nowotwór jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: nowotwór jądra

Postprzez troll » 10 Gru 2015, 19:50

Witaj,

Bardzo się cieszę z wyniku. Twój przypadek po raz kolejny potwierdza, że nie można TK i USG traktować zamiennie. To dwa różne badania, o różnej specyfice. W obserwacji po leczeniu raka jądra trzeba stosować TK jamy brzusznej i miednicy małej. USG może służyć jako badanie dodatkowe, choć zwykle nie ma nawet takiej potrzeby.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3630
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: nowotwór jądra

Postprzez 1111 » 21 Mar 2016, 14:10

Witam minoł pierwszy rok od wykrycia choroby,dziś były kolejne badania
USG brzucha oczywiście u innego lekarza niż ostatnio i wynik ok chodzi szczególnie o wątrobe.
Markery
LDH 298 240-480
betaHCG <0,100 0,00-2,0
AFP jutro
Pozdrawiam wszystkich
1111
 
Posty: 54
Rejestracja: 24 Mar 2015, 18:47

Re: nowotwór jądra

Postprzez 1111 » 17 Sie 2016, 12:27

Witam wszystkich mam wyniki kolejnej kontroli z 11.08.2016
Markery jak zawsze w normie
RTG bez zmian
TK
TK to co w nawiasie mie nie pokoi
Badaniw KT jamy brzysznej i miednicy wykonano przed i po podaniu środka kontrastowego warstwami 2,5mm.
Obraz jak w TK z 10.12.2015
Wątroba (poza drobną 5mm torbielą w s .4a ),trzustka,śledżiona , nadnercza (poza przecinkowatym zwapieniem w odnodze prawego nadnercza i nieco pogrubiałą odnogą przyśrodkową lewego )i nerki bez zmian .Drogi żółciowe nieposzerzone .Pęcherzyk żółciowy bez złogów . Wydzielina moczu cieniującego zachowane prawidłowo . Narządy miednicy w normie . Węzły chłonne nie powiększone , najwieksze pachwinowe do 7mm. Układ kostny uwidoczniony we wszystkich zakresach badania bez podejrzanych ognisk.

wn obraz jak poprzednio
torbiel 5mm w wątrobie zawsze była takiej samej wielkości martwi mie pogrubiona odnoga przyśrodkowa i przecinkwate zwapnienie w odnodze prawego nadnercza może mi ktoś wyjaśnić pozdrawiam.W tk z grudnia 2015 te zwapnienie też było.
1111
 
Posty: 54
Rejestracja: 24 Mar 2015, 18:47

Re: nowotwór jądra

Postprzez 1111 » 17 Mar 2017, 21:31

Witam
wpis nowy wyników kontrolnych po dwóch latach po diagnozie
wyniki TK z 13.03.2017

Obraz jak w TK z 11.08.2016
Badaniw KT jamy brzysznej i miednicy wykonano przed i po podaniu środka kontrastowego warstwami 2,5mm.
Obraz jak w TK z 10.12.2015
Wątroba (poza drobną 5mm torbielą w s .4a ),trzustka,śledżiona , nadnercza (poza przecinkowatym zwapieniem w odnodze prawego nadnercza i nieco pogrubiałą odnogą przyśrodkową lewego )i nerki bez zmian .Drogi żółciowe nieposzerzone .Pęcherzyk żółciowy bez złogów . Wydzielina moczu cieniującego zachowane prawidłowo . Narządy miednicy w normie . Węzły chłonne nie powiększone , najwieksze pachwinowe do 7mm. Układ kostny uwidoczniony we wszystkich zakresach badania bez podejrzanych ognisk.

wn obraz jak poprzednio
identyczny opis jak z sierpnia kropka w kropkę .
Markery i tu miałem małego stracha ale po konsultacji na forum byłem spokojniejszy
12.01.2017
AFP 3,0 norma 0,0-5-0
bHCG 0,16 norma 0,0-2,0
powtorka bHCG dnia
18.01.2017
0,26 n0rma 0,0-2,0
kolejne dnia20.02.2017
0,30 n0rma 0,0-2,0
no i to niepokoiło, ale dziś wynik wyszedł dobry
>0,100 norma 0,0 -2,0

w poniedziałek wysyłam wiadomość do dr. Sarosieka .
kto podpowie kiedy następne badania TK.
Pozdrawiam wszystkich
1111
 
Posty: 54
Rejestracja: 24 Mar 2015, 18:47

Re: nowotwór jądra

Postprzez mardeb76 » 18 Mar 2017, 09:43

Świetne wieści. Wydaje mi się, iż kolejne TK dopiero za rok, za pół roku markery i dodatkowo usg pozostałego jądra. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: nowotwór jądra

Postprzez 1111 » 03 Paź 2017, 14:50

Witam wszystkich dziś kolejna kontrola
Usg jb ok
pozostałe jajko ok
Rtg ok tyle że w jednej projekcji bo takie skierowanie było
LDH 284 zakres 240 -400
Betahcg 0,17 zakres 0-2,0
Afp jutro
Więc uważam że wsio dobrze, co do Betahcg to wcześniej też miałem skoki ale nigdy nie przekroczyło normy.
Kolejne badania planuje za pół roku, będą to badania Tk i markery.
Pozdrawiam
1111
 
Posty: 54
Rejestracja: 24 Mar 2015, 18:47

Re: nowotwór jądra

Postprzez mardeb76 » 03 Paź 2017, 14:55

:D , Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1134
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości