23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez mardeb76 » 30 Maj 2017, 12:15

Może nie będzie to pocieszające, ale prawdziwe. W niektórych przypadkach (raczej rzadkich) chemioterapia, szczególnie tak radykalna i obciążająca jak w Twoim przypadku może osłabić ilość i grubość włosów na zawsze. Są też tego przyklady na Forum. To już osiem miesięcy po zakonczeniu chemioterapii, a więc dość długi czas aby sprawy na Twojej głowie zaczęły się normalizować. Szczerze mówiąc nie wiem, jak jest graniczny czas wymagany jest do pełnej regeneracji w takim przypadku, raczej nikt tego precyzyjnie nie jest w stanie określić. Niestey chemioterapia to taki rodzaj leczenia, którego wszystkie, długotrwałe skutki uboczne nie sa do końca jednoznacznie określone, a w wielu przypadkach są w dużej mierze uwarunkowane specyfiką konkretnego, ludzkiego organizmu. Trzymam kciuki za poprawę obecnego stanu rzeczy. Pozdrawiam, marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1196
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez romi » 30 Maj 2017, 13:07

Witam
Możesz stosować środki na wzmocnienie włosów. Dobrym posunięciem będzie konsultacja z lekarzem.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3517
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez JurekO » 30 Maj 2017, 22:26

Hej,

ja po BEP i TIP mialem mocniejsze wlosy. Jakosc sie pogorszyla dopiero teraz po testosteronie i to znacznie.

Pozdrawiam
JurekO
Przyjaciel Forum
 
Posty: 251
Rejestracja: 16 Cze 2014, 13:38

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez Kordian » 31 Maj 2017, 16:16

Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o lekarza to dermatolog ? A jakie to konkretnie środki wzmacniające mógłbym stosować ?
Kordian
 
Posty: 34
Rejestracja: 11 Lip 2016, 12:20
Miejscowość: Kraków

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez Kordian » 16 Mar 2018, 13:42

Witam po dłuższej przerwie. 16 miesięcy po operacji, markery i tomografia w normie. W dłoniach ostatnio trochę lepiej z czuciem, stopy nadal neuropatia. Byłem wczoraj zbadać hormony wygląda to następująco:

Testosteron 2,81 [img]ng[/img]/ml norma 2,8-8
Estradiol E2 22,92 pq/ml norma 7,63-42,60
FSH 26,5 mlU/ml norma 1,5-12,4
Prolaktyna 21,5 ng/ml norma 4,0-15,2
TSH 2,37 ulU/ml norma 0,27-4,20
LH. 13,2mlU/ml norma 1,7-8,6

Ostatnio coraz mniej energii życiowej. Czy hormony mogą miec z tym cos wspolnego ? W poniedziałek ide do endokrynologa. Czy podlegam kuracji zastepczej testosteronem ? Na co zwrocic uwage? O co pytać ?
Kordian
 
Posty: 34
Rejestracja: 11 Lip 2016, 12:20
Miejscowość: Kraków

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez Krolewsky » 16 Mar 2018, 14:41

Hormony jak najbardziej rzutują na Twoje samopoczucie i "energie życiową". Niedobory testosteronu to:
-obniżenie energii życiowej, spadek pewności siebie, niechęć do działania,
-rozdrażnienie, obniżenie nastroju, pogorszenie pamięci i koncentracji,
-zaburzenia snu lub bezsenność,
-obniżenie sprawności i wydolności fizycznej.

Na pewno wskazana w Twoim wypadku jest konsultacja lekarska.
Oprócz tego zadbaj o aktywność fizyczną.
Krolewsky
 
Posty: 148
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez JurekO » 17 Mar 2018, 20:28

Hej,

jak dla mie to testosteron jest do obserwacji. Dopoki jadro walczy to bym czekal. Ja suplementuje, ale dopiero od 1,8. Pamietaj ze teraz jest przesilenie wiosenne i generalnie wszystcy juz nie moga doczekac konca zimy.

Pozdrawiam

J.
JurekO
Przyjaciel Forum
 
Posty: 251
Rejestracja: 16 Cze 2014, 13:38

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez gary » 17 Mar 2018, 22:11

Czytałem gdzieś jakąś pracę na temat amputowania jednego jądra, że testosteron odbija po dwóch latach i w moim przypadku tak się stało.
Na trzy miesiące przed usunięciem jądra, testosteron miałem 3,5 norma 2,5-8,00(robiłem wyniki przez siłownie). Pół roku po usunięciu jądra miałem 2,5. Rok po 3,0. Teraz gdy mięło dwa lata mam 4,0. Może na mojego "teścia" ma wpływ że katuje się na siłowni.
gary
 
Posty: 36
Rejestracja: 31 Sty 2016, 10:34
Miejscowość: Szczecin

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez Kordian » 18 Mar 2018, 03:11

U mnie testosteronu coraz miej, chemia TIP chyba dała popalić. Dodam że zarost raz jest lepszy, raz gorszy. Poza tym chyba robi się ginekomastia, i ogólnie tkanka tłuszczowa w okolicach brzucha i ud. Nie jem jakoś dużo i nie leżę całymi dniami.
Kordian
 
Posty: 34
Rejestracja: 11 Lip 2016, 12:20
Miejscowość: Kraków

Re: 23 lata, yolk sac tumor 95% teratoma 5%

Postprzez gary » 18 Mar 2018, 20:30

Może siłownia, regularne ćwiczenia dużych partii mięśni podnosi teścia.
gary
 
Posty: 36
Rejestracja: 31 Sty 2016, 10:34
Miejscowość: Szczecin

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: chabreuef, Google [Bot] oraz 7 gości