Prośba o pomoc w diagnostyce

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez mlodyyyy21 » 21 Gru 2011, 11:49

Witam was wszystkich serdecznie.
Na początku chciałbył wam serdecznie pogratulować prowadzenia tak wspaniałego forum, które sledzę już od paru dni. Fajnie, że są ludzie, którym zależy na innych.

Piszę do was bo chciałbym się poradzić na temat mojego przypadku.
Ok trzech tygodni temu na kontrolnym nadaniu USG jamy brzusznej (usg wykonywane w związku z kamicą nerkową) w opisnie napisano:

"Wątroba niepowiększona bez zmian ogniskowych, echogeniczność i struktura miąższu prawidłowe.
Pęcherzyk żółciowy bez złogów. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Trzustka nie do oceny, przysłonięta gazami.
śledziona prawidłowa, bez zmian ogniskowych.
Obie nerki położone typowo, prawa: 10,8 cm dł. lewa: 10,4 cm dł. warstwy miąższowe średnio: 1,2 cm, bez zmian ognisklowych.
UKM po obu stronach nieposerzone, bez cech obecności złogów.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Od poziomu t. krezowej górnej do podziału aorty stwierdza się pakiety powiększonych węzłów chłonnych otaczające duże na naczynia o wymiarze poprzecznym 7,6 x 5 cm.
Pęcherz moczowy prawidłowy.
Gruczoł krokowy prawidłowy, wielkośći: 3,2 x2,8 x 2,7 com ob. 13 cm3
W okolicy pachwiny nie wykazano powiększonych węzłów chłonnych.
Konieczna dalsza diagnostyka- TK jamy brzusznej i miednicy małej z kontrastem, konsultacja hematologiczna."

W związku z powyższymi wynikami udałem się do internisty w celu dalszej diagnostyki. Internista zlecił badania krwi oraz TK, które wykonałem 12.12.2011r.
Poniżej podaję opis TK

"TK miednicy mniejszej:
Pęcherz moczowy o równych, niepogrubionych ścianach.
Gruczoł krokowy niepowiększony o wymiarach 4,2x 3,2 cm i jednorodnej strukturze.
Pęcherzyki nasienne obustronnie są prawidłowe.
Powiększonych węzłów chłonnych na obsarze miednicy małej nie wykazano.
W obrębie prawej kości łonowej widoczne jest nieregularne, osteolityczne ognisko sięgające 2 cm średnicy (zmiana meta?). Poza tym części kostne widoczne w badaniu TK bez zmian innych, nieprawidłowych zmian ogniskowych.

TK jamy brzusznej:
Wątroba niepowiększona o jednorodnej strukturze bez zmian ogniskowych. Drogi żłóciowe nieposzerzone.
Trzustka i śledziona nie wykazują zmian.
Obie nerki wielkości i położenia typowego, o prawidłowej strukturze. Zmian ogniskowych w obrębie nerkek nie wykazano.
Nadnercza obustronnie są prawidłowe.
W przestrzniu zaotrzewniowej na wyskości pomiędzy dolnym ograniczeniem głowy trzustki a rozwidleniem aorty widoczne liczne powiększone węzły chłonne, które tworzą rozległy pakiet o wymiarach 10,5 x 5,8 x 8,4 cm. Opisywany pakiet węzłowy otacza, uciska oraz przemieszcza żyłę główną dolną oraz aortę brzuszną."

Internista zlecił mi również do zrobienia RTG klatki piersiowej PA. W opisie z dnia 16/12/2011 napisano:

"Kąty przeponowo-żebrowe wolne od płynu.
Płuca bez zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych.
Serce niepowiększone."

Poniżej podaję jeszcze wyniki krwi oraz markerów z dnia 20.12.2011r.

"Biochemia
Proteinogram
Białko całkowite 7,18 g/dl (wart. refer. 6,00-8,00)
Albumina (s) 54,03% (wart. refer. 53-66)
Globuliny alfa 1 2,81% (wart. refer. 2,0-5,5)
Globuliny alfa 2 9,7% (wart. refer. 6,0-12,0)
Globuliny gamma 19,01% (wart. refer. 11-21)
Globuliny beta 1 8,29% (wart. refer. 9,2-12,5)
Globuliny beta 2 6,16% (wart. refer. 2,9-4,5)
Wskaźnik A/G 1,2 (wart. refer. 1,5)

AST(s) AST (GOT) 44 U/l (wart. refer. < 38)
ALT (S) ALT (GPT) 73 U/l (wart. refer. <41

Diagnostyka laboratoryjna infekcji nie wykazała żadnych nieprawidłowości).

Hormony
beta HCG (s) beta-HCG 8,6 ml/U/ml (wart. refer. <2,6)

Markery:
AFP (s) 4,38 U/ml (wart. refer. 0-5,8)
CEA (s) 0,45 ng/ml (wart. refer. palący <4,3, niepalący <3,4)
PSA całkowity (s) 0,454 ng/ml (wart. refer. <2,0)"

W związku z tym, że na podstawie powyższych zgromadzonych Badań lekarz onkolog poprosił o wykonanie USG jąder.
W dniu dzisiejszym takie badanie zostało wykonane. Niestety lekaż badający nie zrobił żadnego opisu tylko skierował mnie na wycięcie prawego jądra twierdząć, że:
" Jądro lewe prawidłowe bez żadnych zmian ogniskowych.
Natomiast prawe jądro nie jest dobrze wykształcone (nie spełnia ono swoich funkcji) jest zdecydowanie mniejsze niż lewe prawidłowe, dodatkowo prawe jądro często ucieka z worka mosznowego do kanałów. Na USG lekarz nie był w stanie określić czy widzi jakieś zmiany nowotworowe. Powiedział tylko, że widoczne są malutkie pęcherzyki, które wcale nie muszą wskazywać na raka jądra."
Dodam, że wadę taką mam od zawsze.

Po konsultacji z innymi lekarzami urolog doszedł do wniosku, że w związku z podwyższonym markerem beta HCG oraz z tym iż prawe jądro nie jest odpowiednio wykształcone, a co się z tym wiąże nie spełnia ono swoich zadań proponuje wycięcie prawego jądra w celu badania histopatologicznego, które potwierdzi czy mamy do czynienia z rakiem jądra czy czym jeszcze innymi.

W związku z powyższym bardzo was proszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
Czy na podstawie powyżej przedstawionych wyników możecie mi napisać czy mam do czynienia z rakiem jądra?
Czy możliwe jest, żeby na jądrze nie były by widoczne komórki nowotworowe?
Jeżeli to nie rak jądra to co innego może mi dolegać?

Jeżeli potrzebne będą wam jeszcze jakieś informację to piszcie.

P.S. Przepraszam za błędy ort. jeżeli się jakieś pojawiły. Trochę jestem zestresowany sytuacją więc nie skupiam się za bardzo na pisowni
Pozdrawiam
Mlodyyyy21
Ostatnio edytowany przez mlodyyyy21, 21 Gru 2011, 15:52, edytowano w sumie 1 raz
mlodyyyy21
 
Posty: 46
Rejestracja: 15 Gru 2011, 14:02

Re: Prośba o pomoc

Postprzez thinkpositive » 21 Gru 2011, 12:43

Hej,

Może ekipa lekarzy się wypowie jak zobaczy Twój opis. Wtedy dostałbyś potrzebną dawkę informacji.

Ja żadnym specjalistą nie jestem więc poniżej tylko moje nieprofesjonalne opinie:

Nie wiem czy nie warto zrobić kolejne badanie USG w celu potwierdzenia/wyeliminowania zmian w jądrze(?). Ja bym pewnie poszedł do doświadczonego radiologa(mogę polecić specjalistę od USG, ale w Warszawie).
Nie wiem z której części Polski pochodzisz. Jak napiszesz to będzie łatwiej Ci coś sugerować.

Widzę, że zapomniano oznaczyć jednego markera mającego związek z nowotworami jąder (LDH). Poproś koniecznie o niego przy następnej wizycie.

Przy zmianach uwidocznionych na TK jamy brzusznej i miednicy prawdopodobnie słusznym byłoby zrobienie również TK klatki piersiowej.

Oczywiście najbardziej słuszną opcją byłaby wizyta w doświadczonym ośrodku, ale wiem, że nie każdy ma warunki...
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum
 
Posty: 200
Rejestracja: 21 Paź 2011, 09:51

Re: Prośba o pomoc

Postprzez mlodyyyy21 » 21 Gru 2011, 13:00

Mieszkam niedaleko Wrocławia, a USG robiono mi w Akademickim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu klinika Urologii i Onkologii Urologicznej lekarz prof. dr hab. Romuald Zdrojowy.
mlodyyyy21
 
Posty: 46
Rejestracja: 15 Gru 2011, 14:02

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez troll » 21 Gru 2011, 17:34

Witam serdecznie,

Na początek kilka słów wstępu. Wszystko co opisujesz nie wskazuje bezpośrednio i jednoznacznie na nowotwór zarodkowy jądra choć jednak jest to diagnoza najbardziej prawdopodobna - brzmiąca - pierwotny, zarodkowy nowotwór przestrzeni zaotrzewnowej, najpewniej o morfologii nasieniaka. Ale to tylko początkowe założenie w oparciu o wynik USG jąder, wynik TK brzucha, wynik bHCG z surowicy krwi.

Przede wszystkim bardzo istotne jest jednak usunięcie prawego jądra. Pomimo, że w jego obrębie nie stwierdza się obecności guzowatej masy wskazującej, ze to właśnie tak jest punkt wyjścia nowotworu a w przestrzeni zaotrzewnowej znajduje się jedynie guz przerzutowy tego nowotworu to obecność licznych zmian "bliznowatych" czy pozapalnych może nieść za sobą podejrzenie, że to właśnie tam miała swój początek zmiana pierwotna, która przerzutowała na drodze limfatycznej a proces nowotworowy w jądrze się cofnął. Przyznam, to bardzo śmiała hipoteza ale uzasadniana wynikami badań. Światowe piśmiennictwo zna takie przypadki. To jednak teraz nie bardzo istotne.

Moim zdaniem jednak najlepszym wyjściem będzie szybkie:
- ponowne oznaczenie wartości biologicznych markerów nowotworowych (AFP, bHCG i LDH, którego niestety zabrakło)
- scyntygrafia kośćca - zmiana w obrębie kości miednicy
- orchidektomia pachwinowa prawostronna
- określenie charakteru histologicznego rozpoznanej zmiany w przestrzeni zaotrzewnowej (albo biopsja cienkoigłowa albo biopsja otwarta albo resekcja - tutaj decyzję trzeba podjąć przede wszystkim w zespole doświadczony urolog/chirurg naczyniowy + doświadczony onkolog kliniczny + radiolog).
- bezwzględne rozpoczęcie chemioterapii w przypadku stwierdzenia, że jest to nowotwór zarodkowy - plan powinien obejmować 4 kursy wg. programu BEP.

Sugeruję konsultację w CO-I albo innym, doświadczonym ośrodkiem (także Magodent) - wszystkie dane w naszej Bazie wiedzy. Tylko multidyscyplinarne postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne pozwoli dokładnie określić rozpoznanie i rozpocząć właściwe, skojarzone leczenie - najprawdopodobniej chirurgia + radioterapia + chemioterapia.

W razie pytań, oczywiście czekam.

Pozdrawiam, powodzenia!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3981
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez mlodyyyy21 » 23 Gru 2011, 09:33

Dzięku Trolu za informację

Wczoraj miałem konsultację z onkologiem, który również twierdzi, że z dużym prawdopodobieństwem jest to rak jądra.
W dniu dzisiejszym oddałem krew (kurcze już nie pomiętam który to raz ;) )po świętach będą wyniki. Również po świętach (we Wtorek) jadę na zabieg usunięcia jądra. Wyniki histopotologiczne powinienem mieć w tydzień po zabiegu.
Odezwę się jak już będę miał wyniki.

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych i przedewszystkim szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia.
mlodyyyy21
 
Posty: 46
Rejestracja: 15 Gru 2011, 14:02

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez mlodyyyy21 » 26 Gru 2011, 10:13

Czy możecie mi pomóc w jeszcze jednej sprawie
lekarz internista zlecił mi jeszcze jedno badanie na przeciwciała P-ciała p/EBV IgG (s):
wynik to 76,26 RU/ml norma: < 16 -------- Interpretacja wyniku: ujemny < 16 wątpliwy 16 - 22 dodatni > 22

co może oznaczać dodatni wynik tego wskaźnika patrząc całościowo na wszystkie wyniki jakie podałem wcześniej?
Czy ten wynik może wpływać na powiększone węzły chłonne w podanym powyżej miejscu?

Z góry dziękuję za odpowiedz. Kurcze jutro idę na wycięcie podejrzanego jądra, a żaden lekarz: onkolog, urolog nie widział tego wyniku co trochę mnie martwi.
mlodyyyy21
 
Posty: 46
Rejestracja: 15 Gru 2011, 14:02

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez mario » 26 Gru 2011, 10:41

Witaj jako że poziom IgG EBV jest wyraźnie dodatni świadczy to o tym że kiedyś u Ciebie doszło do zakażenia wirusem Epsteina - Barra który wywołuje u ludzi chorobę Mononukleozę zakaźną inaczej chorobę pocałunków gdyż do większości zakażeń zakażeń dochodzi właśnie podczas pocałunków. Jak kiedyś miałeś objawy grypopodobne plus powiększone węzły chłonne szyjne bóle "wątroby" to najprawdopodobniej przechodziłeś mononukleozę jako że immunoglobuliny G odpowiedzialne są za późną fazę odporności świadczy to o tym że twój organizm przeszedł to zakażenie i jest gotowy do walki z nią gdyby doszło do powtórnego zakażenia jako że nie masz oznaczonych IgM EBV który potwierdza aktywne zakażenie możemy wywnioskować że jest OK wiec nie martw się jutro pozbędziesz się definitywnie problemu "jądra" ale to niewielka strata a zyskiem jest życie wiec bilans jest bardzo wyraźnie dodatni wiec nie martw się dużo siły Ci życzę do walki z tym paskudztwem i pamiętaj nie jesteś w tym wszystkim sam:)
Pozdrawiam Cię serdecznie Mario:)
"Wszelką troskę swoją złóżcie na niego, gdyż On ma o was staranie,"
Awatar użytkownika
mario
 
Posty: 36
Rejestracja: 03 Lip 2011, 13:51

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez mlodyyyy21 » 31 Gru 2011, 09:55

Cześć!
Sorki, że odzywam się dopiero teraz ale jeszcze dochodzę do siebie po przebytej operacji usunięcia jądra, którą miałem w środę :). Kurcze rana trochę mnie boli ciężko mi się chodzi w pozycji wyprostowanej ale co dobre z dnia na dzień dostrzegam poprawę :). Jak dostanę wyniki histopatologii to od razu o nich napiszę.

P.S fajnie że pierwszy etap leczenia mam już za sobą i można iść dalej :).
Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo zdrowia w nadchodzącym nowym 2012 roku.
mlodyyyy21
 
Posty: 46
Rejestracja: 15 Gru 2011, 14:02

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez mlodyyyy21 » 11 Sty 2012, 15:32

Cześć!
Właśnie odebrałem wyniki histopatologizne usuniętego jądra:
poniżej przesyłam opis:

"Do badania nadesłano jądro zanikoweo średnicy 3 cm z bliznową zmianą ogniskową w górnym biegunie o średnicy 1,0 cm.
Jądro przebnadano w całości.
Cechy zaniku kanalików nasiennych, hipoplazji i zmiana o charakterze zaniku włóknistego w górnym biegunie.
Zmian nowotworowych złośliwych w przebadanym w całości jądrze nie stwierdza się.
Jądro hipoplastyczne, dysgenetyczne.

Opis Makroskopowy
Małe zanikowe jądro o średnicy 3 cm z obszarem o zmiennym zabarwieniu średnicy 1,5 cm (guz)"

Przed operacją miałem określane jeszcze markery, wyniki podaję poniżej:
LHD 464 U/l norma 135-225
beta HCG 7,68 mlU/ml norma <2,6
AFP(s) 4,26 U/ml norma 0-5,8

nowe markery będę robił jutro. jak będę miał wyniki to napiszę.
mlodyyyy21
 
Posty: 46
Rejestracja: 15 Gru 2011, 14:02

Re: Prośba o pomoc w diagnostyce

Postprzez troll » 11 Sty 2012, 18:16

Witaj,

Sprawa kończy się dla Ciebie szczęśliwie. Usunięto atroficzne jądro (czyli chore), które jednak nie zawierało utkania nowotworu. Na tym etapie dalszy kontakt z jądrami powinien ograniczać się wyłącznie do comiesięcznej kontroli zdrowego jądra :) Natomiast co do zmiany z przestrzeni zaotrzewnowej dalsza diagnostyka.

Powodzenia!
Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3981
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości