Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez Alan_Banan » 07 Lut 2017, 10:12

Hej,

wczoraj zrobiliśmy markery:

AFP 1,39 IU/ml norma 0,5-4
HCG-beta ilościowo 0,10 mIU/ml
Na LDH trzeba poczekać do jutra.

Znalazłam przelicznik dla AFP z IU/ml na ng/ml. AFP wynosi obecnie 1,6819 w przeliczeniu na ng/ml, poprzedni wynik AFP (z 02.01.2017) to 2,47 ng/ml.

W piątek jedziemy na konsultację do dr Świątoniowskiego, a w międzyczasie staramy się wyszarpać poprawiony opis TK...

Pozdrawiam i do później
Ala
Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia.
Awatar użytkownika
Alan_Banan
 
Posty: 24
Rejestracja: 11 Gru 2016, 21:11
Miejscowość: Wrocław

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez mardeb76 » 07 Lut 2017, 10:16

No i git. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez troll » 07 Lut 2017, 20:47

Podpowiem, nie da się przeliczyć mIU/mL na ng/ml. To tak, jakby przeliczać m/kg. Co nie zmienia faktu, że wyniki są prawidłowe :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3821
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez anRJdree » 08 Lut 2017, 18:40

Hej,
Jeśli robicie markery w diagnostyce to jest tam problem ze zleceniem właściwego β-HCG. Walczyłem z tym i znalazłem 1 punkt pobrań, w którym pani wpisująca dane zlecenia umie zrobić to jak trzeba. Normalnie badanie β-HCG jest przez ich system automatycznie podmieniane na Total HCG. Trzeba być upartym i jak w punkcie pobrań się nie uda, to trzeba zadzwonić do laboratorium które robi badanie (a przy odbiorze dopłacić różnicę w cenie).

Pozdrawiam
Andrzej
anRJdree
 
Posty: 12
Rejestracja: 10 Paź 2016, 18:40

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez mardeb76 » 09 Lut 2017, 14:29

Witam,
Przepraszam, że na Waszym wątku, ale moje pytanie dotyczy poprawnego oznaczania BHCG, a tutaj ten temat jest akurat aktualny. Robię badania właśnie w Diagnostyce i na karcie, na której onkolog zleca badania są dwie pozycje dotyczące BHCG otóż: 1. Beta – HCG, 2 – HCG wolna podjednostka beta. Która pozycja powinna zostać zaznaczona przez lekarza i oznaczona w laboratorium? Ja mam zaznaczoną Beta-HCG, ale chyba powinno być HCG wolna podj. beta. Bardzo proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez Alan_Banan » 09 Lut 2017, 14:53

Cześć,

pierwsze badanie markerów mieliśmy robione w Diagnostyce, było to beta-HCG (ICD-9: L46).
Przed każdym kursem bepu oznaczane było Total beta HCG (nie podano indeksu).
Ostatnie badanie wykonywaliśmy prywatnie w LAMie w Nysie i było to HCG-beta ilościowo (ICD-9: L46).

Procedura ICD9 o kodzie L46 : Gonadotropina kosmówkowa – podjednostka beta.

Wydaje się, że do celów diagnostycznych (i kontroli) powinno się wykonywać właśnie to badanie ( β-hCG - gonadotropina kosmówkowa - hCG, human chorionic gonadotropin - gonadotropina kosmówkowa produkowana jest przez zarodek i łożysko w czasie ciąży. Gonadotropina kosmówkowa niezbędna jest do podtrzymania funkcji ciałka żółtkowego, którego zadaniem jest utrzymanie produkcji progesteronu. Gonadotropina kosmówkowa produkowana jest przez nowotwory zarodkowe jądra. - eUrologia.pl).

Zapytam jutro przy okazji konsultacji z dr Świątoniowskim.

Pozdrawiam
Ala
Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia.
Awatar użytkownika
Alan_Banan
 
Posty: 24
Rejestracja: 11 Gru 2016, 21:11
Miejscowość: Wrocław

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez mardeb76 » 09 Lut 2017, 15:10

Czyli w końcu, Waszym zdaniem, mam zaznaczoną właściwą analizę czy nie :D. Bo się pogubiłem :roll: Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez tobson85 » 09 Lut 2017, 19:26

Hej

najwlaściwszym badaniem jest ICD-9: L46 - wolna podjednostka beta-HCG.
Total beta HCG (ICD-9: L47) to badanie HCG obejmujące podjednostki beta i alfa.
Podjednostka alfa występuje też np. w LH, FSH i TSH, które są produkowane przez przysadkę. Podczas badania L47 moze się zdarzyć, że wykryje nam ono podwyższony poziom właśnie przez wykrycie podjednostki alfa z innych hormonow. Stąd zdarzają się czasem przekroczone, zafałszowane wyniki.
Badanie L46 wykazuje tylko podjednostę beta i zafalszowane wyniki raczej nie powinny sie zdarzyć.

Ważne jest, żeby aparat w laboratorium badał z dokładnością co najmniej 0,1 mIU/ml.

W przypadku gdy wynik wyszedl <0,1 mIU/ml to obydwa badania są ok i można być spokojnym ze wszystko jest w porządku. Jeśli jednak wynik przekracza zakres referencyjny to najlepiej powtórzyć badanie wykonując pomiar tylko podjednostki beta (L46).

Czasem zdarza się, ze laboratoria podają minimalny wynik, że jest poniżej 1,2 mIU/ml. Wtedy juz nie można stwierdzić czy jest to poniżej 0,1, czy może juz w granicach 1 mIU/ml - takie badanie jest więc mniej miarodajne.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez Alan_Banan » 13 Lut 2017, 12:15

Hej,

owszem, potwierdzone u dr Świątoniowskiego, właściwym badaniem jest beta HCG.
Total beta HCG to trochę nie wiadomo co, bo niby total, ale jednak beta, więc możnaby sądzić, że to jest ilościowo beta HCG, ale to by było takie masło maślane z tym "total". Nazwa jest trochę myląca. Najlepiej upewnić się w laboratorium, a właświwie - sprecyzować, o jakie badanie nam chodzi.

Co do badań "na własną rękę" - generalnie powinno się wykonywać badania pod nadzorem lekarza, który zna sprzęt jakim dany ośrodek dysponuje. Taki lekarz jest w stanie najlepiej zinterpretować wyniki i ocenić czy wszystko jest ok.

Odnośnie dokładności pomiarów, to zazwyczaj podczas nawrotów wzrost jest na tyle znaczący, że czy jest to 0,1 czy 1,0mIU/ml to nie ma to aż takiego znaczenia...

Poza tym wielkie dzięki za polecenie nam Krotoszyna - przenosimy się do Dr Świątoniowskiego na obserwację.

Pozdrawiamy!
Ala&Piotr
Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia.
Awatar użytkownika
Alan_Banan
 
Posty: 24
Rejestracja: 11 Gru 2016, 21:11
Miejscowość: Wrocław

Re: Piotr 26 lat/Nienasieniak IIIA

Postprzez Alan_Banan » 11 Kwi 2017, 09:11

Hej,

zgapiłam się i nie uzupełniłam wyników z 06.02.17:

LDH 202 wart ref. 0-250

Tymczasem wyniki z dnia 05.04 wyglądają następująco:

AFP 1,93 ng/ml wart ref. 0,89-8,79
Total Beta-HCG <1,20 mIU/ml wart ref. 0,00-5,00
LDH 208 U/L wart ref. 0-248

Kolejne badania mamy już 20.04.17 w Krotoszynie. Na badania z 05.04 mieliśmy skierowanie z dotychczasowego ośrodka i chcieliśmy je wykorzystać.
Na 22 czerwca 2017 zaplanowane mamy TK klatki, brzucha i miednicy.

Trochę mnie niepokoi fakt, że nie mamy wyniku AFP po zakończonej chemii (ostatni wlew 17.01.17). Robiliśmy markery prywatnie w dniu 06.02.17, ale wynik AFP dostaliśmy w innej jednostce (IU/m).

AFP przed trzecim kursem (z 02.01.2017) 2,47 ng/ml wart ref. 0,89-8,79.

To taki mały update z mojej strony.

Pozdrawiamy
A&P
Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia.
Awatar użytkownika
Alan_Banan
 
Posty: 24
Rejestracja: 11 Gru 2016, 21:11
Miejscowość: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości