Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerzuty

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerz

Postprzez CRS » 30 Paź 2024, 16:18

Dokładnie tak jak piszesz. Chodzi o zdrowie. Teraz może wydawać się to przeszkodą, ale nie warto ryzykować. Szczególnie, że w przeciwieństwie do orchidektomii jest to skomplikowany zabieg i liczy się doświadczenie lekarza. Chodzi mi o zachowanie nerwów, dobre złożenie wszystkiego i zszycie, żeby nie było żadnych przepuklin itp.
CRS

Postprzez Mbatti3 » 30 Paź 2024, 17:18

Cześć, w Krk jest jeszcze Tomasz Wiatr - urolog, on pracuje z prof. Chłostą. W razie czego do niego może trochę łątwiej się będzie dostać. Bardzo go polecam - obecnie jest moim urologiem prowadzącym. Odpowie na wszystkie pytania merytorycznie, zawsze. Świetny lekarz i człowiek. Z tego co mi mówił, to oni w Krk na pewno robią RPLND na Uniwersyteckim.
Mbatti3

Postprzez Podpretekstem » 30 Paź 2024, 18:03

Oooo wielkie dzięki za ten kontakt Mbatti3!
Spróbuję go namierzyć
Podpretekstem

Postprzez Mbatti3 » 30 Paź 2024, 18:41

Sprawdziłem na Znanym lekarzu i jest termin w poniedziałek na 17, na konsultację online z nim. Miałem też konsultacje online i w jego przypaadku są pełnowatościowe. Jak zdążycie i macie ochotę to bierzcie ;)
Mbatti3

Postprzez Podpretekstem » 30 Paź 2024, 23:17

Dzięki ;)
Udało mi się skontaktować z dr Sarosiekiem. Ogarniamy skierowanie i ma nam pomóc zorganizować operację rplnd u dr Żaka albo Sawickiego.
Mówi, że drobinkami na płucach się nie przejmuje, ale w pakiecie węzłowym może być potworniak dojrzały. Jeśli po operacji wyjdzie coś żywego - wtedy zapoda mężowi dwa cykle chemii (albo EP, albo TIP albo VIP).

Na temat 4 cyklu BEP powiedział, że nie ma takich wskazań. Przerzuty na płuca i węzły to nadal dobra grupa prognostyczna, a 4 cykle dopiero kiedy LDH przekroczy o 1.5 raza normę, albo przerzuty pójdą dalej.
Już nie mówiąc o pomyśle radioterapii...
Także rezygnujemy z leczenia w Krakowie i przenosimy się do Warszawy, mając poczucie bycia w najlepszych rękach.
Podpretekstem

Postprzez CRS » 30 Paź 2024, 23:28

Gratulacje za ogarnięcie tematu. W takim czasie. Jeszcze parę godzin temu byliście w zupełnie innym położeniu. No i teraz już będziesz mogła być spokojna odnośnie leczenia.

Powodzenia!
CRS

Postprzez Podpretekstem » 30 Paź 2024, 23:31

Dzięki ;)
Czuje się jakbym przebiegła maraton. I jeszcze miałam gigantyczne wyrzuty sumienia, że zadręczam doktora w jego czasie wolnym... No ale to nie człowiek - tylko anioł. Bardzo spokojnie i merytorycznie ze mną porozmawiał,.dał nadzieję i spokój. A przede wszystkim jasny plan działania.
Czekamy na termin operacji i wywalamy dziada - oby raz na zawsze!
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 06 Lis 2024, 10:42

19.11 konsultacja z dr Żakiem (dzięki interwencji dr Sarosieka).
Trzymajcie kciuki!
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 19 Lis 2024, 21:02

Hej,
Jesteśmy po konsultacji z dr Żakiem. Odnieśliśmy bardzo pozytywne wrażenie - pan doktor rzetelny, konkretny, profesjonalny.
Zakwalifikował męża na operację RPLND na 11 grudnia.
Ma zrobić przed zabiegiem podstawowe badania konieczne przed operacją.

W międzyczasie dr Sarosiek napisał mi, że dobrze by było powtórzyć jeszcze markery przed operacją.
I tu zaczyna się mój stres, czy aby te markery nie rosną, po akcji z diagnostyką i kompletnie kosmicznymi wynikami boje się wysłać tam męża i zaczynam się nakręcać...
Prawdopodobnie mąż zrobi te markery przy okazji badań przed operacją. A co z nich wyjdzie - zobaczymy...
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 19 Lis 2024, 23:07

Zrobiłbym markery w dwóch różnych laboratoriach, bez Diagnostyki. Np. Alab i jakieś szpitalne prywatne. W moim powiatowym szpitalu robią, więc w Krakowie pewnie można takie badania wykonać w którymkolwiek szpitalu.

Moim zdaniem trochę to długo wszystko trwa, ale tak działa system. Mam nadzieję, że wycięcie zmian zakończy leczenie. Ważne, że jesteście w dobrych rękach.
Ostatnio edytowany przez miszcz, 19 Lis 2024, 23:08, edytowano w sumie 1 raz
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości