Przed chemioterapią - Który ośrodek onkologiczny wybrać?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Przed chemioterapią - Który ośrodek onkologiczny wybrać?

Postprzez troll » 02 Wrz 2015, 08:06

Witaj,

Przede wszystkim to właśnie nasieniak (seminoma) ma najlepiej udokumentowaną przydatność badania PET-CT. Tj. daje relatywnie wysoki odsetek wyników pozytywnie dodatnich, że może być diagnozowana w ten sposób, szczególnie we wskazaniu po chemioterapii do oceny metabolizmu zmian.

piotr_k napisał(a):Jeśli dobrze rozumiem, gdyby się okazało, że obraz jest progresywny, to od czego powinien zależeć wybór pomiędzy operacją a chemioterapią? W sensie - co przemawia za wyborem jednej lub drugiej metody leczenia? Czy któraś z nich jest skuteczniejsza, pewniejsza, itp.?

W takim wypadku należy rozważyć RPLND z kilku przyczyn:
- progresja przebiega bez wzrostu markerów,
- obraz PET-CT jednoznacznie nie wskazuje na zmianę aktywną metabolicznie,
- progresja zmian widoczna jest jedynie w badaniu CT,
- progresja po wcześniejszej chemioterapii.
Taki obraz może sugerować obecność zmiany o innym charakterze histologicznym (np. teratoma), który będzie możliwy do ustalenia dopiero po resekcji zmian. Operacja doprowadzi albo do znacznego zredukowania zmian albo nawet całkowitego wyleczenia.

piotr_k napisał(a):Jak duże jest to prawdopodobieństwo, czy jest to raczej występujące zawsze? W obu przypadkach mojej historii choroby (najpierw w prawym, w tym roku w lewym jądrze) rozwój choroby nie wychodził poza jądra - czy wówczas ryzyko przerzutów także jest tak wysokie? I skoro (teoretycznie) można wybrać sposób leczenia między chemią a operacją, to wychodzi na to, że jednak można obejść się bez tej mocno raczej inwazyjnej metody...

Nie można teraz ocenić skąd pochodzi zmiana w węzłach chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej. Operacja może być bardziej adekwatna z powodów opisanych powyżej. Z drugiej strony, szczególnie, gdy jest to zmiana przerzutowa z drugiego jądra, chemioterapia również będzie najprawdopodobniej skuteczna i doprowadzi do wyleczenia. Tutaj właśnie jest ta wątpliwość, którą powinien rozwiać lekarz, któremu ufasz i który ma doświadczenie w leczeniu tego rodzaju nowotworów. Zaszkodzić jest łatwo - zarówno nieumiejętnie i w nieadekwatnej sytuacji przeprowadzonym zabiegiem RPLND jak i niepotrzebną chemioterapią.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez piotr_k » 02 Wrz 2015, 11:05

Ok, rozumiem.

Widać, sytuacja może zrobić się bardzo poważna po badaniu TK, więc przed podjęciem poważniejszych decyzji najchętniej skonsultowałbym się także z innym lekarzem. Czy mogę prosić o polecenie kogoś w którymś z innych ośrodków onkologicznych, kto posiada odpowiednią wiedzę i praktykę w tym zakresie i z kim ewentualnie mógłbym próbować nawiązać kontakt i konsultację?

Przyznam, że początkowo sądziłem, że w przypadku tak w zasadzie niezaawansowanego stadium choroby nie grozi mi aż tak poważne leczenie, ale sytuacja widać może być bardzo rozwojowa i nieco zacząłem się obawiać, co do losów dalszego leczenia...
piotr_k

Postprzez Adrian1975 » 02 Wrz 2015, 14:37

cześć,

wszystko zależy od tego skąd jesteś i jaką drogę możesz pokonać, w kat. Must By jest mapką ośrodkow onkologicznych, w których są onkolodzy leczący rj zgodnei ze standardami i są tam też tacy, którzy nie boją się nowatorskiej terapii ,by pomóc. Warszawa jest polecana (COI, MAgodent), Krotoszyn, Wieliszew. Poczytaj mapkę i pytaj.
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez piotr_k » 04 Paź 2015, 18:14

Witam!

Uaktualniam swój temat o wyniki zaplanowanego badania TK z prośbą o opinię i o ewentualne wskazówki tego, co dalej.

11.09.2015 - Markery: LDH 157 U/L (norma <248), BHCG 0,77 mlU/ml (0,00 - 2,00), AFP 4,41 lU/ml (0,00 - 5,80)

11.09.2015 - TK j.brzusznej i miednicy małej:
"W kontrolnym badaniu KT j.brzusznej i miednicy, przeglądowym i z użyciem wzmocnienia kontrastowego w fazie tętniczej żylnej i opóźnionej opisywane patologiczne węzły chłonne zaotrzewnowe położone po stronie lewej aorty poniżej odejścia naczyń nerkowych obecnie przedstawiają się jako dwie odrębne zmiany tkankowe, pierwsza - patrząc od góry - o wym.poprzecznych 2.6 x 1.5cm (7IMA37) - wymiary przekroju poprzecznego zmiany węzłowej z badania z 15.06.2015 na analogicznym poziomie wynosiły 2.9 x 1.5cm, druga o wym. 1.8 x 1.4cm (7IMA44), poprzednio na analogicznym poziomie 2.0 x 1.9cm
Poza tym narządy jamy brzusznej i miednicy przedstawiają się prawidłowo, UKM nerek nie poszerzone.(...)
Obrazy porównano z badaniami PET z 2014r. i 2015r. oraz badaniem KT z 15.06.2015. W badaniu PET z 2014r. powiększone węzły chłonne zaotrzewnowe nie były widoczne."

Tak wygląda opis po badaniu. Na podstawie tego wyniku zarekomendowano mi dalsze leczenie w postaci operacji usunięcia węzłów chłonnych zaotrzewnowych, czyli RPLND, gdyż zmiana w opinii mojego lekarza jest najprawdopodobniej zmianą wywołaną nienasieniakiem. Być może także będzie potrzebna chemioterapia (wspomniano o schemacie VIP) po operacji jako leczenie uzupełniające. Ponoć także taka operacja oraz ewentualna chemioterapia zakończy u mnie kwestię raka jądra...

Prosiłbym zatem o informację i sugestie:

- czy istotnie powyższy tryb leczenia jest zalecany i będzie niezbędny w moim przypadku?
- czy jeśli tak, to czy można tę operację wykonać laparoskopowo? - a jeśli tak, to gdzie takie zabiegi są wykonywane? - czytałem, iż jest to nowsza metoda, która nie powoduje takiego spustoszenia i jest zdecydowanie bezpieczniejsza biorąc pod uwagę późniejsze powikłania...
- czy jeśli taki zabieg tą metodą nie będzie wchodził w grę, to gdzie powinienem się udać na zabieg RPLND "tradycyjny"? Czy mógłbym prosić o wskazanie potwierdzonego chirurga specjalisty oraz (jeśli możliwe) jakiś kontakt?

Pozdrawiam.
piotr_k

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości