tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: tobson85 / CS-IIA S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 15 Gru 2016, 23:46

Hej,
wrzucam najnowsze informacje, jakby kogoś z forum interesowała/dotyczyła sprawa siniejących na zimnie dłoni po chemioterapii.
Otóż byłem na wizycie u reumatologa, zgodnie z zaleceniem mojej lekarki prowadzącej.
Reumatolog popatrzył na zdjęcia, które mu pokazałem i stwierdził, że powinienem dla pewności wykonać badanie "ANA screen", żeby wykluczyć jakąś chorobę autoimmunologiczną (chyba chodzi o tą chorobę Raynauda?)
Wczoraj otrzymałem wynik i wyszedł w normie. Nie konsultowałem jeszcze z tym reumatologiem, ale skoro wynik wyszedl ok, to chyba na pewno te siniejące palce to właśnie wynik chemii. Mam nadzieję za ustąpi po jakimś czasie, bo jest to trochę uciążliwe :)
No i jeszcze jedna nowinka, którą chcę się pochwalić - miałem dziś kontrolne TK. Wynik już otrzymałem - wszystko czyste :)
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 506
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 30 Gru 2016, 11:58

Hej
może tak trochę nie bezpośrednio w temacie ale robiłem wczoraj porządki w apteczce i zostało mi trochę leków z okresu chemioterapii. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to chętnie oddam - może ktoś potrzebuje, a szkoda jakby się miały zmarnować.

Na stanie mam:
- Atossa (Ondansteronum 8 mg), 3,5 op., ważne do 11.2018
- Torecan czopki (Thiethylperazinum 6,5 mg), 2 op. (bez 1 szt.), ważne do 01.2021
- Nystatyna (nystatinum) tabletki dojelitowe, 1 op., ważne do 01.2019

Jeśli ktoś potrzebuje to proszę o info na priv.
Gdyby jednak nikt chciał to wie ktoś może czy można takie leki gdzieś oddać, np do jakiegoś hospicjum, szpitala? Niby to nie dużo ale zawsze coś.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 506
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 13 Lut 2017, 10:13

Hej wszystkim

minęło ponad pół roku od zakończenia ostatniego BEPa.

Wyniki badań jak narazie w porządku.

Markery 23.01.2017:
bHCG: <0,1 mIU/ml (0-2)
AFP: 1,6 IU/ml (0-5,8)
LDH: 123 U/l (0-250)

W opisie TK z grudnia nie opisano żadnych podejrzanych zmian.

Jednak ostatnio dopadło mnie jakieś dziwne, dość uciążliwe zmęczenie. Niezależnie od ilości snu czuję się zmęczony.
Dodatkowo zaczęła sypać się broda. Czytałem już na forum o podobnych przypadkach. W jednych miejscach broda rośnie jak wcześniej, w innych (szczegolnie na policzkach) pojawiły się "placki" - broda wyraźnie się przerzedziła, włosy stały sie cienkie i przestały rosnąć. Stało się tak praktycznie symetrycznie po obu stronach.

Wykonałem badanie poziomu testosteronu:

Testosteron całkowity:
18,43 nmol/l (8,64-29)

Testosteron wolny:
41,29 (14,8-94,8)

SHBG
44,6 nmol/l (18,3-54,1)

Wyniki niby w normach, ale w sumie nie mam punktu odniesienia i nie wiem czy zawsze norma oznacza, że wszystko jest ok?
Mogą takie rzeczy się dziać przy prawidłowych wartościach testosteronu? Czy może szukać powodu gdzie indziej?

Dzieki wielkie z gory za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 506
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez romi » 13 Lut 2017, 12:44

Witam
Przyczyn może być wiele, musiałbyś skontaktować się z dermatologiem. Natomiast na forum było opisywane sporo przypadków takiego "łysienia plackowatego". To z reguły po pewnym czasie mija i wszystko wraca do normy. Być może to jedne z odległych skutków chemioterapii występujące u niektórych pacjentów. Pomóc sobie możesz stosując preparaty wspomagające porost włosów, np. Loxon (sprawdzone), lub inne zalecane przez lekarza.
Stosowanie tych środków wymaga cierpliwości i czasu.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3635
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez mardeb76 » 13 Lut 2017, 14:37

Wiesz co Tobiasz, co do zarostu to nie wiem, ale z włosami na głowie to czasem tak bywa, że mężczyzna łysieje :D. Ja jeszcze w wieku 30 lat miałem dość bujną grzywę, teraz to już jestem prawie łysy i gole się na 5 mm. Sam rozumiesz, że w moim przypadku trudno to powiązać z chorobą (operacja pól roku temu) czy chemioterapią (jestem tylko w okresie obserwacji). Być może podobnie będzie u Ciebie :D. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 13 Lut 2017, 14:48

Dzieki Wam wielkie za odpowiedz.
Chyba trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem :D

tobson85 napisał(a):Dodatkowo zaczęła sypać się broda. Czytałem już na forum o podobnych przypadkach. W jednych miejscach broda rośnie jak wcześniej, w innych (szczegolnie na policzkach) pojawiły się "placki" - broda wyraźnie się przerzedziła, włosy stały sie cienkie i przestały rosnąć. Stało się tak praktycznie symetrycznie po obu stronach.


Z tymi włosami to chodziło mi o włosy na brodzie ;)
Fryzura na głowie póki co bujna, a przez loki po chemii wydaje sie być jeszcze bujniejsza niż wcześniej :)

Sypie mi się broda i wyglądam jak wyskubany kurczak na policzkach po odu stronach. Nigdy wcześniej tak nie miałem. I dodatkowo to zmęczenie, które pojawiło sie jednocześnie z tymi objawami.

Sam juz nie wiem o co chodzi :roll:
No nic, może samo przejdzie ;)
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 506
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez mietekbrejt » 13 Lut 2017, 16:30

Siemano. Ja walczę z rakiem zarodkowym,w listopadzie skończyłem 4 *EP i powiem Ci że na sylwestra już miałem bujną czuprynę i zarost ruszył jak głupi,nawet bym powiedział że takiego nie miałem nigdy a teraz również mi się przerzedził,teścia nie badałem jeszcze,trochę też mnie to trapi,ale mogę być i łysy aby tego robaka nie mieć ;)
mietekbrejt
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 Lut 2017, 09:51

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 13 Lut 2017, 17:59

Hejo ;)
no wiadomo, ze w porównaniu do dziada to sypiąca sie broda jest problemem co najmniej czwartej kategorii.
Też moglbym być spokojnie łysy, gdyby to miało zapewnić mi pozbycie sie dziada raz na zawsze :D
Bardziej martwi mnie fakt, że ten błahy kosmetyczny problem może wynikać z czegoś niedobrego co sie dzieje i stąd moje obawy, bo nie chciałbym niczego istotnego przeoczyć.
Ale może rzeczywiście tak jak pisze romi jest to chwilowe i trzeba czasu, żeby się unormowało
pozdrawiam
Tobiasz :)
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 506
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez miszcz » 13 Lut 2017, 18:03

Skutek uboczny etopozydu. Za chwilę się unormuje, później problemy z owłosieniem mogą powracać co kilka miesięcy z mniejszą intensywnością. Nie ma powodów do obaw.
miszcz
 
Posty: 147
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: tobson85 / CS IIA, S1 / nienasieniak / Wrocław

Postprzez tobson85 » 12 Maj 2017, 22:35

Hej wszystkim
jestem po kolejnych badaniach kontrolnych.

Markery są ok:
11.05.2017
bHCG: <0,1 (<4)
AFP: 1,7 ng/ml (<7)
LDH: 129 IU/l (135-225)

No i teraz TK jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej

_____________________________________________________________________________________________________________________________
Opis:
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej wykonano w opcji podstawowej, po zakontrastowaniu żołądka i jelit kontrastem doustnym, wykonano fazę po podaniu dożylnie środka kontrastowego oraz skany opóźnione celowane na pęcherz moczowy.

Drobny, uwapniony złóg średnicy 0,3 cm widoczny jest w kielichu górnym nerki lewej.

Poza tym obraz narządów miąższowych jamy brzusznej i miednicy małej nie uległ zmianie w stosunku do badania poprzedniego z grudnia 2016. Nie stwierdza się cech wznowy procesu NPL.
Nie wykazano patologicznych węzłów chłonnych w obszarze badania, w szczególności w topografii przestrzeni zaotrzewnowej.
Lumbalizacja trzonu S1 - wariant rozwojowy.
Części kostne bez zmian ogniskowych.
Pęcherz moczowy prawidłowy.

Badnie TK klatki piersiowej wykonano po podaniu dożylnie środka kontrastowego.
Płat żyły nieparzystej - wariant rozwojowy. Oba płuca prawidłowo powietrzne, bez zmian ogniskowych. Narządy śródpiersia w badaniu TK przedstawiają się prawidłowo. Nie wykazano powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia ani wnęk.
W śródpiersiu przednim widoczna grasica (3,8 x 2,9 x 3,6 cm) - jednorodna najpewniej o charakterze fenomenu rebound.
Aorta o prawidłowej szerokości światła, zmian w ścianach nie wykazuje. Części kostne klatki piersiowej zmian ogniskowych nie wykazują.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Trochę niepokoi mnie ta powiększona grasica. Gdzieś wyczytałem, że możliwe jest powiększenie grasicy po chemioterapii. Ale nie znalazłem nigdzie
jakichś wiarygodnych źródeł. Myślicie, że jest się czym przejmować? Ktoś jakieś wiarygodne źródła ma na ten temat?

PS: Do moich opisywanych w lutym problemów z wypadnięciem brody dołączyło jeszcze jedno - włosy na głowie przestały rosnąć. Całość trwała jakieś 3-4 tygodnie i wszystko samoistnie ustąpiło. Teraz fryzura znów bujna, a broda gęsta ;) Wtedy się trochę przestraszyłem, że może powód jakiś poważniejszy, ale wychodzi na to, że to tak jak pisał miszcz pewnie odległe skutki chemii.

Pozdro
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 506
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: LEONIDAS77, Zabka235 oraz 8 gości