przez piotr_k » 24 Sie 2015, 21:49
Witam!
Przepraszam, że odgrzewam stary post, ale z racji tego, że historia mojej choroby się nieco rozszerzyła, to wolę kontynuować w starym wątku, niż zakładać nowy. A powracam z prośbą o ocenę i wskazówki co do dalszej drogi leczenia mojego przypadku, ponieważ ostatnio nasunęło się kilka wątpliwości. Ale po kolei - poniżej zamieszczam w zasadzie pełną historię chronologicznie z uwzględnieniem kolejnych badań. Proszę o przeanalizowanie.
27.07.2012 - USG z diagnozą: Rak w prawym jądrze
29.07.2012 - Przyjęcie do szpitala
markery przed operacją: LDH: 251 U/l, AFP: 3.3 ng/mL, bHCG: 276,8 mlU/ml
08.08.2012 - Badanie histopatologiczne guza
Guz o największym wymiarze 5.5cm. Rozpoznanie "Seminoma et choriocarcinoma (seminoma ponad 95% utkania, choriocarcinoma mniej niż 5%)
Nowotwór nacieka osłonkę białawą jądra ale jej nie przekracza. Ogniskowo grupy komórek nowotworowych stwierdza się w świetle naczyń krwionośnych. Najądrze, powrózek nasienny wolne od utkania nowotworowego. pT2NxMx
10.08.2012 - Markery tydzień po operacji, przed TK i dalszym leczeniem
bHCG: 11 mIU/ml, AFP: 1.43 IU/ml
13.08.2012 - TK kl.piersiowej, j.brzusznej i miednicy
W skrócie: cały obraz w normie, bez jakichkolwiek podejrzeń w opisie przy narządach. "Nie uwidoczniono obecności powiększonych węzłów chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej i miednicy małej do wysokości stawów biodrowych"
17.09.2012 - BEP cykl I
markery na przyjęciu: LDH: 258 U/l, bHCG: 4.23 mlU/ml, AFP: 2.93 IU/ml
18.10.2012 - BEP cykl II
markery w normie - ogólnie, cykle chemioterapii zakończone pozytywnie, przeniesiony z leczenia pod obserwację do Poradni Onkologicznej
05.02.2013
USG: Jądro lewe kształt, echogeniczność prawidłowe
15.05.2013 Markery
AFP: 3.17 IU/ml, bHCG: 0.1 mlU/ml
26.11.2013 - Markery
LDH: 197 U/L, bHCG: 1.44 mlU/ml, AFP: 3.65 IU/ml
USG brzcha i przestrzeni zaotrzewnowej oraz jąder i najądrzy
"Stan po operacji i protezowaniu jądra prawego. W części centralnej jądra lewego nieostro odgraniczony hypoechogeniczny obszar o wym. 7.5 x 5mm, w jego sąsiedztwie torbielka śr.2mm, w biegunie górnym hypoechogeniczny obszar śr. 4mm, ponadto na obwodzie pojedyncze rozsiane mikrozwapnienia."
Narządy i przestrzeń zaotrzewnowa w normie.
24.03.2014 TK j.brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej
Obraz narządów w opisie jest prawidłowy, bez jakichkolwiek zmian. "W śródbrzuszu, ku przodowi od żyły głównej dolnej obecne są dwa węzły chłonne, których większe wymiary wynoszą 24mm. Nie znajduję powiększonych węzłów chłonnych w otoczeniu naczyń biodrowych."
25.03.2014 - USG kontrolne
"Stan po usunięciu jądra prawego z powodu seminoma+5% choriocarcinoma. Zmiana hypoechogeniczna jądra lewego stabilna w usg w obserwacji."
15.04.2014 - Markery
LDH: 134 U/L (norma < 248), bHCG: 2.30 mIU/ml (norma: 0 - 2.00), AFP: 4.04 IU/ml (norma: 0 - 5,80)
29.04.2014 - Badanie PET-CT
Cel badania: Ocena węzłów chłonnych zaotrzewnowych podejrzanych w TK zakres badania: głowa, szyja, ramiona,kl.piersiowa, j.brzuszna, bliższe odcinki ud. Poniżej nie zamieszczam pełnego opisu, ponieważ ocena jest prawidłowa, ograniczam się jedynie do interesującego z punktu widzenia moich wątpliwości fragmentu (mogę uzupełnić całość, jeśli będzie istotne):
"Jama brzuszna - (...) W przestrzeni zaotrzewnowejokołonaczyniowej nie wykazano obecności pobudzonych metabolicznie węzłów chłonnych, w obszarze jelit nie uwidoczniono ognisk patologicznego wychwytu FDG. Obraz PET narządów miednicy małej w normie. Doły pachwinowe bez aktywnych metabolicznie węzłów chłonnych.
WNIOSKI: Prawidłowy obraz PET, brak cech aktywnego procesu rozrostowego - remisja"
02.02.2015 TK j.brzusznej i miednicy
Obraz w opisie narządów jest prawidłowy, bez jakichkolwiek uwag.
"(...)Nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych wewnątrz i zewnątrzotrzewnowo oraz w miednicy małej"
27.04.2015
Markery: LDH: 211 U/L, bHCG: 0.75 mlU/ml, AFP: 3.38 IU/ml
RTG kl.piersiowej - obraz poprawny
USG moszny w tym jąder i najądrzy:
W obrębie jądra lewego widoczne trzy hypoechogeniczne zmiany o wzmożonym unaczynieniu śr.31mm, 25mm, i 13mm - konieczna dalsza diagnostyka
29.04.2015 Markery
LDH: 202.9 U/l, AFP: 4.50ng/ml, bHCG: 0.69 mlU/ml
30.04.2015 Badanie USG u urologa z potwierdzonym guzem jądra lewego, oczywiście od razu zostałem skierowany na zabieg usunięcia jądra lewego na dzień 04.05.2015
06.05.2015Badanie histopatologiczne guza
Na przekroju jądra sadłowaty guz o nawiększym wymiarze 3.0cm z guzkami satelitarnymi.
Mikroskopowo: Nasieniak (Seminoma). W otoczeniu guza w części kanalików krętych jądra widać cechy intratubular germ cells neoplasia (IGCN). Nowotwór nie nacieka osłonek jądra. Angioinwazji nie stwierdza się.
pT1 NxMx
15.06.2015 Markery
LDH: 171 U/L, bHCG: 0.40 mIU/ml, AFP: 3.70 IU/ml
10.06.2015 TK kl.piersiowej
Płuca nie wykazują uchwytnych zmian. W śródpiersiu ani we wnękach płuc nie stwierdza się powiększonych węzłow chłonnych. W blaszkach granicznych trznonków kręgów drobne guzki Schmorla. Poza tym w ujętym badaniem kośćcu zmian ogniskowych nie stwierdza się.
15.06.2015 TK j.brzusznej i miednicy małej
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy, przeglądowe i z użyciem wzmocnienia kontrastowego w fazie tętniczej żylnej i opóźnionej patologicznych zmian ogniskowych w obrębie narządów jamy brzusznej i miednicy nie uwidoczniono.
W przestrzeni zaotrzewnowej okołonaczyniowej, okołoaortalnie po stronie lewej widoczny jest pakiet patologicznych, powiększonych węzłów chłonnych lokalizujący okołoaortalnie poniżej poziomu lewej żyły nerkowej, największy węzeł chłonny ma wymiary 1.9 x 2.0cm [9IMA41], a sam pakiet ma długość w płaszczyźnie koronalnej 4.7cm
21.07.2015 Badanie PET-CT
Cel badania: Podejrzenie wznowy węzłowej
- Głowa i szyja: Układ chłonny szyi bez pobudzeń metabolicznych
- Kl. piersiowa: Obraz PET w normie. Sródpiersie bez pobudzonych metabolicznie węzłów chłonnych. Doły podobojczykowe i pachowe nie wykazują patologicznej aktywności metabolicznej
- Jama brzuszna: Wątroba o fizjologicznym gromadzeniu FDH, bez uchwytnych zmian ogniskowych. Obraz PET śledziony, trzustki i nadnerczy w normie. W przestrzeni zaotrzewnowej, przyaortalnie na poziomie poniżej naczyń nerkowych lewych pakiet węzłów chłonnych, największy węzeł 15x8mm, SUV = 1.75 - najpewniej odczynowy, poza tym przestrzeń zaotrzewnowa bez pobudzonych węzłów chłonnych. Obraz PET obszaru jelit i narządów miednicy małej w normie. Doły pachwinowe bez aktywnej metabolicznie limfadenopatii. W tkankach miękkich okolicy pachwinowej po stronie lewej rozlane pobudzenie metabolizmu FDG SUV=2.44 - zmiany najpewniej pooperacyjne.
WNIOSKI: Cech aktywnego procesu nowotworowego w PET nie uwidoczniono. Wskazana ocena dynamiki zmian aktywności metabolicznej węzłów chłonnych okołoaortalnych za ok 2-3 miesiace.
To na tę chwilę ostatnie badanie, jakie wykonałem. Jestem po wizycie i konsultacji ze swoim lekarzem prowadzącym i przekonuje mnie on, iż najlepszym rozwiązaniem byłaby operacja usunięcia węzłów chłonnych. Co prawda nie są one jednoznacznie oznaczone jako zmienione nowotworowo, ale - cytując - "seminoma nie daje obrazu w PET, więc dla świętego spokoju powinienem je usunąć". Ja osobiście nie bardzo chcę się na te na ten zabieg zgodzić ze względu na jegu wysokie ryzyko oraz powikłania, które później najpewniej wystąpią (oczywiście, o ile zabieg usunięcia nie będzie koniecznym). Na chwilę obecną zostałem ponownie skierowany na badanie TK we wrześniu.
Proszę o Waszą opinię - jaka droga dalszej diagnostyki/leczenia byłaby wskazana w moim przypadku? Czy na pewno operacja usunięcia węzłów chłonnych z przestrzeni zaotrzewnowej jest konieczna/wskazana? Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.