Guz jądra lewego.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez Ewa i Adam » 08 Mar 2017, 12:24

a to na pewno Beta-hcg, a nie ldh?
Awatar użytkownika
Ewa i Adam
 
Posty: 402
Rejestracja: 07 Gru 2014, 18:12

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 08 Mar 2017, 12:36

Trafna uwaga, to z pewnością pomyłka i tu chodzi o LDH. Zatem wpływ stanu wątroby na ten wynik jak najbardziej prawdopodobny. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 09 Mar 2017, 08:50

Witam ponownie. Podczas wczorajszego przepisywania wyników wkradł się błąd polegający na pomyleniu B-HCG z LDH, a poniżej znajdują się prawidłowo przepisane wyniki badań krwi:

Kreatynina: 0,86 ml/dl (norma: 0,67 - 1,17)
eGFR: >60 ml/min/1,73m2
LDH: 318,00 U/l (norma: 135,00 - 225,00)
Beta-HCG: >0,100 mIU/ml (norma: 0,00 - 2,60)
AFP: 4,90 IU/ml (norma: 0,00 - 5,80)

Jednocześnie przepraszam za niepotrzebny zamęt i sianie paniki, a jak wiemy pomyłka może przytrafić się każdemu z nas, nawet jeśli chodzi o przepisanie wyników. Nie wiem co mam robić z tym wysokim LDH, ponieważ ponownie jest podwyższony, ale jego stężenie wzrosło z 292 U/l (stan na 25 stycznia 2017 r.) do 318 U/l. Zastanawiam się nad tym czy zasugerować swojemu lekarzowi z poradni hepatologicznej wykonanie rozszerzonego panelu wątrobowego lub wykonaniu innych badań, które będą w stanie określić co jednoznacznie stoi za ciągle powiększającym się stężeniem LDH. Jak Wy radzicie drodzy forumowicze? Tutaj nie ma nic wspólnego ze wznową choroby nowotworowej, o której pisał romi?
JanuszJG
 
Posty: 34
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 09 Mar 2017, 09:49

Witam,
Zrób dokładnie to co napisałeś. Na początek uzyskaj skierowanie na próby wątrobowe: ALAT, ALP, AspAT, GGTP, Che lub wykonaj je prywatnie. Jak będziesz miał wyniki i będą niepokojące to wtedy wskazana wizyta u hepatologa jak najbardziej wskazana. Jeśli będą w normie to będziesz myślał dalej. Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z chorobą nowotworową. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 15 Mar 2017, 11:42

Wynik badania TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej:

Morfologia węzłów chłonnych jamy brzusznej porównana z badaniem poprzednim. Dalsza regresja wielkości węzłów chłonnych jamy brzusznej, największe:
- pachwinowy prawy o wym. 30x11 mm, lewy 34x9mm,
- pakiet okołoaortalny poniżej lewej żyły nerkowej o wym. 79x15x26 mm,
- pakiet okołowkawalny o wym. 36x27x7 mm,
- węzeł krezkowy o wym. 16x8 mm,
- węzły chłonne trzustkowe o wym. do 11x7mm (było 13x9 mm),
- węzeł porto-kawalny 19x9 mm (było 26x10 mm)

Pozostałe narządy i struktury jamy brzusznej i miednicy mniejszej nie wykazują różnic z badaniem poprzednim.


Jak oceniacie powyższy wynik badania TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej? Próby wątrobowe, tj: ALAT, ALP, AspAT, GGTP oraz Bilirubina całkowita zostały wykonane dzisiaj, a ich wyniki będę miał po godzinie 16, więc jutro ponownie zajrzę i zanotuję je.
JanuszJG
 
Posty: 34
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 15 Mar 2017, 11:54

Witaj,
Wyniki doskonałe. Gratuluję. Bezwzględnie należy cieszyć się z regresji tych pozostałych zmian. Być może jednak unikniesz operacji RPLND. Tego Ci życzę. Teraz zajmij się wątrobą. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 16 Mar 2017, 09:26

A więc wyniki wczorajszych badań krwi przedstawiają się następująco:

Bilirubina całkowita: 0,88 mg/dl (zakres referencyjny: < 1,20 mg/dl)
ALAT: 141 IU/L (zakres referencyjny: < 41 IU/L)
AspAT: 60 U/l (zakres referencyjny: < 40 U/l)
ALP: 128 U/L (zakres referencyjny: 40 - 130 U/L)
GGTP: 45 U/l (zakres referencyjny: < 60 U/l)

Porównując je z poprzednimi wynikami są o wiele lepsze, bo ALAT poprzednio wynosił 375 iU/L, a AspAT 148 U/l.
JanuszJG
 
Posty: 34
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 16 Mar 2017, 10:38

Świetnie, że wyniki wątrobowe uległy znacznej poprawie. Mimo wszystko są jeszcze znacznie powyżej normy i podwyższoną wartość LDH wiązałbym właśnie z tym. Osobiście nie mam innego pomysłu. Czy zmniejszenie wartości prób wątrobowych nastąpiło samoistnie czy zmieniłeś dietę, wprowadziłeś ruch, medykamenty? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez JanuszJG » 28 Mar 2017, 10:38

Witam ponownie. Wczoraj byłem w poradni onkologicznej i Pani onkolog powiedziała mi, że nie ma żadnych powodów do obaw, ponieważ AFP znacznie się zmniejsza, a dalsza regresja węzłów chłonnych okołoaortalnych jest bardzo dobrym znakiem dla mojej osoby. Tydzień temu byłem w poradni hepatologicznej skonsultować swoje wyniki panelu wątrobowego i dowiedziałem się, że również w tym wypadku nie ma żadnych powodów do obaw. Jedynie co się nie podobało lekarzowi z poradni, to podwyższony stan LDH, który mam kontrolować co trzy miesiące i tak samo ze wszystkimi badaniami w panelu wątrobowym: ALT, AST, Bilirubina całkowita, ALT, GGTP.

Co do zmniejszenia wartości prób wątrobowych zmieniłem dietę przez co schudłem 10 kg w ostatnim półroczu, a także stosuję ProUrsan 250 mg, czyli kwas ursodeoksycholowy, który przepisał mi dr Czarnecki z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu. Ten sam lek polecił mi dr Gąsiorowski z Poradni Hepatologicznej we Wrocławiu, gdzie jeżdżę. Oczywiście odkąd skończyłem chemioterapię drastycznie zmieniłem swój tryb żywienia i całkowicie zrezygnowałem z napojów gazowanych, wody gazowanej, smażonego jedzenia, tłustego białego i żółtego sera. Praktycznie ze wszystkiego co było do tej pory dla mnie niezdrowe i tuczące. Obecnie jem dania gotowane, białe mięso, smażone w folii spożywczej, duszone w naczyniu żaroodpornym. Czasami zdarza mi się gotować na parze różnego rodzaju mięso białe, a także wołowinę i cielęcinę.
JanuszJG
 
Posty: 34
Rejestracja: 16 Lut 2016, 08:59

Re: Guz jądra lewego.

Postprzez mardeb76 » 28 Mar 2017, 11:00

Witaj,
No to możesz spać spokojnie. Podziwiam zmianę trybu życia i wytwałości w tym postanowieniu. Ja osobiście też prubuję zmodyfikować nawyki żywieniowe, jednak jak na razie ponosze porażkę. Co prawda jestem osobą bardzo aktywna fizycznie, ale w przeciwieństwie do Ciebie od czasu usunięcia jądra, 7 miesięcy temu przytyłem 10 kg. Będę próbował dalej wyeliminować z diety to o czym i Ty napisałeś. Jakies rady? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], marcin s, Marciosbc oraz 5 gości