Guz mieszany

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz mieszany

Postprzez kk91 » 22 Sty 2015, 08:52

Pozostaje mieć nadzieje aby kobieta z Twoim zerowym bHCG nie miala problemów przy porodzie :mrgreen:
kk91
Przyjaciel Forum
 
Posty: 318
Rejestracja: 02 Gru 2014, 19:26

Re: Guz mieszany

Postprzez romi » 22 Sty 2015, 12:00

Witam
Kobieta z zerowym bHCG w ciąży powinna od razu spowodować alarm w szpitalu.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz mieszany

Postprzez fuckRak » 19 Lut 2015, 12:19

Hello,

Zrobiłem kontrolne markery - i co ja się znowu stresu nażarłem z wynikami.

Ale najpierw opowiem moją historyję potem podam - muszę się komuś wygadać :) - a może doradzicie co ja mam zrobić z tą przychodnią;)

No więc dziś po odbiór wyników byłem 3 razy.
Pierwsza wizyta w rejestracji pani daje ładnie karteczkę, ja ładnie dziękuje i wychodzę.
Przy samochodzie patrzę nie ma bHCG.

Mówie ...no kurw....no to wracam się do rejestracji i tym razem (w przeciągu kilku minut) już inna pani:
więc tłumacze, że byłem przed chwilą i odbierałem wyniki i są nie kompletne bo jeszcze bHCG.
No to ona "ok, zaraz poszukam, może są na osobnej karteczce". Szuka, szuka no i znalazła:)
No to ja zadowolony znowu odchodzę, ale patrze na wynik: 130,40 mIU/ml - mówię no kurw... Podwyższony...
ale chwila... dokładnie taki jak sam wtedy co wywołał fałszywy alarm??
Na medycynie się nie znam, ale kurde żeby dokładnie tak równo... mówię pewnie się znowu popier...

no to wracam, trzeci raz. Między czasie spojrzałem na datę badań - no i wszystko jasne.
Dali mi jakąś kopie z zeszłego miesiąca... Znowu inna pani.

W końcu znów tłumacze wszystko od początku i pani już bardziej wnikliwa, patrzy w kompa i mówi:
"no tak.. wyniki bHCG dopiero będą o 15, bo nam przysyłają (skąd tam)... ale w komputerze już mam".

No to ja używam swojego uroku osobistego i pytam, czy byłaby tak dobra i mi je podała ;)
Mówi, że "noł problem, wydrukuje, z tym że to jest nieoficjalnie"..

Wnioski na przyszłość:
- panie z rejestracji często się zmieniają (w ciągu 15 minut 3 różne Panie;
- trzeba zmienić miejsce wykonywania markerów (może ktoś coś poleci w Poznaniu?)
- babcie/dziadkowie nie mają szans przy takim zamieszaniu...

no i wyniki 17.02.2015:
bHCG - <0,10 mIU/ml (refr. <2,00)
LDH - 463 U/I (norma <480)
AFP - 1,26 IU/ml (norma 0.5-10,0)

ufff... czy tylko ja mam takie przeboje, czy Ktoś miał podobne numery?

Pozdrowienia dla wszystkich walczących:)

P.S. Dodam, że przychodnia jest prywatna, żeby nie było, że to polska służba zdrowia...
fuckRak
 
Posty: 133
Rejestracja: 01 Paź 2014, 20:09
Miejscowość: Poznan

Re: Guz mieszany

Postprzez fuckRak » 17 Kwi 2015, 10:51

Hello,

Robie mały update wątku :)
po pierwsze: po wcześniejszych zamieszaniach zmieniłem laboratorium na szpitalne ;)
po drugie mam taniej o 50% :)
po trzecie wyniki mam po niecałych 3 h i odbieram przez neta :)

no i najważniejsze (17.04.2015):
AFP - 1,50 ng/ml (norma od 0 do 8)
BHCG - <2 mIU/ml (norma <10)
LDH - 167 U/I (norma 120 -246)

poza tym sprawdziłem sobie testosteron
569 ng/dl (norma 241-827)
czyli jedno jąderko daje rade :)

Także idę świętować :D
fuckRak
 
Posty: 133
Rejestracja: 01 Paź 2014, 20:09
Miejscowość: Poznan

Re: Guz mieszany

Postprzez Ewa i Adam » 17 Kwi 2015, 10:58

Gratulacje!
Zasłużyłes na świętowanie :D :D :D
Awatar użytkownika
Ewa i Adam
 
Posty: 407
Rejestracja: 07 Gru 2014, 18:12

Re: Guz mieszany

Postprzez romi » 17 Kwi 2015, 12:19

Witam
bHCG norma <10 to dla nowotworów jądra stanowczo za duża. To może być dobre dla wykrywania ciąży. Rozdzielczość aparatury jest zbyt mała.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz mieszany

Postprzez fuckRak » 20 Kwi 2015, 17:33

tak jest tam adnotacja, że norma 10 dotyczy kobiety w ciąży, natomiast bHCG dla mężczyzn nie powinien przekraczać 2 U/l (oznaczane na aparacie firmy Siemens)
fuckRak
 
Posty: 133
Rejestracja: 01 Paź 2014, 20:09
Miejscowość: Poznan

Re: Guz mieszany

Postprzez fuckRak » 10 Lip 2015, 11:04

Robię update mojego wątku:

15.05.2015
AFP - 1,70 ng/ml (0 - 8)
BHCG <2 mIU/ml (<10)
LDH - 177,5 U/L (120-246)

RTG klatki w dwóch projekcjach - wszystko OK

Zlecony tomograf klatki + miednicy + brzucha na 1 wrzesnia

10.07.2015
AFP - 3,60 ng/ml (0 - 8)
BHCG <2 mIU/ml (<10)
LDH - 181,6 U/L (120-246)

Martwi mnie, że AFP wzrosło (robiłem w tym samym lab) Nie wiem czy uderzac z tym do onkologa czy skontrolować za jakiś czas?
fuckRak
 
Posty: 133
Rejestracja: 01 Paź 2014, 20:09
Miejscowość: Poznan

Re: Guz mieszany

Postprzez romi » 10 Lip 2015, 12:56

Witam
AFP jest w granicach normy także nie ma potrzeby żadnych działań. AFP jak każdy parametr krwi żyjącego organizmu ma prawo zmieniać się i zależy to od wielu czynników, np. odżywiania, trybu życia, używek itd.
Badania wykonywać zgodnie z ustalonym harmonogramem.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz mieszany

Postprzez fuckRak » 26 Sie 2015, 12:12

Kolejny updejt:
markery 2015-08-26

AFP - 2,90 ng/ml [0 - 8]
BHCG <2 mIU/ml
LDH 182,3 U/I [120 - 246]

uff ;)

a za tydzien tomograf klatki, jb i miednicy
fuckRak
 
Posty: 133
Rejestracja: 01 Paź 2014, 20:09
Miejscowość: Poznan

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość