guz jądra mojego męża, prośba o opinię.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: guz jądra mojego męża, prośba o opinię.

Postprzez m9nika » 26 Paź 2012, 17:19

Witam
edal napisał(a):... bądźmy wyrozumiałe na ich bunt, ale miejmy też rękę na pulsie ;)

Trafiłaś w same sedno ;)
Pozdrawiam cieplutko.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 31 Paź 2012, 19:35

Witam,
Dzisiaj zaliczyliśmy dwie podwójne wizyty :roll: , jedną u onkologa wraz z wykonanymi markerami, TK i RTG i drugą u endokrynologa.

Wynik TK:
Badanie wykonano przed i po iv podaniu środka cieniującego wielofazowo (100ml Visipaque 320) w rekonstrukcjach 5 i 2 mm. FoV 364.
Wątroba, trzustka, śledziona, nerki i nadnercza w normie.
Węzły chłonne zaotrzewnowe i krezkowe niepowiększone.
Nie uwidoczniono patologicznej masy lub płynu.
Uwidocznione struktury kostne bez cech destrukcji.

Wynik Hematologii:
RDW-SD 44,8 [35,1-43,9] - powyżej normy
PLT 146 [163-337] - poniżej normy
Pozostałe wyniki są ok.

Wyniki markerów:
AFP 2,82 ng/ml wartość referencyjna <7 (było 2,23; 2,21 ) - waha się
b-HCG <0,6 mIU/ml wartość referencyjna <2,60 (było < 0,1, <0,6 ) - ok
LDH 224 U/L wartość referencyjna 85-277 (było 195, 219 ) - rośnie!

Wynik RTG klatki podany wcześniej, który jest ok. :)

U endokrynologa okazało się, że mąż ma za niski poziom testosteronu i ma zalecone zastrzyki Omnadren 250. Wyników nie posiadam bo męża samego wysłałam a on zapomniał je odebrać, ale jeszcze będzie okazja. Co to tarczycy ... hmm, jakby nie było tematu. Lekarz skupił się na tym testosteronie.

Komentarze mile widziane :)

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez m9nika, 31 Paź 2012, 21:10, edytowano w sumie 1 raz
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez cleo » 31 Paź 2012, 19:58

LDH może być podwyższone przy niedoczynności tarczycy ;) http://www.zdronet.pl/niedoczynnosc-tar ... oroba.html ;)
cleo

Postprzez m9nika » 31 Paź 2012, 21:10

cleo napisał(a):LDH może być podwyższone przy niedoczynności tarczycy ;)

hmm ... a wiesz, że przeszło mi to przez myśl.
Dzięki za linka :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 31 Paź 2012, 21:35

Jeszcze jedno mnie niepokoi, a mianowicie zaniżone wyniki hematologii (RDW-SD i PLT). W maju, też były zaniżone :?
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez edal » 31 Paź 2012, 23:18

Witaj :)
Co do testosteronu - mój mąż nie ma 2 jąder - jest na testosteronie od 2 lat. Bierze UNDESTOR TESTOCABS w tabletkach. W badaniach poziomu testosteronu nie doganiamy normy... ale te męskie cech czyli głos, zarost itp. są w jak najlepszej formie więc nie przywiązujemy wagi. Do leków mąż przywykł, a komfort życia mimo to jest 100% ;)
Pozdrawiam edal :)
Awatar użytkownika
edal
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 01 Lis 2012, 19:52

Witam,
Dla wszystkich, którzy powinni być z nami a przedwcześnie nas opuścili.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 02 Lis 2012, 23:36

Witam,
Potrzebuję "Zalecenia postępowania diagnostyczno?terapeutycznego w nowotworach złośliwych" nowsze niż z 2009r.
http://www.onkologia.zalecenia.med.pl/ niestety te są z 2009r. Innych nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 03 Lis 2012, 02:23

Witam,

Z tego co mi wiadomo nowszych w Polsce brak... Jeżeli potrzebne byłyby wytyczne np. wg NCCN - mogę takowe ściągnąć i udostępnić :) Oczywiście jeśli chodzi o innego rodzaju nowotwory, takie wytyczne wg NCCN dla nowotworów jądra są dostępne na RJForum.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 03 Lis 2012, 13:56

Witam,
Dzięki Trollu za informacje, chodziło mi o nowotwór jądra. Wytyczne NCCN posiadam nawet w wersji papierowej ;)
Zmienił się lekarz w przychodni i usilnie stosuje się do zaleceń polskich z 2009r, mimo że co najmniej słyszał o wytycznych NCCN.
Jak się tłumaczył: cyt. " ... te zalecenia spełniają polskie realia ...", "... ,że w razie czego będzie się umiał z tego wybronić ..."
oraz "... jeśli nam się nie podoba, to możemy zmienić ośrodek ..." Młody uczący się lekarz i nie wiem czy ma z góry to narzucone.

Wydawało mi się, że taką książkę z zaleceniami z 2012r widziałam u lekarki na oddziale i chciałam sobie porównać. Ale jak nie ma nowych zaleceń to już nic nie zmienię. W sumie lekarz ten przechodzi na oddział za pół roku.

Mąż teraz dostał skierowania na markery i RTG klatki piersiowej na za 3 m-ce.
Mimo, że ostatnio RTG klatki piersiowej robił pół roku temu, a i tutaj http://annonc.oxfordjournals.org/content/21/suppl_5/v140/T4/embed/inline-graphic-4.gif jest by robić co pół roku w pierwszych 2 latach, to decyzję pozostawiłam mężowi.
Póki wyniki są dobre, mąż nie chce zmieniać ośrodka.

Trollu możesz się jeszcze odnieść do wyników męża, które podałam 31 Paź 2012, 18:35 ;)

Dziękuję i pozrawiam.
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości