Potrzebuję Pomocy - USG

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez Colin2000 » 17 Mar 2018, 08:00

Witam serdecznie.
Mój problem zaczął się parę tygodni temu. Prawe jądro zaczęło powiększać oraz zmieniała się jego konsystencja na twardą, bez bólu.(czasami uczucie ,,mrowienia,, w jądrach. Udałem się najpierw do znajomego radiologa na wykonanie USG. Opis:

Jądro prawe znacznie powiększone, torbielowato-lite z poszerzonymi żyłami. Poszerzone naczynia żylne w dolnej części powrózka nasiennego. Górna część powrózka nasiennego niezmieniona. Podejrzenie skrętu jądra.
Jądro lewe najądrze i powrózek nasienny bez zmian.
Nie stwierdzam przepukliny pachwinowej. USG jamy brzusznej bez zmian.

Po czym od razu skierował mnie do Urologa. Urolog zobaczył wykonał ponownie USG i wykluczył tu skręt prawego jądra. Przepisał mi antybiotyk o nazwie DISEPTOL 960 i lek przeciwzapalny DICLOBERL retard. Dał skierowanie na rutynowe badania krwi: LDH, Beta-HCG, AFP.. Po czym dał skierowanie za tydzień do kontroli.

Od tej chwili upłynęło 3 dni stosuję w/w leki.
Pytanie do Was, bardziej doświadczonych w temacie. Co to może być? Czy grozi mi amputacja jądra?
Zdaję sobie sprawę że trzeba wykluczyć tu zmiany nowotworowe z krwi. Badań jeszcze nie mam.
Czy może zmienić Urologa? Czy jednak poczekać jeszcze parę dni do kontroli która mam wyznaczoną...?
Pozdrawiam!
Colin2000
 
Posty: 35
Rejestracja: 16 Mar 2018, 22:38

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez romi » 17 Mar 2018, 19:11

Witam
Należy zrobić badania markerów i dopiero z nimi udać się do urologa. Kilka dni możesz zaczekać.
Nikt tutaj nie jest wróżką, żeby powiedzieć co Ci jest po informacjach które podałeś. Nie napisałeś czy przepisane leki cokolwiek zmieniły. USG jest poza doświadczeniem urologa kluczowym badaniem.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3618
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez Colin2000 » 17 Mar 2018, 21:54

Leki stosuję od dwóch dni jeszcze zmiany nie zauważyłem. Badania zrobię w poniedziałek.
Colin2000
 
Posty: 35
Rejestracja: 16 Mar 2018, 22:38

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez romi » 18 Mar 2018, 11:26

Witam
Daj znać jakie będą wyniki badań i oczywiście co stwierdził urolog. Ponowne USG będzie na pewno zrobione to przepisz tutaj jego wyniki.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3618
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez Krolewsky » 18 Mar 2018, 23:10

Nie zwlekaj ze zrobieniem badań markerów nowotworowych. Trzeba to wykluczyć jak najszybciej, dopiero potem będzie czas na zastanwaianie się co to i do kogo się zwrócić.
Krolewsky
 
Posty: 159
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez Colin2000 » 20 Mar 2018, 20:48

Odebrałem wyniki a minaowiecie:
LDH 224 IU/ml, (211-480)
HCG Beta 1,63 UI/ml (<3)
AFP 407,50 IU/ml (<5,80)

AFP duzo zawyżony czy to pewne już, że to jest nowotwór??
Colin2000
 
Posty: 35
Rejestracja: 16 Mar 2018, 22:38

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez tobson85 » 20 Mar 2018, 21:33

Hej
nie ma co czekać - kiedy masz wizytę kontrolną?
Udaj się do urologa jak najszybciej. Wyniki markerów wskazują na rozwijający się nowotwór jądra - nienasieniak.

Urolog wystawi Ci skierowanie do szpitala na zabieg orchidektomii. Ten powinien odbyć w możliwie jak najszybszym czasie.

W razie co, pisz smiało.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez Krolewsky » 20 Mar 2018, 21:41

Niestety wszystko wskazuje na nowotwór jądra. Ale bez paniki, bo jest to jeden z tych nowotworów, które można wyleczyć i które w WIĘKSZOŚCI przypadków zostają wyleczone.
Musisz się udać bez zwłoki do urologa. Jeśli na NFZ nie można tego zrobić szybko, to możesz zrobić tak jak ja, czyli pójść prywatnie do takiego urologa który pracuje w szpitalu, dzięki czemu po wizycie wysłał mnie na następny dzień do siebie na oddział w celu zapisania mnie na zabieg usunięcia jądra. Być może jeszcze lepszym pomysłem jest udanie się na spokojnie jutro na SOR do szpitala w którym jest oddział urologii w ten sposób mieć konsultacje natychmiastową z ustaleniem terminu zabiegu.
Jeśli masz jaieś pytania to smiało pytaj proszę.
Krolewsky
 
Posty: 159
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez Colin2000 » 20 Mar 2018, 22:24

Dziękuję za odpowiedź. Następną wizytę u urologa mam w ten piątek z NFZ (23.03.2018). Czy poczekać te 2 dni czy już jutro iść prywatnie?
Colin2000
 
Posty: 35
Rejestracja: 16 Mar 2018, 22:38

Re: Potrzebuję Pomocy - USG

Postprzez romi » 20 Mar 2018, 22:34

Witam
Dwa dni możesz poczekać, albo jeśli masz z tym lekarzem kontakt to zadzwoń do niego i powiedz jak wygląda sytuacja. Jeśli nie zareaguje to wtedy szukaj innego urologa.
Możesz też tak jak to sugerował Krolewski udać się na SOR, ale będziesz musiał trochę poudawać, że bardzo Cię boli i że w ogóle źle się czujesz.
Tak naprawdę to powinieneś mieć zabieg jeszcze w tym tygodniu.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3618
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości

cron