Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez romi » 29 Sty 2017, 01:13

Witam
Chemioterapia działa ogólnoustrojowo, między innymi na wątrobę, która może być odpowiedzialna za podwyższenie markera AFP. U Ciebie jest ono niewielkie, także spokojnie kontynuuj leczenie. Na razie nie ma powodów do obaw, ale dobrze, że uważnie obserwujesz przebieg terapii.
Nie ma potrzeby badania markerów częściej niż na początku każdego kursu, natomiast morfologia przed każdym kursem i dolewką bleomycyny.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 31 Sty 2017, 15:47

Update

Po pięciodniówce i trzeciej dolewce. Stan oceniłbym na 6/10. Słaby fizycznie jak cholera, umysłowo też zamroczony. Marker AFP spadł do 7,0 (0-7) i LDH też (zapomniałem napisać że przy ostatnim był jednak lekko ponad normę - 280 - (norma do 250).

Lekarz stawierdził że wzrost markeru to wątroba dostaje po sobie, a ja jej w tym nie pomagam bo jadam ostatnio częściej w fast foodach. W każdym razie mówił żeby się nie martwić i oczekiwać na tomografy, które już są zaplanowane :>
Ostatnio edytowany przez JajecznySkorupiak, 31 Sty 2017, 16:01, edytowano w sumie 1 raz
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez romi » 31 Sty 2017, 15:58

Witam
Nieważne gdzie jesz, byleś jadł. Ponieważ chemioterapia upośledza między innymi zmysł smaku, to ochota na bardziej wyraziste w smaku pożywienie jest zupełnie normalnym objawem, a niestety takie jest właśnie śmieciowe jedzenie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 06 Lut 2017, 14:35

Złe wieści.

Jestem na ostatniej dolewce bleo i wyniki krwi z dzisiaj mnie przeraziły.
Tydzień temu wszystko wracało do normy a tu nagle takie coś.
Afp 35,5 (0-7)
Bhcg w normie
LDH 550 (0-250)

Co się dzieje? Czy pomimo zastosowania chemii na pierwotnie nierozsianego nowotwora mogło się wydarzyć coś takiego?!
Jutro mam USG brzucha. Nie wiem co o tym myśleć.
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez tobson85 » 06 Lut 2017, 16:35

Hej
rzeczywiście wartości trochę niepokojące, ale mialeś robione próby wątrobowe?
Jakie masz obecnie wartosci ALT i AST?

Zarowno AFP i LDH moze się podniesc w przypadku problemow z wątrobą, wiec moze rzeczywiscie tak mocno wątroba zareagowala na chemię.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 202
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 06 Lut 2017, 16:38

Wszystkie próby wątrobowe w normie
AST 23 (0-40)
AlT 12 (0-41)

Lekarze w sumie nie wiedzą co jest grane, powiedzieli że pierwszy raz tak mają, zostaję do jutra, jutro powtórka badań + usg wątroby.

Chyba już wiem czemu się nie robi markerów pomiędzy dolewkami XD Sieją ferment
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez tobson85 » 06 Lut 2017, 16:42

To poczekaj do jutra, co pokaza badania.
Poki co to na razie sie nie stresuj na zapas.

Daj znac, co i jak.
Trzymam kciuki!
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 202
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 07 Lut 2017, 15:22

no to tak. Na USG wszystko pięknie czysto. W szpitalu muszę zostać na dłużej z powodu małopłytkowości, która we mnie uderzyła po tych chemiach 30 tys (150tys-300tys). Ogólnie nie wiedzą skąd ten wzrost AFP, zobaczymy po tomografie czy jest w nim coś nowego. Sam nie wiem w sumie co o tym myśleć, ja bym po prostu dał temu cyklowi "popracować" i powtórzyć badania za kilka tygodni, bo tak na gorąco to nie wiem co może wyjść.
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez mardeb76 » 07 Lut 2017, 20:38

Hej,
Być może ten wynik AFP to jakiś błąd pomiarowy w laboraotrium. Czy tak jak pisałeś badanie zostało powtórzone? To rozwiałoby tego typu wątpliwości. Przychylam sie jednak do Twojego zdania, że jeśli w obrazie USG i TK będzie wszystko w porzadku, należy zaczekać 3-4 tygodnie i powtórzyc markery w momencie kiedy już cytostatyki porzestaną działać i organizm wróci do względnej rownowagi. Wtedy obecne leczenie będzie można uznać za zakończone i dopiero wówczas przyjdzie czas na ocenę jego wyników. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 08 Lut 2017, 16:36

Markera z tego co wiem to nie powtórzyli. Skupiają się bardzoej na mojej małopłytkowości, przejęli się na tyle że chcą pobrać szpik na badania :V Nie wiem w sumie czy to dobry pomysł, skoro mój szpik to teraz wielkie pobojowisko :/ W piątek tomograf klatki i brzucha
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 3 gości