Witam
Dzisiaj odebrałem wynik TK klatki piersiowej i niestety, nie jest za miętowo:
"Badanie TK klatki piersiowej przed i po podaniu środka kontrastowego(90ml Optiray 350),bez wczesnych objawów nietolerancji.
Jamy opłucnowe wolne od płynu.
Drobny,nielity niecharakterystyczny guzek na pograniczu segmentów 8 i 9 płuca prawego ok. 3-4 mm.
Poza tym płuca bez innych uchwytnych zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych.Tchawica i oskrzela główne drożne.
W śródpiersiu i wnękach widoczne są miernie liczne niecharakterystyczne węzły chłonne,największy w prawej wnęce ok. 13x8 mm.
W prawym dole pachowym widoczny powiększony podłużny węzeł chłonny ok.52(wymiar CC-opisywany węzeł nie jest objęty w całości badaniem)x15x10 mm,bez widocznej wnęki,wwzmacniający się po podaniu kontrastu.Poza tym w prawym dole pachowym widoczne mniejsze węzły chłonne z zachowaną wnęką.
Nadnercza kształtne,niepogrubiałe.Wątroba w widocznym zakresie bez uchwytnych zmian ogniskowych.
W oknie kostnym ognisk destrukcji nie widać."
...to tyle
Apropos tego dużego węzła pod pachą.W wieku ok.16 lat zauważyłem ów węzeł powiększony.Szpital,pobrany wycinek do badania,czysto,tak w skrócie.Od momentu zabiegu ten węzeł pozostał powiększony.Od tego okresu wykonywałem stale kontrolę palpacyjną-wielkość bez zmian.Oczywiście sprawa była i jest zawsze zgłaszana na jakichkolwiek badaniach lekarskich.
Wczoraj też wykonałem markery:
LDH 154(<250)
AFP 2.14(0.0-5.8) -tu sprawa wygląda tak:przed zabiegiem:2.44;tydzień po:1.77,kolejny tydz.:2.04;dzisiaj 2.14 czyli stały powolny wzrost
Beta HCG <0.1(<5)
Morfologia w normie.
Dzisiaj wizyta u onkologa.
Gorąco pozdrawiam.