Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez jerry4 » 14 Lis 2024, 07:55

Dziękuję za wsparcie.
A co sądzicie o tym przekroczonym LDH? Po 3. cyklu hemoglobinę miałem na poziomie 9,5, a w ubiegłą sobotę czyli 4 dni przed podaniem chemii była na poziomie 11,5. Czerwone krwinki cały czas w okolicach 3 przy dolnej normie 3,98 więc cały czas poniżej normy. Czytałem że to może wpływać na wynik LDH. Niestety dopiero po 3. cyklu zauważyłem że nie mam LDH robionego i zasugerowałem onkologowi że wytyczne wskazują na konieczność jego badania.
jerry4

Postprzez CRS » 14 Lis 2024, 13:37

LDH może być podwyższone w związku z przyjmowaną chemioterapią. Tak dokładnie nie wiem co jeszcze wpływa na poziom LDH, ale pewnie inni użytkownicy napiszą szerzej co i jak. Moim zdaniem nie jest to związane z "aktywnością" choroby.

Powodzenia!
CRS

Postprzez miszcz » 14 Lis 2024, 13:39

LDH w przypadku choroby z przerzutami jest ważne, bo 150% normy w wyniku jest czynnikiem prognostycznym i zmienia stan zaawansowania. Wtedy konieczny jest dodatkowy cykl chemioterapii.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 14 Lis 2024, 13:47

Tak, ale wydaje mi się, że dotyczy to sytuacji przed rozpoczęciem leczenia.
Jak to jest w przypadku, gdy LDH rośnie podczas przyjmowania chemii - tego nie wiem.
CRS

Postprzez miszcz » 14 Lis 2024, 14:01

Tego też nie wiem. Wiadomo, że LDH może wzrosnąć, ale jeśli będzie to wynik typu 300% normy, to raczej inne przyczyny można wykluczyć. Dobrze byłoby wpisać wynik ostatniego badania
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez jerry4 » 14 Lis 2024, 14:23

Tutaj ciekawy artykuł na temat podniesionego LDH wywołanego stosowaniem czynniku wzrostu leukocytów.
https://pmc-ncbi-nlm-nih-gov.translate. ... _tr_pto=rq
Mam nadzieję że to ten właśnie przypadek.
jerry4

Postprzez CRS » 14 Lis 2024, 16:33

Pewnie, może tak być. Najlepiej jakbyś się dowiedział ile wynosiło LDH. Bo może to był niewielki wzrost i tak naprawdę nie ma powodu do zmartwień. Jak jesteś w szpitalu, to nawet dyżurny lekarz może sprawdzić w systemie i Ci powiedzieć. Masz do tego pełne prawo.

Z innego artykułu:
"...The first course of EP chemotherapy did not include G-CSF administration, and there was no subsequent increase in his serum LDH level. The second course included G-CSF administration, and his serum LDH level increased simultaneously with the increase in white blood cell count. We concluded that the transient elevations in serum LDH level were an adverse effect of G-CSF therapy rather than an indication of residual tumor...".
A Ty tego G-CSF dostajesz ponad standardowe dawki.

Edycja: dodanie drugiej części posta.
CRS

Postprzez jerry4 » 14 Lis 2024, 18:38

Wynik LDH to 678 przy normie 220. Onkolog twierdzi że to G-CSF. Wczoraj białych krwinek miałem ponad 20 tysięcy, a w sobotę miałem ponad 55 tysięcy. Ogólnie zastrzyki nie działają do pewnego momentu, a później podbijają bardzo konkretnie liczbę krwinek. Niestety aby trafić w punkt musiałbym robić codziennie morfologię, a to jest ciężkie do wykonania szczególnie, że moje żyły są mocno wymęczone.
jerry4

Postprzez miszcz » 14 Lis 2024, 18:47

Bardzo duże przekroczenie normy. Pozostaje wierzyć onkologowi, że to od wzrostu liczby krwinek po zastrzykach. Szczerze mówiąc, nie znam się na tym, ale gdybym zobaczył taki wynik u siebie i nie miałbym się kogo zapytać, wpadłbym w panikę. Super, że poruszyłeś ten temat.

Szkoda, że nie oznaczono LDH przed operacją i chemioterapią. Ale tak bywa często.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 14 Lis 2024, 19:18

Po tym cyklu masz dostać G-CSF?
CRS

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość