odczytanie wyniku histopatologicznego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: odczytanie wyniku histopatologicznego

Postprzez elka » 15 Lut 2013, 22:51

"Proponuję umówienie się na konsultację do najbardziej doświadczonych w mięsakach kolegów onkologów ? dr Sławomir Falkowski lub dr Tomasz Świtaj. Telefon do rezerwacji wizyt: (22) 546-22-22.
Nie wybieraj innego ośrodka."
caius- posłuchaj fachowych opinii, dzwoń tam, powiedz, że musisz do dr Sławomira Falkowskiego lub do dr Tomasza Świtaja, że sprawa pilna, walcz chłopie.
Chcesz,żeby w Lublinie uczyli się na Tobie?
Do czwartku to może uda Ci się w CO-I umówić :)
Tom_sar, Słoń, Figaro, Troll- zaufaj EKSPERTOM!
elka

Postprzez caius » 16 Lut 2013, 10:43

Sorry za pytanie, ale są jakieś możliwości obejścia rejestracji przyśpieszenie spotkanie się z dr Falkowskim czy dr Świtajem? Prywatna konsultacja czy coś innego?
Mną w Lublinie zajmuję się dr Danuta Siwek ma opinię bardzo dobrego onkologa i widzę, że mój przypadek czy innego pacjenta jej nie interesuje tylko w sprawach finansowych, ale walczy o pacjentów, umawia badania ad hoc, choć w czwartek przyszedłem bez umawiania się, wbiłem się w kolejkę była 17 i zbadała mnie, porozmawialiśmy i zadzwoniła i zaraz miałem usg u jednego z profesorów. Który stwierdził, że lepiej nie mogłem trafić jeśli chodzi o onkologa. Ale nie twierdzę, że jest nie omylna. Jest tylko człowiekiem.
Moje preparaty badał profesor Woźniak z UM w Lublinie, CO-I w Warszawie, a w tym momencie są jeszcze raz badane przez dr F. Szubstarskiego. Moją kartę oglądało konsylium w przychodni COZL oraz chemioterapeuci z odziału w COZL. Chyba nie każdy miał tyle konsultacji, ale poważnie myślę teraz po Waszych sugestiach o Warszawie. Dzisiaj czy jutro nic nie załatwię, jest weekend.
caius

Postprzez troll » 16 Lut 2013, 14:04

Witaj,

Bardzo wierzę, że w COZL są także bardzo doświadczeni lekarze, którzy mają dużą i rzetelną wiedzę. Spójrz na to jednak z innej strony. Pani doktor, która jest Twoim lekarzem prowadzącym w COZL leczy płuca, sutki, jelito grube, żołądki, trzustki, wątroby, nerki, stercz, jądra, i cholera wie co jeszcze :) Spośród tych narządów mogą występować przeróżne rozpoznania nowotworów - zaczynając od najpopularniejszych pochodzenia epitelialnego - raków, poprzez mięsaki a z tego co widzę kończąc na chłoniakach. To jest ogrom wiedzy i jeśli chce się ją ogarnąć w sposób rzetelny (tj. poznać współczesne metody diagnostyczne, staging, leczenie, nowoczesne leki, trendy) to nie jest w stanie zrobić tego jeden człowiek - to właśnie największy błąd systemu - twierdzenie, że onkologia to onkologia i można wszystko włożyć do kupy. Stąd właśnie w CO-I powstały tzw. Kliniki narządowe, gdzie poszczególne nowotwory "grupuje się" i leczą je specjaliści z konkretnej, określonej Kliniki. Spójrz z resztą co pisał figaro. Mięsaki jądra czy np. mięsaki znalezione w operowanych zmianach przetrwałych w retroperitoneum są może i owszem - leczone w Klinice Nowotworów Układu Moczowego ale konsultowane są "na miejscu" z lekarzami z Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich. Dlatego chcąc dla Ciebie jak najlepiej po prostu z góry radzimy Ci abyś nie dał robić z siebie królika doświadczalnego a zaufał najlepszemu zespołowi w Polsce. Poczytaj zaprzyjaźnione Forum (www.forum-onkologiczne.com.pl) a szczególnie dział mięsaków - zobaczysz jak to wygląda u innych chorych, którzy zmagają się z nowotworami pochodzenia mięśniowego ale nie koniecznie jądra. Zobaczysz też jak wiele błędów popełnianych jest w całej Polsce w leczeniu tych rzadkich i trudnych nowotworów. Ja nie twierdzę, że ktoś z COZL będzie chciał się zajmować Tobą w kontekście finansowym. To raczej kwestia zdobywania doświadczenia klinicznego - fajnie i z ogromną korzyścią jest móc później opisać "Przypadek rzadkiego mięsaka jądra u chorego leczonego w COZL" w recenzowanym pisemku. Ale taki artykuł powstanie jak leczenie wyjdzie i nikt nie zrobi żadnego błędu :) A jak nie wyjdzie to wszystko pójdzie w zapomnienie. Czy Twoja pani doktor z COZL chociaż zasugerowała, że konsultacja w KNTMKiCz byłaby wskazana? Szczególnie zapadła mi w pamięć (a tę mam dobrą, choć krótką :) ), że "dostanie pan 1 albo 3 chemie". To stwierdzenie niczego nie wnosi.

Co do samej konsultacji w CO-I w Warszawie do której masz pełne prawo i nie wyklucza ona możliwości leczenia dalej w COZL. Dzwonisz w poniedziałek na podany numer (22) 546-22-22 do rejestracji Poradni Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków - prosisz o jak najszybszą konsultację w Poradni u dra Falkowskiego lub dra Świtaja. Jeśli jednak zaproponowany termin będzie zbyt odległy - dzwonisz na ten sam numer i prosisz o pilną konsultację w Poradni Kliniki Nowotworów Układu Moczowego w związku z nowotworem jądra. Jeśli nie dostaniesz się w akceptowalnym terminie do KNTMKiCz to specjaliści z KNUM mają możliwość konsultacji wewnętrznej z wymienionymi wyżej lekarzami i będzie to na pewno również krok naprzód.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 16 Lut 2013, 19:26

Witam.
My jesteśmy z Lublina i powiem krótko, jedź do Warszawy!!
Mojemu mężowi sposób leczenia zatwierdziła sama p. Ordynator COZL i co z tego jak leczenie było niezgodne ze standardami.
Więcej dowiesz się z mojego wątku.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 17 Lut 2013, 02:13

Witam,

Odpowiedź m9niki jest chyba najbardziej adekwatna do sytuacji w tym momencie. Jeśli ośrodek leczy jeden z najprostszych przypadków nowotworów jądra (nasieniak pT2 CS IB) wg. jakiegoś dziwnego, pozbawionego logiki schematu (przypomnę około 1000 nowych zachorowań każdego roku w Polsce z tego około 400-500 nasieniaków - na COZL przypada może niecałe 50 chorych) podczas, gdy mięsaków poza typowymi lokalizacjami jest 50 każdego roku i może ze 2,3 lokalizacje dotyczą jądra a żadna z nich nie była leczona w COZL - moim zdaniem sprawa jest przesądzona. Ale oczywiście to Ty podejmujesz decyzję, gdzie chcesz się leczyć.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez caius » 17 Lut 2013, 21:24

Witam Was, Dziękuje Wam bardzo za dużo wiadomości, sugestii oraz pomocy.
Po biciu się ze sobą jutro kontaktuje się z Warszawą z Centrum Onkologii. Na szczęście wszystkie wyniki, histopad lubelski, warszawki, tomografia, krew przed operacją, krew z piątku, usg mam ze sobą, a w karcie w COZL są kopie. Będę działa, jak coś to będę pisał.
Pozdrawiam serdecznie,
Caius
PS Co sądzicie o Łodzi?
caius

Postprzez romi » 17 Lut 2013, 21:37

Witaj
Masz wyznaczony kierunek, najlepszy z możliwych. Łódź w Twoim przypadku też nie jest dobrym wyborem.
Powodzenia
romi

Postprzez caius » 18 Lut 2013, 19:14

witam,
Po wielu wielu wielu telefonach do CO-I udało się mi coś ustalić i zrobić.
Jutro jeszcze raz muszę się dzwonić, ale w piątek jestem umówiony na konsultacje w Katedrze dr Falkowskiego.
W środę będę chciał się spotkać ze swoją panią onkolog, chwilę porozmawiać.
pozdrawiam
Caius
PS Dzięki :)
caius

Postprzez caius » 22 Lut 2013, 23:13

Witam,
Jestem po konsultacji w CO-I i pragnę Wam bardzo mocno podziękować, za to że mnie namawialiście do tego. Jestem teraz pewny, że mogę spokojnie brać chemię. Ze względów logistycznych i czasowych będę brał chemię u siebie w mieście, wg zaleceń z CO-I-tu. W Warszawie chemię miałbym za około 2 tygodnie, a u siebie zacznę już w tym tygodniu.
Mam zaleconą chemię:
chth wg shcematu VADRIAC/EI:
VCR 1,5mg/m2 dnia 1 (max. 2 mg)
DOX 37,5 mg/ m2 dni 1-2
CTX 650 mg/m2 dni 1-2
------------------
VP 16- 100mg/m2 dnia 1-5
IFO 1,8 g/m2 dnia 1-5

Jeszcze raz Wam dziękuję za namowy.
Pozdrawiam serdecznie
caius

Postprzez troll » 23 Lut 2013, 06:26

Witaj caius,

Bardzo cieszę się, że zdecydowałeś się na konsultację w CO-I. Byłeś konsultowany w Poradni Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków? Kto Cię konsultował? Napisz coś więcej o przebiegu wizyty.

Z tego co widzę będziesz otrzymywał schemat typowy dla leczenia mięsaka Ewinga w Stanach Zjednoczonych. Obecnie jest to prawdopodobnie najlepszy wybór jako leczenie uzupełniające w przypadku choroby w której ognisko pierwotne zostało doszczętnie usunięte a w badaniach obrazowych nie stwierdza się cech rozsiewu. Sam program VAdriaC/IE jest chemioterapią sekwencyjną tzn. taką w której leki pierwszej części podaje się jako pierwszy kurs (czyli najpierw otrzymasz winkrystynę, adriamycynę i cyklofosfamid), trzytygodniowa przerwa a następnie jako drugi kurs (czyli vepesid (etopozyd) i ifosfamid). Zakładam, że w planie jest podanie w sumie czterech kursów leczenia. Poczytaj o skutkach ubocznych chemioterapii. Przy otrzymywaniu ifosfamidu prawdopodobnie otrzymasz także mesnę w prewencji krwotocznego zapalenia pęcherza. Zapytaj o to i zadbaj o to, choć mogę przypuszczać, że jest to sprawa jasna :)

Ogólnie wszystko zmierza w dobrym kierunku i pomimo dużo mniej podatnego na leczenie nowotworu (w porównaniu do wszystkich tych, z którymi zmagają lub zmagali się chłopaki z Forum), to w porę podjęte działania każą spoglądać w przyszłość rysującą się w jasnym świetle :)

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości