Strona 1 z 2

Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 08:24
przez Zaneta
Witam.

Chciałabym uzyskać poradę w sprawie męża, jest po radykalnej orchidektomi prawostronnej. Zareagowalam dosyć szybko powiedział mi 26wrzesnia 29byl już po zabiegu. Twierdzi ze guza wyczul jakies 1.5miesiaca wcześniej. Myślał, że to jakiś obrzęk, że dziecko mogło mu skoczyć i dlatego jądro bylo powiększone. Nie wiem czemu nie moge dodoac załączników z dok. Medyczną.

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 08:30
przez Zaneta
[list=][/list]Załączam opis tk.

W obu pkucach po kilka guzkow: największe w s. 5P wlk. 8mm, w s. 9P i dwa wlk. 5mm,pozostałe do 3.5mm-obraz moze odpowiadać meta.
Pojedyncze granicznej wlk. Wezly chlonne wnęk. Poza tym węzły chlonne śródpiersia i wnęk nie powiekszone.
Jamy opłucne bez płynu.
Jama brzuszna i Meidnica:
Wątroba nie powiekszona, przy pęcherzyku zolciowym w s. V slabo wydzielająca sie zmiana ogniskowa ok. 16mm,nieznacznie hipodensyjna o obwodowym plamkowym zakontrastowaniu w fazie tętniczej, narastającym w fazie żylnej, co przemawia za naczyniakiem l. Pecherzyk żółciowy cienkościenny bez uwapnionych zlogów. Drogi żółciowe wewnatrzwatrobowe i zewnatrzwatrobowe nieposzerzone.
Sledziona nie powiększona, jednorodna.
Trzusta nieposzerzonao jednorodnym wzmocnieniu kontarstowym. Przewód Wirsunga nieposzerzony.
Nadnercza nie powiekszone bez zmian ogniskowych.
Nerki prawidłowej wielkości o zachowanej strukturze korowo-rdzeniowej, bez zastoju, złóg 3mmw kielichudolnymnerki lewej. Pecherz moczowy o gładkich obrysach. Gruczoł krokowy nie powiększony.
Węzły chlonne zaotrzewnowe i krezkowe niepowiekszone; widoczne pojedyncze okoloaortalne i przy lewej odnodze przepony do 6mm.
Zmiany pooperacyjnew tkance tluszczowej okolicy pachwinowej prawej.
Struktury kostne bez ewidentnych zmian meta, drobne ogniska osteosklerotyczne najprawdopodobniej bez związku z chorobą zasadniczą.

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 08:58
przez Zaneta
Histopatologia

Opis makroskopowy

Jadro o wymiarach 5,5x3,5x2,5cm z powrozkiem nasiennym dł. 7,5cm. W okolicy powrózka pstry guz o wym. 2,5x22,5x2cm, naciekajacy proksymalny odcinek powrózka nasiennego, nie naciekający najądrza ani osłonki białawej.

OPIS MAKROSKOPOWY/ROZPOZNANIE

(9085/3) Mixed germ cell tumor pT3Nx

01-mieszany guz germinalny (mixed germ cell tumor)

Większość utkania guza (95%) stanowi raka zarodkowego (CD30+), obecna jest tez komponenta nasieniaka (PLAP+, CD117+, D2-40+).
Odczyn immunohistochemiczny AFP-. Obecna martwica, inwazja naczyń krwionośnych w tym czopy nowotworowew duzych naczyniach powrózka i naciekanie w poczatkowym odcinku powrózka nasiennego. W jadrze poza guzem obecne nowotworzenie śródkakanalikowe (germ cell neoplasia in situ) oraz zanik spermatogenezy.

02-powrózek nasienny bez nacieku nowotworowego.

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 09:08
przez Zaneta
Markery przed zabiegiem

Afp 1.3 ng/ml przy normach 0.00 - 8
B-HCG 0.5mlu/ml <2mlu/ml
LDH 291 U/l 120-246 H

Markery 7 doba po orchidektomi


AFP 2.24ng/ml (normy 0.89-8.78)
B-HCG 0.100mlU/ml nie podano norm
LDH 217 U/l (normy 125-220)

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 11:00
przez Mageage
Cześć,

Zaznaczam na początku, że nie jestem lekarzem i wszystkie informacje są podane na podstawie dostępnych wytycznych NCCN z 2021 roku.
Więcej na temat stopnia zaawansowania i postępowania znajdziecie tutaj: https://www.nccn.org/guidelines/guidelines-detail?category=1&id=1468
Plik NCCN Guidelines, trzeba założyć darmowe konto żeby móc pobrać.

Wygląda na to, że mąż powinien być sklasyfikowany jako IIIA (Good risk, statystycznie około 90% szans na całkowite wyleczenie). Zalecanym postępowaniem w takim przypadku są 3 cykle BEP.

Gdzie się konsultujecie? Macie skompletowaną pełną diagnostykę i mąż powinien jak najszybciej przystąpić do leczenia.
Na forum możecie znaleźć kontakt do onkologów polecanych przy leczeniu nowotworów jądra: http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=160

Osobiście polecam skonsultować się z doktorem Tomaszem Sarosiek, kontakt mailowy: tomasz.sarosiek@tomaszsarosiek.pl

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 11:24
przez Zaneta
Dzisiaj mamy wizyte u dr. Slawomira Mandziuka dryrekotora kliniki onkologi w lublinie. Konsultowalam sie również z telefonicznie z dr, Sarosiekiem, wysłaliśmy e-mail z dokumentacją medyczną czekamy na odpowiedź.

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 11:53
przez Zaneta
Wyniki dostaliśmy wczoraj.

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 17:10
przez Zaneta
Jesteśmy po konsultacji od polowy nastepnego tyg. Mąż rozpocznie chemię 3xBEP

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 14 Paź 2021, 19:50
przez Zaneta
Co robic dr. Sarosiek każe pierwsze zrobic pet-ct zeby sprawdzic co z tymi guzkami w plucach. Proszę o radę. Na jutro mamy miec konsultacje u dr Sarosieka czy mozemy pojechac bez dokumentow wyslalismy mu na e-mail czytelne zdj kazdej ytony,poniewaz zostaly w lublinie na onkologi nie wydali nam dzisiaj bo ma byc jeszcze konsylium i wydadza po dopiero. Przyjmie nas bez tego??

Re: Guz jądra pt3

PostWysłany: 15 Paź 2021, 07:58
przez tobson85
Hej
Nie martwcie się - przyjmie was bez problemu. Ja zdjęcia dokumentacji poszły na maila to super.

Trzymam kciuki i pozdrawiam
Tobiasz