Chcę wiedzieć wiecej...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Chcę wiedzieć wiecej...

Postprzez aloj65 » 04 Lip 2012, 15:09

Dzień dobry !
Historia mojego męża jest podobna do wielu innych.Jesteśmy na początku drogi. Po usg podejrzenie o nasieniaka,wizyta w poradni urologicznej i skierowanie do szpitala oraz markery.Wszystko w ciągu 3 dni. Jutro zabieg usunięcia jadra.Bardzo proszę o interpretacje wyników, Chociaż ,po przeczytaniu całego forum ,wiem że to niewiele.
HCg 8,4 mlU/ml (do 2.5)
CEA 9,1 ng/ml (mąż pali papierosy,więc norma do 6,2 ng ml)
AFP 1,4 lU/ml
aloj65

Re: Chcę wiedzieć wiecej...

Postprzez kat1340 » 04 Lip 2012, 15:17

Narazie tu nie ma za dużo do interpretowania... HCG podniesione stosunkowo nieznacznie (ludzie miewali ten marker podniesiony do kilkudziesięciu lub kilkuset tysięcy jednostek) - to marker najczęstszy dla nasieniaków, AFP prawdopodobnie w normie (ale nie podałaś zakresu normy) - afp jest podniesione zazwyczaj przy nienasieniakach. CEA to marker ogólny dla nowotworów.

Jeszcze niech mąż zrobi LDH.
kat1340

Postprzez aloj65 » 04 Lip 2012, 15:48

Dziękuję i za to. Dla AFP norma do 5,0 . Mówiłam mężowi o tym LDH ,ale mówi,że ma zaufanie do lekarza a dzisiaj już jest na oddziale.Dzięki forum wiem, co dalej robić,więc teraz nie odpuszczę już żadnego wyniku.
Może za wcześnie zaczęłam. Odezwę się ,jak będą pozostałe wyniki. Chyba chciałam po prostu porozmawiać a jestem pod wrażeniem tego forum. Pozdrawiam.
aloj65

Postprzez poznaniak » 04 Lip 2012, 15:59

Witaj,
uważam, że wcale nie za wcześnie... Na bieżąco możesz zasięgnąć tutaj porad ekspertów oraz tych spośród nas, którzy przechodzili podobną drogę. Faktycznie oznaczenie markeru LDH byłoby wskazane. Napisz, gdzie leczy się mąż?
Trzymamy za Was kciuki. Powodzenia!
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 04 Lip 2012, 21:02

Witaj,

Nie jesteś sama, jesteśmy tutaj aby Ci pomóc. Markerami w nowotworach jądra są AFP, bHCG i LDH i wszystkie trzy muszą być oznaczane rutynowo. Póki co powinny zostać ocenione przed zabiegiem, po zabiegu oraz dalej aż do ich normalizacji, stabilizacji lub w najgorszym wypadku wzrostu. Teraz kluczowe są markery i operacja z dostępu pachwinowego, resztą zajmiemy się po najważniejszym :) Witaj na Forum.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez aloj65 » 04 Lip 2012, 21:42

Dziękuję za wsparcie i dobre słowa.Jutro rano zabieg ( w Szczecinie). Odezwę się ,jak będę wiedziała coś konkretnego. Życzę spokojnej nocy. Moja pewno będzie długa...
aloj65

Postprzez acidtekk » 05 Lip 2012, 10:04

Hej!!! W Szczecinie jako onkologa (przynajmniej jako pierwszy kontakt) mogę polecić Panią Doktor Nowak z Zachodniopomorskiego Centrum Onkologii, kilka osób z stąd zaczęło z nią swoją karierę, a Ona ma już w biurku najnowszy przewodnik NCCN. Nawiasem mówiąc gdzie ten zabieg?? Arkońska?? Pomorzany?? Z zleconych markerów obstawiam Arkońską i doktora Świtałę. Ale tylko zgaduję. Podwójnie trzymam za Was kciuki. Pozdrawiam !!!
acidtekk

Postprzez aloj65 » 05 Lip 2012, 22:01

Witam!
Mąż jest po zabiegu (drogą pachwinową). Szpital na Arkońskiej,ale inny lekarz.Bardzo nam się spodobał: miły fachowy, wszystko spokojnie tłumaczył i bardzo szybko udzielił nam pomocy .Ale to dopiero początek.Wyczytałam wcześniej o p. doktor Nowak,więc pewno tam skierujemy swoje pierwsze kroki.Mam pytania:
- Czy mężowi zrobią te markery po zabiegu w szpitalu ? Czy sam po wyjściu ze szpitala?
- Lekarz mówił o TK, ale dostanie skierowanie od onkologa, czy może od lekarza prowadzącego?
- Dlaczego tak ważny jest ten marker LDH? Jaką wnosi wiedzę lub informację?
- Jak pomóc mężowi po zabiegu? Dostał środki przeciwbólowe, ale ciężko mu chodzić i rana "ciagnie". Mam nadzieję,że jutro będzie lepiej.Pozdrawiam.
aloj65

Postprzez acidtekk » 05 Lip 2012, 23:26

Witaj,

Skierowanie na TK da onkolog, skierowanie na markery również, na dzień dzisiejszy z wskazaniem CITO, a takie pewnie otrzymacie, czas oczekiwania na TK to 7-10 dni. Ja po zabiegu zrobiłem wszystkie trzy prywatnie właśnie na arkońskiej. Krew pobierają koło 7, a wyniki są tego samego dnia - koszt 65 pln. Markery zróbcie po tygodniu od zabiegu. Wszystkie trzy markery maja znaczenie w ocenie stanu zaawansowania choroby i uznane są za znaczące uzupełnienie obrazu klinicznego. Ketonal przepisany po zabiegu w zupełności wystarczy i nie będzie długo potrzebny. Należy się teraz oszczędza, niech mąż się nie forsuje, a rana szybko się zagoi. Czekacie teraz na wyniki hist-pat. Trzymam kciuki w razie jakichkolwiek pytań piszcie.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez romi » 06 Lip 2012, 00:08

Witaj
Marker LDH jest mniej specyficznym markerem niż bHCG i AFP, ale jest jednym z czynników prognostycznych. Dla celów diagnostycznych należy rozpatrywać wyniki wszystkich trzech markerów. Dlatego zaleca się zawsze w przypadku nowotworów jądra wykonywanie badań wszystkich markerów.
Więcej na temat markerów znajdziesz tutaj:
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3106
Pozdrawiam
romi

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości