Guz jądra lewego.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 26 Lip 2017, 09:33

Witam ponownie po długiej nieobecności. Przedwczoraj byłem w Poradni Onkologicznej pokazać wyniki badań krwi i powiem, że jest znaczna poprawa, ponieważ poziom AFP oraz LDH cały czas, spada, a Beta-HCG utrzymuje się poniżej 0,100, więc jest bardzo dobrze. Oczywiście dostałem skierowanie na TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej oraz RTG klatki piersiowej. Na TK mam termin 9 września 2017 r. na godzinę 17:00, a RTG zrobię sobie przed TK. Dobra, koniec tego nawijania. Trzeba pokazać wyniki:

ALT: 146,70 U/l (norma: <41,00)
AST: 58,80 U/l (norma: < 40,00)
Bilirubina całkowita: 0,81 mg/dl (norma: <1,20)

LDH: 235,00 U/l (norma: 135,00 - 225,00)
Beta-HCG: <0,100 (norma: 0,00 - 2,60)
AFP: 4,00 IU/ml (norma: 0,00 - 5,80)

Ponadto miałem niemiłą przygodę związaną z łokciem i w obawie o to, że może to być zmiana nowotworowa szukałem na szybkiego chirurga, który usunie mi mały guzek na łokciu. Chirurg obejrzał łokieć i wyszło rozpoznanie kliniczne: D23.6 Nowotwór niezłośliwy (skóra kończyny górnej, łącznie z barkiem). Decyzja chirurga była jednoznaczna: tniemy ten guzek. Raport histopatologiczny: wycinek skóry okolicy lewego łokcia (Cystis epidermalis).
JanuszJG
 
Posty: 30
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 26 Lip 2017, 10:39

Cześć,
Cieszy, że sprawy związane z rj w jak najlepszym porządku. Oby tak dalej. Niestety wyniki wątrobowe wciąż istotnie powyżej normy, co prawda poziom stabilny, ale dość wysoki. Z pewnością rzutuje to na wynik LDH. Co na to hepatolog pod opieką ktorego jesteś? Zażywasz jakieś medykamenty? Kontynuujesz dietę? Sport? Wykonywaleś lipidiogram? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 26 Lip 2017, 10:59

mardeb76 napisał(a):Cześć,
Cieszy, że sprawy związane z rj w jak najlepszym porządku. Oby tak dalej. Niestety wyniki wątrobowe wciąż istotnie powyżej normy, co prawda poziom stabilny, ale dość wysoki. Z pewnością rzutuje to na wynik LDH. Co na to hepatolog pod opieką ktorego jesteś? Zażywasz jakieś medykamenty? Kontynuujesz dietę? Sport? Wykonywaleś lipidiogram? Pozdrawiam, Marcin.


Dla mnie teraz najważniejszą rzeczą jest to, że sprawy związane z rakiem jądra są w najlepszym porządku. Jednak obecny wynik LDH jest bardzo dobry, bo trzy miesiące temu miałem go 318, a teraz jest 235, więc jest znaczna poprawa. Co do wyniku LDH, że on z pewnością rzutuje na dość wysoki poziom enzymów wątrobowych, to masz rację w 100%. To samo mówi mój hepatolog, który kazał mi cały czas kontrolować poziom LDH i w przypadku ponownego jego wzrostu mam niezwłocznie udać się do Poradni Hepatologicznej. Co do spraw związanych z lekami, to obecnie na problemy wątrobowe przyjmuję ProUrsan 250 mg zlecony przez mojego hepatologa i dodatkowo biorę na nadciśnienie tętnicze Lisinoratio 5 mg oraz Concor Cor 2,5 mg. Lipidiogramu nie robiłem, gdyż lekarz rodzinny uważa, że nie jest to konieczne. Sportu nie uprawiam, a dietę staram się trzymać.
JanuszJG
 
Posty: 30
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 01 Wrz 2017, 09:38

Witam ponownie. Wczoraj odebrałem wyniki badań krwi i przedstawiają się one następująco:

ALT: 177,40 U/l (Zakres referencyjny: < 41,00)
AST: 72,70 U/l (Zakres referencyjny: < 40,00)
Bilirubina całkowita: 0,80 mg/dl (Zakres referencyjny: < 1,20)

Kreatynina: 0,89 mg/dl (Zakres referencyjny: 0,67 - 1,17)
eGFR: >60 ml/min/1,73m2

LDH 244,00 U/l (Zakres referencyjny: 135,00 - 225,00)
Beta-HCG: < 0,100 mIU/ml (Zakres referencyjny: 0,00 - 2,60)
AFP: 4,44 IU/ml (Zakres referencyjny: 0,00 - 4,00)

W porównaniu z poprzednimi wynikami jest ponowny wzrost ALT, AST, LDH oraz AFP. Sam nie wiem jak mam to odebrać, ale trochę się obawiam tych wyników...
JanuszJG
 
Posty: 30
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 01 Wrz 2017, 09:56

Witaj,
Wątroba, wątroba, wątroba !!! Podyższone LDH i AFP też na to wskazują. Nie odbierz tego jako straszenie tylko mobilizację do szybkiej diagnostyki, ale AFP jest również podstawowym markerem przy pierwotnych guzach wątroby. W skojarzeniu z resztą wyników jest to powód do niepokoju. Co na to Twój hepatolog? Skoro utrzymujesz zdrową duetę, a obecnie stosowane przez Ciebie środki farmakologiczne nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, to najwyższy czas poszukać głębiej. Z punktu widzenia raka jądra to raczej nie masz powodów do zmartwień. Pozdrawiam serdecznie, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 12 Wrz 2017, 10:14

@mardeb76:

Ostatni raz w Poradni Hepatologicznej byłem 23 marca 2017 r. i lekarz kazał mi się zgłosić za rok, czyli w marcu 2018 r. Jednak z powodu ostatnich dwóch wyników badań laboratoryjnych będę zmuszony pojechać do niego wcześniej, gdyż ostatnie wyniki panelu wątrobowego oraz markerów LDH oraz AFP wskazują na problemy z wątrobą. Wyniki TK miednicy mniejsze oraz jamy brzusznej i RTG klatki piersiowej odbiorę najprawdopodobniej w piątek.

Szczerze powiedziawszy staram trzymać się dietę, a leki jakie biorę na wątrobę, to jedynie ProUrsan 250 mg (kwas deoksycholowy). Biopsję wątroby miałem robioną 28 sierpnia 2015 r., więc może najwyższa pora poprosić lekarza o ponowne skierowanie. Sam już nie wiem co się dzieje. Ogólnie czuję się dobrze, ale od pewnego czasu czuję ból w prawym podżebrzu, w miejscu gdzie jest wątroba. Jednak poczekajmy na wyniki badań TK oraz RTG. Do onkologa idę 2 października 2017 r. na godzinę 16:00.
JanuszJG
 
Posty: 30
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 12 Wrz 2017, 18:37

Witaj,
Czekamy na wieści i życzymy powodzenia. Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 20 Wrz 2017, 16:39

Dzisiaj odebrałem wyniki badania TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej.

Morfologia węzłów chłonnych jamy brzusznej i pachwinowych nie wykazuje istotnych różnic z badaniem poprzednim, część węzłów uległy dalszemu zmniejszeniu, obecnie największe:

- węzeł porto-kawalny o wym. 25x7mm,
- węzły chłonne trzustkowe o wym. 11x7mm,
- węzeł krezkowy o wym. 16x8mm,
- pakiet okołokawalny o wym. 28x24x8mm,
- pakiet okołoaortalny o wym. 76x13x24mm,
- węzeł pachwinowy prawy o wym. 29x8, lewy o wym. 31x9mm

Wątroba niepowiększona, jednorodna, bez uchwytnych zmian ogniskowych.
PWŻ i drogi żółciowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy bez widocznych w badaniu TK uwapnionych złogów.
Trzuska o budowie lito-zrazikowej, niepowiększona, jednorodna.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Nandercza niepowiększone, jednorodne.
Obie nerki prawidłowej wielkości i struktury, bez cech zastoju ani uwapnionych złogów, uległy prawidłowemu wzmocnieniu kontrastowemu.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Drobne uchyłki esicy.
Pęcherz moczony o gładkim obrysie ścian.
Gruczoł krokowy nieposzerzony.
Wolnego płynu w jamie brzusznej nie stwierdza się.
Struktury kostne bez zmian naciekowych.


Co sądzicie o powyższym wyniku badania TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej?
JanuszJG
 
Posty: 30
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 20 Wrz 2017, 17:08

Witaj,
Lepszego obrazu nie mogłeś się spodziewać. Gratuluję. Oby tak dalej. W obrazie TK wątroba też w stanie idealnym. Czy ból, o którym pisałeś wcześniej dalej doskwiera. Jak obraz wątroby w świetle badań krwi? Robiłeś jakoś ostatnio próby wątrobowe plus AFP i LDH? Coś się zmienia na lepsze? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 3 gości