Guz jp T3 N2 Mx i jl T2 Nx Mx

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego T3 N2 Mx.

Postprzez tobson85 » 04 Paź 2017, 12:07

Hej Marcin
dzięki wielkie za info!

Boję się tylko, żeby FiveO nie musiał czekać na PET kolejnych kilku tygodni. Wg mnie to wszystko za długo już trwa.
Moje myśli kłócą się z realiami polskiej służby zdrowia... W idealnej sytuacji FiveO powienien już od co najmniej kilku tygodni być leczonym, a musi dalej czekać. Mam nadzieję, że uda się to szybko załatwić i będzie wiadomo jakie leczenie wdrożyć.

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez FiveO » 04 Paź 2017, 12:15

Hej.
Wierzcie mi też chciałbym żeby już było po badania i mieć jakąś jasność sytuacji w jakiej się znajduje. Myślałem jeszcze nad zrobieniem USG moszny prywatnie, ale zastanawiam się czy coś to wniesie bo nie zawsze było prawidłowo zrobione i nie raz były jakieś niejasności. A co do leżenia na oddziale i badań tam robionych to miałbym tylko TK, usg, RTG bo PETa nie ma na oddziale dlatego jestem wysyłany do innej miejscowości.
No nic pozostaje mi czekać.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
FiveO

Miejscowość: Śląsk

Postprzez tobson85 » 04 Paź 2017, 12:26

Rozumiem Cię doskonale i trzymam strasznie mocno kciuki, żeby się wszystko szybko wyjaśniło.
Jeśli jest chociaż cień nadziei na przyspieszenie badania poprzez kontakt z innymi lekarzami specjalizującymi się w rj to może warto spróbować.
No chyba, że ten PET rzeczywiście będzie w poniedziałek, to już raczej nigdzie szybciej terminu nie dostaniesz.

W każdym razie tak jak pisałem - trzymam mocno kciuki!
pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez mardeb76 » 04 Paź 2017, 13:42

Hej,
Oczywiście zgadzam się z Tobiaszem w 100%. Przy tak szybko rosnących markerach szybkie wykonanie PET i uzyskanie opisu to priorytet. Wtedy zapadnie decyzja czy są przerzuty i chemioterapia, czy ich nie ma i wtedy usuwamy jądro, no i obserwujemy zmiany markerów, z nadzieja że wrócą do normy. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert

Postprzez hansik177 » 05 Paź 2017, 09:44

Cześć Wam!

Wykorzystam waszą dyskusję o PET i też o coś podpytam.
Co do zasady, potworniaki nie świecą się na PET. 2 niezależnych onkologów przedstawiło mi w skrócie, że badanie to wykaże wszystkie te tkanki, które metabolizują glukozę szybciej, niż zdrowe tkanki (stąd nawet stany zapalne mogą wyjść i stąd należy nie ruszać się przed badaniem). Jako, że np. w moim przypadku potworniaki rosły bardzo szybko, obydwaj sądzili, iż mimo tego, że prawdopodobnie są potworniakami dojrzałymi, bardzo prawdopodobne, że i tak się "zaświecą", a tak się jednak nie stało. Jak to w takim razie jest, potworniaki nie są tak wrażliwe na cukier i nie są jego tak wielkimi konsumentami jak inne nowotwory?

Pozdrawiam,
Piotrek
hansik177

Postprzez mardeb76 » 05 Paź 2017, 09:53

Witaj,
Dokładnie tak. Potworniaki zwykle rosną wolno. U Ciebie rosły szybko, a więc istniało ryzyko, ze jest tam coś innego niż czysty potworniak. Badanie PET w Twoim przypadku było o tyle istotne, że jeśli zmiany by się "zaświeciły" to znaczyłoby, że mamy odczynienia z innym typem histologicznym nowotworu i wtedy do rozważenia byłaby np. chemioterapia przed resekcją. W przypadku kiedy duże zmiany były widoczne w TK, a nie "zaświeciły" się w PET dało to dużą pewność lekarzom, że mają do czynienia z czystym potworniakiem i jedyną drogą postepowania jest operacja. Upraszczając można stwierdzić, że rzeczywiście potworniaki nie konsumują glukozy tak szybko, aby ta konsumpcja była widoczna w badaniu PET. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert

Postprzez 21tehace21 » 05 Paź 2017, 10:14

Mam pytanie do autora ile dostal kursów chemioterapii, oraz czy potem mial robione rplnd czy tylko obserwacja ?
21tehace21

Postprzez FiveO » 05 Paź 2017, 11:11

Dostałem IV cykle chemioterapii "
Otrzymał leki d. 1-5 IV cyklu chemioterapii wg programu BEP (zakończono podawanie bleomycyny z uwagi na wyczerpanie dawki życiowej ).... W trakcie hospitalizacji przeprowadzono kontrolną diagnostykę oceniającą efekt leczenia - stwierdzono znaczną regresję zmian patologicznych w płucach i jamie brzusznej i normalizację markerów nowotworowych "

Usunięcia węzłów chłonnych z przestrzeni zaotrzewnowej nie miałem.
Taka ciekawostka sprawdzałem sobie teraz na wypisie ostatnim z leczenia szpitalnego i w dniu 02.08.2011 markery były :
LDH 258,7 IU/L - 07.08.2011 - spadły do 218,7 IU/L
AFP 4,91 ng/ml
BetaHCG 0,53 mIU/ml
Jaka jest możliwość, że mam ten sam typ nowotworu ?
Załączniki
tk2011.jpg
tk 09.08.2011 rok
tk2011.jpg (255.02 KiB) Obejrzany 11626 razy
Awatar użytkownika
FiveO

Miejscowość: Śląsk

Postprzez JurekO » 05 Paź 2017, 21:22

Hej,

czy ja dobrze widze? Ty zakonczylesz leczenie, miales 8cm pakiet wezlow i nikt nie kazal Ci robic RPLND? Przeciez u nienasieniaka powinno sie wycinac nawet jak 1cm zostanie. Lacznie z resztkama w plucach?! Masakra.

Pozdrawiam
J.
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez mardeb76 » 05 Paź 2017, 21:47

Witaj,
Na podstawie wartości markerów nikt nie jest w stanie stwierdzić czy to ten sam typ nowotworu czy inny. Jeśli guz pojawił się w drugim jądrze to może to być ten sam, ale równie dobrze inny typ histologiczny nowotworu. Jeśli to wznowa w innej lokalizacji to najprawdopodobniej będzie to ten sam arcinoma embryonale. JurekO ma rację pakiet zmienionych chorobowo węzłów chłonnych zaotrzewnowych powinien być bezwzględnie usunięty. Tym bardziej, że jego rozmiary właściwie nie zmieniły się po chemioterapii. Przed leczeniem było to 8,5 cm w płaszczyźnie cc, a po leczeniu 8 cm. Niestety lekarz najprawdopodobniej założył, że to zmiany martwicze bez aktywnych komórek nowotworowych. Jak ten obszar wyglądał w kolejnych, kontrolnych badaniach obrazowych? Biorąc pod rozwagę wszystko razem do kupy może jednak się okazać, że to jednak przerzut odległy. Dobrze, że masz PETa, jeśli to będzie carcinoma embryonale w nowej lokalizacji to powinien zostać zdiagnozowany, a może to wznowa w tym masywnym pakiecie węzłów. Życzę Ci, abyś odpowiedź na to pytanie uzyskał jak najszybciej i rozpoczął właściwe leczenie. To teraz priorytet. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość