Rak prawego jądra a może i obu-moje obawy

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak prawego jądra a może i obu-moje obawy

Postprzez troll » 26 Lis 2013, 14:45

Witaj,

Myślę, że warto po prostu zaczepić doktora i powiedzieć o co chodzi. Wierzę, że ten lekarz zdaje sobie sprawę z czym zgłasza się do niego chory z rozpoznaniem guza jądra :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 26 Lis 2013, 14:54

Witam
Z tego co wiem, to dr Adamowicz przyjmuje również w Gdańsku
Oddział dzienny chemioterapii - Wojewódzkie Centrum Onkologii
Zwycięstwa 31/32, 80-219, Gdańsk
Jeszcze jakiś numer telefonu (58) 572 70 00
Nie poddawajcie się mówcie, że sprawa bardzo pilna, że nowotwór jądra, może ktoś zaskoczy.
Chyba, że chcesz i możesz wybrać się do Warszawy do CO-I lub do Magodentu, tam nie będzie problemu z terminami. Rejonizacja nie obowiązuje.
Pozdrawiam
romi

Postprzez coci » 26 Lis 2013, 18:28

Witam
Dzięki bardzo za odpowiedzi.Będę próbował dostać się lub choćby porozmawiać z dr.Adamowiczem.Jeśli się nie uda to może obiore kierunek na stolicę ;) Czasu na razie mam dosyć,no i czuję się nienajgorzej :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelkie info i gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coci

Postprzez coci » 29 Lis 2013, 21:49

Witam
Byłem dzisiaj na ściągnięciu szwów.Wszystko wydawało się być ok,ale pod wieczór trochę spuchła mi ta rana(raczej się nie przesilałem),choć wcześniej,przed ściągnięciem było dobrze.Idę się położyć.
Dzisiaj zrobiłem też markery:
LDH 148(przed zabiegiem 206) norma poniżej 250
AFP 1.77(przed zabiegiem 2.44)norma 0.0-5.8
Beta HCG <0.1(przed zabiegiem 4.42)norma poniżej 5.00
Badania robione w tym samym laboratorium ,także raczej obiektywnie.
Gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coci

Postprzez romi » 29 Lis 2013, 22:07

Witam
Wszystko jest ok, markery w normie, następne badanie markerów przed wizytą u onkologa. Udało się skontaktować z dr Adamowiczem?
Pozdrawiam
romi

Postprzez coci » 30 Lis 2013, 13:02

Witam
Nie kontaktowałem się jeszcze.Będę się kontaktował jak już będę miał w ręku wynik badania h-p.Myślałem o tym i stwierdziłem że wcześniej pewnie zawracałbym mu tylko głowę i tracił jego cenny czas.Tak mi się przynajmniej wydaje.Jak będę miał wynik to atakuję ;)
Gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coci

Postprzez coci » 17 Gru 2013, 16:28

Witam
Jako iż dzisiaj odebrałem wynik badania h-p pozwolę sobie odświeżyć trochę swój wątek.
06.12 zrobiłem drugi raz markery po zabiegu:
LDH 161 (ref.<250)
AFP 2.04(ref.0-5.8)
beta HCG <0.1(ref.<5.00) ...a więc dwa pierwsze ciut wyżej niż tuż po zabiegu,ale w normie.
Byłem też na swojej pierwszej wizycie u lekarza onkologa-niestety,wtedy nie miałem jeszcze wyniku badania h-p.Dostałem za to skierowanie na TK klatki piersiowej,które zrobiłem dzisiaj+ nowe markery i+morfologia(jutro odbiór).Udało mi się od razu umówić na jutro,kolejną wizytę u onkologa.
A teraz najważniejsze,czyli wynik badania h-p:

Materiał wg.skierowania:jądro prawe wraz z powrózkiem;
Rozpoznanie kliniczne:guz jądra prawego;
Rozpoznanie(opis makroskopowy):
Otoczone osłonkami jądro 7x5,5x4,5 cm z powrózkiem nasiennym dł.4,5 cm i niezmienionym najądrzem 5x0,7x1 cm.Nieco poszerzona przestrzeń między osłonką białawą a pozostałymi osłonkami;Osłonki ogniskowo zrośnięte z osłonką białawą.Większą część jądra zajmuje kremowy sadłowaty guz wym.5x4,5x4,2 z pojedynczym drobnym wiśniowym ogniskiem .Guz nie przekracza osłonki białawej.Nie uwidoczniono sieci jądra.
powróżek nasienny:
888-linia odcięcia-1c
889-część środkowa-1w
Guz:
890-5w
891-okolicy wnęki-2w
892-guz z najądrzem-1w
MAK

Mikroskopowo:
210888-892-Guz w całości o utkaniu nasieniaka(Seminoma).Nowotwór nacieka sieć jądra oraz osłonkę białawą do ok. 1/3 grubości.
Na obwodzie guza inwazja nielicznych naczyń żylnych oraz germinalne nowotworzenie wewnątrzkanalikowe.Tkanka tłuszczowa wnęki jądra,najądrze linia cięcia chirurgicznego i część środkowa powróżka nasiennego wolna od nowotworu.

Z góry bardzo dziękuję za odniesienie się do powyższego.Szczególnie kogoś z naszego szacownego grona lekarskiego.
W jakim stopniu zaawansowana jest moja choroba i jakiego leczenia wymagam?
Wszystkim życzę powrotu do zdrowia oraz ...
...Gorąco pozdrawiam
Awatar użytkownika
coci

Postprzez troll » 17 Gru 2013, 20:18

Witaj,

Wg rozpoznania histopatologicznego jest to nasieniak pT2. Ponieważ guz był dość spory, dodatkowo zajmował naczynia w jądrze wskazanym sposobem postępowania będzie prawdopodobnie karboplatyna AUC7 w jednym wlewie lub radioterapia (z naciskiem na to pierwsze - jeśli poczytałeś Forum to wiesz dlaczego :) ). Oczywiście TK klatki trzeba zrobić dla postawienia dokładnego rozpoznania stopnia zaawansowania klinicznego. Niemniej jednak troszkę zastanawiają mnie te 11x7 węzły chłonne w TK brzucha sprzed miesiąca. Tutaj mam dużą wątpliwość czy nie powtórzyć badania TK - jeśli coś by się zmieniło to diametralnie zmienia się sposób postępowania. Jako alternatywę wskazałbym USG brzucha u dobrego specjalisty zajmującego się wyłącznie badaniami USG (lub w przeważającej części praktyki zawodowej USG).

Póki co czekamy na wyniki TK klatki i opinię Twojego onkologa klinicznego.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez coci » 17 Gru 2013, 22:01

Witam
Serdecznie dziękuję za odpowiedź Troll-u.Jesteś wielki!!!
Jutro dam znać co i jak.
Gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coci

Postprzez coci » 18 Gru 2013, 12:20

Witam
Dzisiaj odebrałem wynik TK klatki piersiowej i niestety, nie jest za miętowo:

"Badanie TK klatki piersiowej przed i po podaniu środka kontrastowego(90ml Optiray 350),bez wczesnych objawów nietolerancji.
Jamy opłucnowe wolne od płynu.
Drobny,nielity niecharakterystyczny guzek na pograniczu segmentów 8 i 9 płuca prawego ok. 3-4 mm.
Poza tym płuca bez innych uchwytnych zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych.Tchawica i oskrzela główne drożne.
W śródpiersiu i wnękach widoczne są miernie liczne niecharakterystyczne węzły chłonne,największy w prawej wnęce ok. 13x8 mm.
W prawym dole pachowym widoczny powiększony podłużny węzeł chłonny ok.52(wymiar CC-opisywany węzeł nie jest objęty w całości badaniem)x15x10 mm,bez widocznej wnęki,wwzmacniający się po podaniu kontrastu.Poza tym w prawym dole pachowym widoczne mniejsze węzły chłonne z zachowaną wnęką.
Nadnercza kształtne,niepogrubiałe.Wątroba w widocznym zakresie bez uchwytnych zmian ogniskowych.
W oknie kostnym ognisk destrukcji nie widać."

...to tyle :(
Apropos tego dużego węzła pod pachą.W wieku ok.16 lat zauważyłem ów węzeł powiększony.Szpital,pobrany wycinek do badania,czysto,tak w skrócie.Od momentu zabiegu ten węzeł pozostał powiększony.Od tego okresu wykonywałem stale kontrolę palpacyjną-wielkość bez zmian.Oczywiście sprawa była i jest zawsze zgłaszana na jakichkolwiek badaniach lekarskich.

Wczoraj też wykonałem markery:
LDH 154(<250)
AFP 2.14(0.0-5.8) -tu sprawa wygląda tak:przed zabiegiem:2.44;tydzień po:1.77,kolejny tydz.:2.04;dzisiaj 2.14 czyli stały powolny wzrost :(
Beta HCG <0.1(<5)
Morfologia w normie.

Dzisiaj wizyta u onkologa.
Gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coci

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości