tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 29 Lip 2016, 18:10

Witam,

chciałbym podziękować za to forum (znalazłem u Was wiele cennych informacji), a także podzielić się moją historią.

Mam 31 lat. W marcu tego roku wyczułem nieduży guzek na prawym jądrze i od razu udałem się do urologa. Urolog stwierdził w badaniu USG guz, powiedział, że jądro jest do usunięcia i dał skierowanie do szpitala oraz na TK brzucha i miednicy, RTG klatki i markery.

Wyniki:
markery (30.03.2016)

AFP: 5,4 IU/ml (norma 0-5,8 IU/ml)
bHCG: 21,25 mIU/ml (norma 0-2,6)
LDH: 151 U/l (norma 0-250)

RTG klatki (31.03.2016)
Płat żyły nieparzystej - odmiana rozwojowa.
Miąższ płucny bez zagęszczeń, jamy opłucnowe wolne. Sylwetka serca prawidłowa.

TK jama brzuszna+miednica (01.04.2016):
ca testis
Wątroba niepowiększona. Trzy, drobne, gładkokonturowane ogniska hipodensyjne średnicy 4 mm widoczne są w segmencie VI, VII i VIII wątroby. Obraz niewielkich torbieli prostych. Poza tym wątroba bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe są nieposzerzone.
Poza tym narządy miąższowe jamy brzusznej i miednicy małej przedstawiają obraz w granicach normy. Zmian ogniskowych nie wykazują.
Pęcherz moczowy prawidłowo napełnia się zakontrastowanym moczem w późnej fazie badania, zmian ogniskowych w ścianie nie wykazuje.
Hipodensyjne węzły chłonne wielkości 17 x 12 mm oraz 14 x 10 mm widoczne są w przestrzeni zaotrzewnowej, pomiędzy aortą a VCI, na wysokości trzonu kręgowego L4. Obraz budzi podejrzenie meta. Poza tym nie wykazano patologicznych węzłów chłonnych w obszarze badania. Aorta brzuszna i tętnice biodrowe w granicach normy. Części kostne bez zmian o charakterze meta.

Orchidektomia jądra prawego odbyła się 5.04.2016 (wykonana przez tego samego lekarza, który dokonał diagnozy - swoją drogą świetny urolog!) w Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym im. T. Marciniaka we Wrocławiu

Markery po operacji (11.04.2016):
AFP: 3,0 IU/ml
bHCG: 58,73 mIU/ml
LDH: 144 U/l

20.04. została też wykonana TK płuc, która nie wykazała żadnych zmian.

Wynik histopatologiczny odebrałem 25.04.2016:
Opis makroskopowy:
Rozcięte jądro prawe o wymiarach 6x2,5x2 z powrózkiem nasiennym o długości 12 cm. Na przekroju widoczny rozcięty guz o średnicy 1,2 cm. Ponadto obecny w biegunie dolnym biały guz średnicy 0,7 cm.
Rozpoznanie:
Jądro z utkaniem guza germinalnego o typie teratoma immaturum z dominującym utkaniem Carcinoma embryonale (ok. 80%), a także seminoma, nadto intratubular germ cell neoplasia (IGCM). Widocznym naciekaniem rete testis przez utkanie seminoma. Powrózek nasienny i najądrze bez cech naciekania. Nie stwierdzono angioinwazji. PALP (+); CD30 (+); CK8/18 (+); AFP (-); CEA (-).

28. kwietnia wynik skonsultowałem w poradni onkologicznej przy 4 WSK we Wrocławiu. Pani doktor oceniła stan zaawansowania na CS IIA, S1 i powiedziała, że czekają mnie 3 cykle BEP. Chemioterapię rozpocząłem 6.05.2016, także w 4 WSK we Wrocławiu.

Markery przed pierwszym cyklem (6.05.2016):
AFP: 3,88 ng/ml (norma <7)
bHCG: 110,3 mIU/ml
LDH: 300 IU/l (norma 288-456)

Markery przed drugim cyklem (27.05.2016):
AFP: 2,1 ng/ml
bHCG: 0,14 mIU/ml
LDH: 823 IU/l
(Lekarka tłumaczyła takie przekroczenie LDH wpływem samej chemioterapii oraz skutkami ubocznymi po filgrastimie, jako że LDH nie jest markerem swoistym i może mieć na niego wpływ wiele czynników. Powiedziała że LDH powinno się w poźniejszym czasie unormowac... i miała rację).

Markery przed trzecim cyklem (17.06.2016):
AFP: 2,49
bHCG <0,1 mIU/ml
LDH 282 IU/l

Chemioterapię przechodziłem w miarę znośnie. Włosy wypadły po pierwszym cyklu. Ze względu na ciężką neutropenię brałem zastrzyki z filgrastimem (skutki uboczne u mnie to potworny ból kręgosłupa, nie do opisaina, ale jakoś przeżyłem :) ) małopłytkowość oraz zapalenie krtani. Mimo złych wyników krwi lekarka nigdy nie odroczyła dolewki z bleo tłumacząc, że jest to terapia radykalna na wyleczenie i nie ma tu miejsca na odroczenia dolewek tym bardziej ze bleo nie ma wpływu na szpik. Miałem tylko jedno odroczenie ostatniej dawki bleo trzeciego cyklu (przesuniecie o 4 dni) ze względu na uporczywy kaszel. Zostało wykonane RTG klatki i spirometria, by wykluczyc zapalenie płuc po bleo. Okazało się ze to krtań, dostałem antybiotyki, steryd i ostatnią wlewkę 4 dni później.

Z tego co przeczytałem na tutejszym forum i różnych stronach internetowych to leczenie zostało przeprowadzone prawidłowo i adekwatnie do stopnia zaawansowania? Co sądzicie?

18.07.2016 ju zpo 3 cyklach miałem wykonaną TK płuc, brzucha i miednicy:
Płuca ok, jak w poprzednim badaniu.

TK Brzuch + miednica:
stan po prawostronnej orchidektomii z powodu npl
Pojedyncze, drobne torbiele w wątorbie - jak w badaniu poprzednim. Poza tym wątroba wielkości w normie, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.Trzustka zmian ogniskowych nie wykazuje, zakontrastowana jednorodnie. Obie nerki położone typowo, wielkości w normie, zakontrastowane odpowiednio do fazy badania. Śledziona i oba nadnercza przedstawiają obraz w granicach normy. Zmian ogniskowych nie wykazują. Aorta brzuszna o prawidłowej szerokości światła, zmian w ścianie nie wykazuje.
Nie wykazano powiększonych węzłów chłonnych w obszarze badania, w tym - w przestrzeni zaotrzewnowej, co wskazuje na regresję widocznych uprzednio węzłów chłonnych pomiędzy aortą a VCI. Części kostne bez zmian ogniskowych.
R: narządy jamy brzusznej nie wykazują cech wznowy procesu npl.

Pęcherz moczowy o gładkich obrysach, wykazuje prawidłową grubość ściany. Gruczoł krokowy jest niepowiększony, o jednorodnej strukturze i równych obrysach. Pęcherzyki nasienne są prawidłowe do wieku pacjenta. Powiększonych węzłów chłonnych w obszarze miednicy mniejszej nie uwidoczniono.
R: narządy miednicy małej nie wykazują cech wznowy procesu npl.

Lekarka oceniała, że wyniki są ok i mam się zgłosić do niej na kontrolę 11.08. i od wtedy będę systematycznie do niej się zgłaszać na kontrole i badania.

Rozumiem, że za względu na zmniejszenie zaotrzewnowych węzłów chłonnych to póki co, żadnej operacji nie będzie?


No i przepraszam za tak dłuuuugi post, ale chciałem napisać wszystkie informacje w jednym :)
Ostatnio edytowany przez tobson85 23 Gru 2016, 11:20, edytowano w sumie 3 razy
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez kaja i michal » 29 Lip 2016, 19:57

Hej,
Wyglada na to, że faktycznie leczenie przebieglo prawidłowo;). To juz na wstępie optymistycznie przedstawia Twoja sytuacje. Bardzo dobrze, że markery spadły, nie byly jakoś drastycznie wysokie co też świadczy jak sądzę na korzyść i bardzo dobre rokowania. Węzły się zmniejszyły i nie sa widoczne w tk po chemii cxyli przyniosła oczekiwany skutek:).Musisz pilnować badań kontrolnych. Prawidlowa obserwacja to teraz podstawa. Nie jestem ekspertem, ale dzięki temu forum i foswiaczeniom związanym z chorobą dużo się człowiek dowiaduje i dzielenie się tym wszystkim bardzo pomaga nnam tu wszystkim.
Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia. Moj mąż Michał niebawem będzie miał kolejne badania po operacji ale liczymy na dobre informacje.
kaja i michal
 
Posty: 149
Rejestracja: 25 Gru 2015, 01:12

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez Słoń » 30 Lip 2016, 19:56

hej,

wszystko jest OK. z tego co pamiętam, Twój przypadek omawiałem z prowadzącą Cię Panią Doktor (AJ - równa babka)

pozdrawiam

słoń
Słoń
Ekspert
 
Posty: 131
Rejestracja: 30 Wrz 2011, 10:23

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez romi » 30 Lip 2016, 22:02

Witam
Czyżby dlatego mimo złych wyników krwi dolewki podawano bez opóźnień? Nieczęsto zdarza się że lekarz ma świadomość, że bleomycyna nie jest mielotoksyczna i stosuje to w praktyce.
Czytając ten opis zastanawiałem się czy w końcu ta wiedza dotarła do lekarzy leczących nowotwory jądra :)
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3718
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez tobson85 » 30 Lip 2016, 23:54

Słoń napisał(a):
wszystko jest OK. z tego co pamiętam, Twój przypadek omawiałem z prowadzącą Cię Panią Doktor (AJ - równa babka)



Hej,

dzięki za informację. Zgadza się, prowadzi mnie Pani Doktor AJ :) i jest na prawdę bardzo w porządku i bardzo się cieszę, że do niej trafiłem. Przez całe leczenie czułem, że się mną dobrze zajmuje, zawsze znajdowała dla mnie czas i odpowiadała cierpliwie na każde moje pytanie, a miałem ich sporo na każdym spotkaniu (zawsze przychodziłem ze spisanymi objawami i obserwacjami podczas terapii i nurtującymi mnie pytaniami :) ).

Mam nadzieję, że to wszystko skończy się na obserwacji i dziad nie będzie już powracał.

Pozdrawiam
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez tobson85 » 30 Lip 2016, 23:58

hej Kaja,

dzieki wielkie i trzymam mocno kciuki za Michała!

pozdrawiam
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez sanderson » 31 Lip 2016, 17:03

Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Potrzebuję uzyskać wiedzę na temat orchidektomii (obustronnej) Zależy mi na informacjach dotyczących dalszego funkcjonowania mężczyzn po przebytym raku. jakie trwałe konsekwencje wywołało usunięcie jąder (podstawową wiedzę posiadam - np. bezpłodność). jaki wpływ na psychikę miała przebyta choroba, jak przebiega popęd seksualny (czy możliwe jest bardzo czeste uprawianie seksu, czy mężczyzna o obustronnej orchidektomii może mieć nadmierny popęd seksualny ? ) Będe zobowiązana za wszelkie informacje.
sanderson
 
Posty: 2
Rejestracja: 31 Lip 2016, 16:52

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez mimi » 03 Sie 2016, 11:27

Hej, mój mąż miał w zasadzie tożsamą sytuację jak Twoja, tyle, ze miał afp przed operacją 280, a bhcg 170- po operacji w zasadzie spadły do normy- oprócz afp które od 3 lat utrzymuje mu się na granicy.Węzły miał podobnej wielkości, po chemii zmniejszyły się jak u osoby zdrowej. Zakończył leczenie w październiku 2013 roku, więc za chwilę miną 3 lata :).
Jedyne c musisz teraz robić to regularne badania- nie zapominaj też u usg drugiego jądra- mąż chodzi co 3 miesiące.
Mąż od zakończonej chemii do teraz przebiegł 4 maratony,co roku startuje w triathlonie, pracuje intensywnie, a w pierwszą podróż na drugi koniec świata wybraliśmy się 9 miesięcy po zakończeniu leczenia. W zeszłym roku robiliśmy badania nasienia- o dziwo są lepsze niż te próbki które oddał przed operacja usunięcia jądra. Nowotwór pozostał niemiłym wspomnieniem, przypominają nam o nim tylko badania kontrolne.
Po leczeniu pozostał skutek uboczny w postaci dretwienia palców na bardzo niskiej temperaturze- musi jedynie mieć na nartach specjalne rękawiczki.
Z kwestii humorystycznych, mój mąż uważa, że plusem chemioterapii - oprócz wyleczenia- jest fakt, ze od czasu zakończenia leczenia całkowicie zniknął wirus opryszczki, z którym walczył przez wiele lat :)
mimi
 
Posty: 31
Rejestracja: 10 Lis 2013, 12:14

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez tobson85 » 03 Sie 2016, 11:47

Hej mimi :)

wielkie dzięki. Powoli dochodzę po chemii, włosy zaczynają odrastać i w sumie wracam od 16.08. do pracy. Z tym bieganiem to podziwiam Twojego męża bo ja ledwo teraz zaczyna śmigać na rowerze :D

Cieszę się, że chemia póki co dobrze zadziałała ale mimo wszystko mam obawy, żeby dziad nie powrócił. No ale będę musiał się nauczyć z tym żyć.
USG jądra miałem robione w poniedziałek - cały czas mam jakiś taki dyskomfort w mosznie. Może jestem przewrażliwiony. No ale dmucham na zimno. Jak na razie wszystko w badaniu w porządku.

Z tą opryszczką to może faktycznie coś jest. Ja też się zmagałem z częstymi nawrotami opryszczki, praktycznie za każdym razem jak tylko spadała mi odporność. A teraz o dziwo żadnej opryszczki od początku leczenia - mimo bardzo osłabionej odporności i ciężkiej neutropenii, którą przechodziłem.

No nic, mam nadzieję, że wszystko co złe to się już skończyło!

Życzę Wam duuużo zdrowia i wszystkiego najlepszego :)
pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak

Postprzez tobson85 » 15 Sie 2016, 12:54

No i po pierwszej kontroli :)

Najświeższe markery (11.08.2016):
AFP: 1,88 ng/ml (< 7,0)
bHCG: < 0,1 mIU/ml (< 4)
LDH: 247 IU/l (228 - 456)

Jutro wracam po pięciu i pół miesiącach do pracy (jeszcze się z tego powodu cieszę) :lol:

Samopoczucie i sprawność fizyczna (5 tyg po zakończeniu chemii):
- nadal drobne drętwienia palców dłoni ale mam wrażenie, że coraz słabiej mi dokuczają
- dyskomfort w mosznie i lekkie pobolewanie nadal występuje (w USG wszystko w normie), będę dalej monitorować
- na rowerku śmigam już spokojnie 20 km dziennie :)
- włosy odrastają jak szalone :D
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Kuros, majka307, olaa oraz 8 gości