest angioinwazja.
Nowotwór nie nacieka:
osłonki białawej, osłonki pochwowej, najądrza, struktur powrózka nasiennego
Badania immunohistochemiczne:
CD30 (+) w raku embrionalnym
CD117 (+) w nasieniaku
pT2 Nx Mx

Dnia dzisiejszego udałem się do onkologa po skierowanie na tomografie i kolejne markery.
Tomografie będę miał 1.03.2018
Wyniki dzisiejszych markerów:
HCG 0,1 mIU/ml zakres referencyjny 0,00 - 4,00
LDH 187U/l zakres referencyjny 135 - 225
AFP 2,09 IU/ml zakres referencyjny 0,00 - 7,00

Zrobiłem też badanie poziomu keratyniny:
0,92 mg/dl zakres referencyjny 0,67 - 1,17

Chciałbym żeby skończyło się to jedynie na operacji ale onkolog powiedział że prawie na pewno zakwalifikuje się do leczenia chemioterapią ze względu na nacieki na sieć jądra i widoczną angioinwazje.
Czy mógł bym zrobić coś jeszcze, bardzo proszę Was o rady i opinie.

Pozdrawiam
Shake
 
Posty: 4
Rejestracja: 23 Lut 2018, 18:07
Miejscowość: Wrocław

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez romi » 23 Lut 2018, 19:02

Witam
Zanim będzie podjęta jakakolwiek decyzja należy wykonać badania obrazowe na które otrzymałeś skierowanie. Po zebraniu kompletu badań zostanie ustalony stan zaawansowania choroby i wtedy można podejmować decyzję co dalej.
W obecnej chwili nie ma co spekulować jak będzie, bo to może również zależeć od Ciebie.
W tej chwili jest pT2N0M? - zależy od TK.
Zapoznaj się z istotnymi dla Ciebie informacjami które pomogą odnaleźć się w nowej dla Ciebie sytuacji
viewtopic.php?f=5&t=192
viewtopic.php?f=15&t=8
viewtopic.php?f=15&t=7
I oczywiście z innymi wpisami na forum.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3635
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez Shake » 05 Mar 2018, 17:03

Witam

Dzisiaj otrzymałem opis do tomografii

WYNIKI BADANIA ( Tomografia klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy)

Klatka Piersiowa:

Miąższ płucny bez ewidentnych zmian w typie meta npl.
W śródpiersiu przednim struktura miękkotkankowa mogąca odpowiadać tk. grasiczej
Nie wykazano znamiennie powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu oraz we wnękach
Prawowypukłe skrzywienie od. Th kręgosłupa. Guzki Schmorla oraz nierówne zarysy blaszek granicznych - najpewniej stan po przebytej chorobie Scheuermanna. Części kostne bez ewidentnych radiologicznie zmian o typie meta npl. Poza tym narządy klatki piersiowej uwidocznione w badaniu TK bez uchwytnych zmian.

Jama Brzuszna i Miednica:

W segm. VI wątroby dwie zmiany ogniskowe wlk. ok 1cm i 0,5cm, uwidoczniły się w fazie wrotnej,o niejednorodnej desyjności, w przewadze hipodesyjne, z ogniskami wzmocnienia kontrastowego,jednorodne z miąższem wątroby w fazie opóźnionej - w różnicowaniu w pierwszej kolejności prop. uwzględnić zmiany o typie naczyniaków. Ze względu na wywiad onkologiczny prop. rozszerzenie dgn lub/i wyk. badania kontrolnego.
Śledziona dodatkowa śr 1,3 cm.
Niewielkie zmiany włókniste w prawej pachwinie- pozabiegowe?
Dwie tętnice nerkowe po str. prawej
Nie wykazano znamiennie powiększonych węzłów chłonnych.
Lewowypukłe skrzywienie odc. L kręgosłupa. Części kostne bez ewidentnych radiologicznie zmian o typie meta npl. Poza tym narządy jamy brzusznej i miednicy uwidocznione w badaniu TK bez uchwytnych zmian.
Shake
 
Posty: 4
Rejestracja: 23 Lut 2018, 18:07
Miejscowość: Wrocław

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez romi » 05 Mar 2018, 20:21

Witam
Z powyższych danych wynika, że stan zaawansowania jest IB - pT2N0M0
Co teraz z tym zrobić?
Ponieważ u Ciebie stwierdzono w badaniu histopatologicznym guz mieszany, to należy go traktować jako nienasieniak ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Zalecane jest w tym przypadku 2 kursy BEP, także chemioterapia niestety Cię nie ominie. Dobrze, żeby wypowiedział się na ten temat doświadczony lekarz. Kontakty do polecanych na forum lekarzy znajdziesz w bazie wiedzy
viewtopic.php?f=5&t=160
viewtopic.php?f=5&t=759
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3635
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez Shake » 05 Mar 2018, 20:30

W środę idę do mojego onkologa ( doktor Świątoniowski). Martwią mnie te zmiany na wątrobie, nie mam powiększonych węzłów a na wątrobie miałbym przerzuty? Dodatkowa śledziona z tego co czytałem nie przeszkadza, nigdy mnie nic nie bolało. Dwie tętnice nerkowe (powinna być jedna ?) Zrobić jeszcze raz markery przed wizytą?
Shake
 
Posty: 4
Rejestracja: 23 Lut 2018, 18:07
Miejscowość: Wrocław

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez romi » 05 Mar 2018, 22:31

Witam
Markery oczywiście należy zbadać, chyba, że w Krotoszynie zostaną zrobione te badania, ale na pewno powinny być wykonane.
O zmianach na wątrobie niewątpliwie wypowie się dr Świątoniowski.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3635
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez Shake » 08 Mar 2018, 19:21

Witam

Markery na dzień 2018-03-07

HCG <0,100 mIU/ml zakres referencyjny 0,00 - 5,00
LDH 161 U/l zakres referencyjny 0,00 - 250
AFP 1,74 IU/ml zakres referencyjny 0,00 - 5,80

Markery mają tendencje spadkową od samego początku.

Od poniedziałku idę na chemioterapię 2xBEP. Drugi radiolog potwierdził że zmiany na wątrobie mogą być naczyniakami. Lepiej dla mnie żeby nie zniknęły po chemii bo będę musiał wziąć kolejne 2xBEP. Zrobiono mi też USG w celu porównania wielkości zmian na wątrobie.

Ile trwa pobyt w szpitalu po pierwszym BEP ? Co z włosami, ogolić banie od razu, czy później. Szczerze wolał bym się nie stresować niepotrzebnie jak zacznie mi coś wylatywać z głowy.
Shake
 
Posty: 4
Rejestracja: 23 Lut 2018, 18:07
Miejscowość: Wrocław

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez tobson85 » 08 Mar 2018, 20:18

Hej
Do szpitala idziesz na 5 dni na wlewy, wychodzisz w piątym lub szóstym dniu do domu. Potem wracasz ósmego dnia na dolewkę bleomycyny (ok 10 min samego wlewania, kilka godzin czekania - kolejki, badania, wyniki, konsultacja lekarza). Tego samego dnia wracasz do domu i pojawiasz się w dniu 15 na kolejną dolewkę.
Cały cykl trwa 21 dni i zaczynasz kolejny.
Włosów golić od razu nie musisz. Zaczną wypadać w około dwa tygodnie po rozpoczęciu pierwszego cyklu.
Jak zaczną się sypać, to wtedy już najlepiej nie czekać i golić - podobno jak się tego nie zrobi to bardzo boli skóra głowy.
Powodzenia i życzę gładkiego przejścia przez leczenie. W razie jakichkolwiek pytan nie zastanawiaj się i pisz śmiało - chętnie zawsze poradzimy.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 503
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Rak Jądra DIAGNOSTYKA

Postprzez Maciej83POZ » 08 Mar 2018, 21:14

Dopowiem tylko faktycznie boli skóra jak wlosy zaczynaja mocno wypadac. Jak ogolilem problemu nie ma przy czym nie wypadly mi wszystkie. Najbardziej denerwujace jest brak włosów w nosie☺. Brak zarostu jest nawet fajny nie trzeba sie golic☺. Na glowie utracilem wlosy z tylu i po bokach. Jutro zaczynam 3 kurs od kilku dni obserwuje pojawienie sie jasnych wlosków co mnie troche dziwi.
Maciej83POZ
 
Posty: 35
Rejestracja: 16 Lut 2018, 15:19
Miejscowość: Opalenica


Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości