Strona 4 z 10

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 09 Cze 2016, 18:24
przez troll
I RPLND o którym wspominałem...

Pozdrawiam!

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 20 Cze 2016, 13:58
przez JanuszJG
Witam ponownie. Dzisiaj odebrałem wyniki badania PET-CT, na które skierowała mnie moja onkolog. Proszę o ich rozszyfrowanie.

Głowa i szyja: Widoczne obustronne węzły chłonne szyjne o wymiarach graniczny (największy 14x11 mm) z zachowanym rysunkiem wnęk wykazujące aktywność metaboliczną powyżej tła (SUV FDG max 3,2). Symetrycznie wzmożony metabolizm glukozy w migdałach podniebiennych (SUV do 9,0) w lewym masywne zwapnienia. W pozostałych narządach i tkankach głowy i szyi prawidłowy obraz PET.

Klatka piersiowa: Miąższ płucny bez strukturalnych i metabolicznych zmian ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia, wnęk płucnych oraz dołów pachowych niepowiększone, metabolizm glukozy prawidłowy.

Jama brzuszna i miednica: Wątroba, śledziona, nadnercza i trzustka bez zmian ogniskowych, wykazują fizjologiczny metabolizm glukozy. W przestrzeni zaotrzewnowej wzdłuż aorty po lewej stronie oraz na przednim brzegu widoczne masy hypodensyjne o utkaniu kłębiastym (najpewniej resztkowe zmiany pochodzenia węzłowego) nie wykazujące istotnie wzmożonej aktywności metabolicznej (SUV max 2,8 przy SUV wątroby 3,6). Podobne struktury również bez wzmożonej aktywności metabolicznej w krezce jelita cienkiego. W obu pachwinach widoczne węzły chłonne o wymiarach max 19x15 mm wykazujące metabolizm glukozy na poziomie tła (SUV max 3,9 po lewej stronie).

Układ kostny: Obraz PET kośćca typowy dla wieku i płci.

Inne:

Wnioski: W badaniu PET nie uwidoczniono zaburzeń metabolizmu glukozy, które mogłoby sugerować obecność aktywnego procesu rozrostowego. Obraz resztkowych zmian węzłów chłonnych okołoaortalnych i krezkowych bez cech aktywnej poliferacji w PET. Obraz PET węzłów chłonnych pachwinowych sugeruje obecność przedłużającego się odczynu pooperacyjnego oraz po chemioterapii. Wskazana obserwacja węzłów szyjnych w USG.

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 20 Cze 2016, 21:11
przez romi
Witam
Badanie PET przy istniejącym rozpoznaniu nienasieniaka jest niemiarodajne, bowiem ten typ nowotworu nie metabolizuje glukozy. Jedyną informacją z tego badania jest to że węzły chłonne zmniejszyły się ale w dalszym ciągu pozostają poza normą. Badanie TK byłoby równie miarodajne, a mniej inwazyjne.
PET jest stosowanym badaniem przy ocenie leczenia nasieniaków, ale w ściśle określonych przypadkach i powinno być interpretowane przez lekarza doświadczonego w leczeniu nowotworów jądra.
Tak jak wcześniej wspomniał troll - należy rozważyć RPLND, ale to powinien zrobić lekarz specjalista.
Wzmożony metabolizm w badaniu szyi może wynikać z zupełnie innych przyczyn, nie związanych z nowotworem (np. przeziębienie)
Pozdrawiam

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 06 Sie 2016, 11:00
przez JanuszJG
Witam wszystkich forumowiczów po długiej przerwie. Od momentu, w którym miałem badanie PET CT dużo się zmieniło. Wróciłem do pracy i na spokojnie sobie pracuję, nie dźwigam żadnych towarów tylko spokojnie sobie siedzę na kasie i kasuję zakupy Klientów. Ogólnie czuję się bardzo dobrze, ale czasami czuję pobolewanie w operowanym miejscu podczas wstawania z kanapy (po śniadaniu). Miałem również opuchnięte nogi w łydkach, a prowadzący mnie onkolog kliniczny przepisał mi Clexane (nie pamiętam dawki leki) i łydki powróciły do normalnego stanu.

Ponadto pod koniec czerwca pojechałem do DCO we Wrocławiu w celu konsultacji, czy konieczna jest operacja RPLND oraz ustalić wysoki poziom AFP. Tak się składa, że trafiłem do gabinetu Pani Ordynator Oddziału Onkologi Klinicznej (Chemioterapii), która jednocześnie ustala terminy operacji w DCO. Efektem tej wizyty jest to, że Pani Ordynator powiedziała mi, że nie będę musiał mieć przeprowadzonego RPLND, gdyż wynik PET-CT jest ujemny, a ponadto mam prawidłową wielkość węzłów chłonnych. Powiększone szyjne węzły chłonne były efektem przebycia przechodzącego w tamtym czasie przeze mnie przeziębienia. Ustaliłem też powód wysokiego poziomu AFP: K76.0 Stłuszczenie wątroby niesklasyfikowane gdzie indziej. Pani Ordynator kazała mi kontrolować poziom AFP co trzy miesiące, a ponadto zgłosić do swojej Poradni Onkologicznej we wrześniu w celu wykonania badań. Jakie to będą badania?

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 06 Sie 2016, 16:09
przez romi
Witam
To jakie będziesz miał badania możesz dowiedzieć się od swojego lekarza.
Co do Twoich wyników:
- w TK robionego na początku czerwca wykazano istniejące pakiety węzłów chłonnych które nie poddały się chemioterapii (prawdopodobnie potworniak), regresję, ale niewielką.
- w PET robionym pod koniec czerwca nie opisano tych struktur.
Czy pani ordynator zapoznała się również z wynikiem TK, a jeśli tak to jak tłumaczy różnice w opisach TK i PET.
Jest praktycznie niemożliwe, żeby w tak krótkim czasie to co było widoczne w TK zniknęło, chyba że PET tego nie obrazuje, bo opisane struktury nie metabolizują glukozy.
Na Twoim miejscu wziąłbym poważnie pod uwagę to co napisał troll i skonsultowałbym to w jednym z polecanych ośrodków - najbliżej chyba masz Krotoszyn.
viewtopic.php?f=5&t=759
Myślę, że pani ordynator nie do końca ma rację co do tego, że wysoki poziom AFP jest spowodowany tylko stłuszczeniem wątroby, ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 15 Wrz 2016, 08:14
przez JanuszJG
Witam wszystkich forumowiczów. Parę dni temu byłem w Poradni Onkologicznej i dostałem skierowania na RTG klatki piersiowej, TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej oraz na badania krwi (Kreatynina, B-HCG, AFP oraz LDH. Badanie TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej mam wyznaczone na 22 września 2016 r. na godzinę 14:00.

RTG klatki piersiowej wykonałem parę dni temu i obecnie czekam na jego opis, a badania krwi przedstawiają się następująco:

Kreatynina: 0,78 mg/dl (Zakres referencyjny 0,67 - 1,17)
LDH: 276,00 U/l (Zakres referencyjny 135,00 - 225,00)
B-HCG: <0,100 mIU/ml (Zakres referencyjny 0,00 - 2,60)
AFP: 6,40 IU/ml (Zakres referencyjny 0,00 - 5,80)

Szczerze powiedziawszy zdziwiłem się tym, że na skierowaniu na badania krwi pojawiło się LDH, a jeżeli się nie mylę, to LDH powinno pojawić się o wiele wcześniej niż dopiero parę miesięcy po chemioterapii. Rozmawiałem też z lekarzem z Poradni Onkologicznej i był szczerze zdziwiony, że wcześniej nie miałem robionego LDH, a ponadto zaznaczył mi, że widoczne węzły chłonne mogą najprawdopodobniej być pozostałością po operacji, którą miałem w lutym 2016 r. i dlatego skierował mnie na TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej.

Jedyną rzeczą, o którą się obecnie martwię jest wynik LDH, ponieważ jest nieznacznie powiększony. Jednak o poziom AFP się nie martwię, ponieważ widać jego znaczy spadek. Dla przypomnienia w styczniu 2016 r. AFP miałem 25,40 IU/ml, a w czerwcu 2016 r. spadło do 18,10 IU/ml. Jeżeli chodzi o jakiekolwiek dolegliwości bólowe oraz złe samopoczucie nie odczuwam ani żadnych dolegliwości bólowych, ani złego samopoczucia.

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 15 Wrz 2016, 22:22
przez romi
Witam
Jeszcze raz nieśmiało zapytam czy pani ordynator zapoznała się również z wynikiem TK, a jeśli tak to jak tłumaczy różnice w opisach TK i PET.
JanuszJG napisał(a):Szczerze powiedziawszy zdziwiłem się tym, że na skierowaniu na badania krwi pojawiło się LDH, a jeżeli się nie mylę, to LDH powinno pojawić się o wiele wcześniej niż dopiero parę miesięcy po chemioterapii. Rozmawiałem też z lekarzem z Poradni Onkologicznej i był szczerze zdziwiony, że wcześniej nie miałem robionego LDH...

Tak właśnie dzieje się w ośrodkach które nie do końca wiedzą jak postępować z chorym na nowotwór jądra.
Czyżby pani ordynator oddziału onkologii klinicznej nie wiedziała, że takie badanie należy wykonywać?
Myślę, że konsultacja w innym ośrodku nie byłaby nadużyciem zaufania, którym na pewno darzysz swojego lekarza.
Jeśli chodzi o przekroczenie wartości referencyjnej LDH to tak niewielkie podwyższenie nie jest istotne, ale należy zwrócić uwagę jakie będzie przy następnym badaniu.
Pozdrawiam

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 26 Wrz 2016, 16:08
przez JanuszJG
Dzisiaj rano odebrałem wyniki RTG klatki piersiowej. Proszę o ich rozszyfrowanie.

Klatka piersiowa P-A + bok L:

Obraz klatki piersiowej nie uległ zmianie względem poprzedniego RTG z dnia 01.02.216 r. Miąższ płucny prawidłowo upowietrzniony, bez zagęszczeń zapalnych i zmian ogniskowych. Wnęki płucne prawidłowe. Kopuły przepony wysklepione prawidłowo, kąty przeponowo-żebrowe wolne, jak poprzednio spłycony kąt sercowo-przeponowy po prawej stronie (widoczne w TK nagromadzenie tkanki tłuszczowej. Sylwetka serca i cienie dużych naczyń śródpiersia wolne. Struktury kostne prawidłowe.

Wyniki TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej do odebrania w dniu jutrzejszym...

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 27 Wrz 2016, 13:57
przez JanuszJG
Witam ponownie. Odebrałem wyniki TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Prezentują się one następująco:

Stan po lewostronnej orchidectomii z powodu carcinoma embryonale. Stan po chemioterapii. W porównaniu do badania poprzedniego nadal widoczne są węzły chłonne pachwinowe obustronnie, zaotrzewnowe oraz krezkowe - z szeroką tłuszczową wnęką, wąską korą, uległy one dalszemu zmniejszeniu - największe węzły obecnie mają wymiary: pachwinowe prawe 3,8x1,4 cm, lewe 3,73x0,93 cm. Zaotrzewnowe - okołoaortalne pakiet węzłowy ma wymiary 8,39x2,02x2,47 cm, okołokawalne - pakiet o wymiarach 4,31x3,05x0,74 cm. W krezce widocznych jest kilka węzłów chłonnych, największy o wymiarach 1,88x0,84 cm - jednakże uległy one wszystkie częściowej regresji. W pozostałym zakresie obraz narządów jamy brzusznej i miednicy małej nie uległ zmianom - przedstawia się jak w badaniu poprzednim.

Proszę teraz o wydanie wyroku, co i jak przedstawią się moje obecne wyniki.

Re: Guz jądra lewego.

PostWysłany: 20 Paź 2016, 20:33
przez arek
Hej!
I co tam u Ciebie? Jakie decyzje zapadły od czasu Twojego wpisu?
Mam nadzieję, że zapadła decyzja o usunięciu pozostałych węzłów chłonnych?
Pozdrawiam!