Chcę wiedzieć wiecej...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Chcę wiedzieć wiecej...

Postprzez aloj65 » 30 Sie 2012, 20:58

Dziękujemy za wszystkie rady i oczywiście z nich skorzystamy.Jutro jedziemy zrobić markery a w poniedziałek będziemy czekać aż do skutku.Nie wiem naprawdę dlaczego mamy tak pod górkę. Na pewno nie zdamy się tylko na panią z rejestracji.Wydawało nam się,że na onkologii, gdzie nikt nie przychodzi z katarem, nie odprawia się pacjentów.Ciągle mam nadzieję,że wreszcie trafimy w dobre ręce. Nie mieszkamy w Szczecinie (60 km w stronę morza),więc zmiana ośrodka jest problematyczna. Poza tym od poniedziałku idę do pracy, a tam nie ma urlopu na życzenie tylko wtedy, gdy są wakacje.Pozdrawiam.
aloj65

Postprzez aloj65 » 31 Sie 2012, 11:22

Witam!
Właśnie wróciliśmy ze Szczecina,gdzie mąż zrobił markery. Udało nam się zarejestrować legalnie na poniedziałek do p.doktor, która wystawiała nam skierowania. Pani dr Nowak podobno ma urlop od poniedziałku.
Najważniejsze,że w poniedziałek będziemy mieli w ręku wyniki i można wtedy jechać na konsultacje. No i jest forum na którym konsultacja jest błyskawiczna.
Chciałam zapytać o wspominaną przez pacjentów ze Szczecina komisje onkologiczną.Myślałam,że to lekarz decyduje o dalszym leczeniu.Może ktoś coś wie na ten temat .Pozdrawiam serdecznie i dziękujemy za rady i wsparcie.
aloj65

Postprzez gabrysia1 » 31 Sie 2012, 19:56

witaj
cieszę się, że dostaliscie sie do lekarza może juz będzie lepiej :D my tez bylismy na komisji onkologicznej (to konsylium lekarskie złozone z radiologa, onkologa, itp - ok 5 osób) wygląd to mniej więcej tak:
rejestracja>przekazanie dokumentacji przez pacjenta>zapoznanie się lekarzy z wynikami >konsultacja i propozycja leczenia przedstawiona pacjentowi-radioterapia bądź chemioterapia bądź być może obserwacja>umówienie wizyty - tak wygląda KOMISJA ONKOLOGICZNA
natomiast wydaje mi się że wy jestescie już umówieni na konsultacje do lekarza w poradni chemioterapii a zatem juz jest decyzja podjeta co do sposobu leczenia? dr Watróbska jest bowiem lekarzem onkologiem na oddziale chemioterapii, dr Nowak również natomiast KOMISJA ONKOLOGICZNA odbywa się poza ośrodkiem onkologii (po drugiej stronie ulicy)
gabrysia1

Postprzez aloj65 » 31 Sie 2012, 20:35

Byliśmy bardzo zdeterminowani. Od urologa dostaliśmy skierowanie na którym szczegółowo wszystko opisał i kazał się zgłosić do onkologa.Sugerował podanie chemii. Zgodnie z informacjami z forum poszliśmy do zakładu chemioterapii.Czy mogą męża wysłać jeszcze na taką komisję? Mam nadzieję,że nie, bo to wydłuży czas.
aloj65

Postprzez gabrysia1 » 31 Sie 2012, 20:42

no własnie nasz urolog również zasugerował chemię ale sekretariat urologiczny dał skierowanie na taką komisję i wylądowaliśmy własnie tam (na komisji)
was juz to najprawdopodobniej nie będzie dotyczyło
powodzenia na chemii
gabrysia1

Postprzez aloj65 » 31 Sie 2012, 20:50

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia i pozdrawiam.
aloj65

Postprzez acidtekk » 01 Wrz 2012, 13:02

Nie będzie żadnej komisji, lekarz zleci wam określone badania i poda sugestię dotyczącą leczenia. Pamiętajcie, że macie prawo do drugiej opinii i jedynie po wyrażeniu zgody na leczenie (chemioterapię) zostanie ona rozpoczęta. decyzje możecie przemyśle nie musicie decydować się od razu (daje to możliwość konsultacji proponowanej terapii na forum lub innego lekarza).

Pozdrawiam,
A
acidtekk

Postprzez romi » 01 Wrz 2012, 22:31

Jak to to jest z tą komisją onkologiczną, czy to jest wymysł Szczecina, bo nie przypominam sobie, żeby w sprawie mojego syna decyzję o leczeniu podejmowała jakaś komisja?
romi

Postprzez acidtekk » 01 Wrz 2012, 22:38

Ja tez nie miałem i pierwsze słyszę (czytam).
acidtekk

Postprzez aloj65 » 02 Wrz 2012, 22:08

Mam jeszcze takie pytania:
Czy może być powiększony węzeł w płucach,a węzły poniżej nie są powiększone?
Jakie powiększenie węzła powinno zaniepokoić? (nie wiem czy dobrze przeczytałam ,że powyżej 15 mm)
Czy każdy powiększony węzeł to przerzut?
Pozdrawiam !
aloj65

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości