Carcinoma embrionale pT2/N1/M0/S0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez miszcz » 02 Mar 2017, 20:43

Jak pisałem, z biegunką nie da się nic zrobić. Tylko Stoperan przy pierwszych skurczach - działa dość szybko. Pilnuj, czy nie ma krwi w stolcu. Ja do tego miałem bardzo śmierdzące gazy i bóle brzucha - wtedy piłem Pepsi gazowaną i wszystko wychodziło. Po drugim cyklu nie było tak łatwo.

Gorączkę zbijesz każdym lekiem zawierającym paracetamol. To również normalne zjawisko.
miszcz
 
Posty: 137
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez tobson85 » 02 Mar 2017, 22:20

aleks napisał(a):I jeszcze w dodatku poj. się podwyższona temp. 38,5 st.


Jeśli gorączka, będzie się utrzymywała, a po lekach przeciwgorączkowych spadnie, ale potem znów wzrośnie, a szczególnie jeśli przekroczy 39 st. to jest to wskazanie do wizyty u lekarza.

Najlepiej zbadać wtedy też parametry krwi. Przy neutropenii jest to już stan niebezpieczny dla zdrowia.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 247
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez aleks » 03 Mar 2017, 19:24

Morfologia posypala sie strasznie, stad gorączka. Na szczęście jestem pod doskonałą opieką doktora, który dla swojego pacjenta zrobi wszystko żeby pomóc.
Awatar użytkownika
aleks
 
Posty: 30
Rejestracja: 11 Lut 2017, 15:33
Miejscowość: OPL

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez aleks » 04 Mar 2017, 12:16

Aktualnie przebywam w szpitalu ze względu na bardzo slabe wyniki krwi. Dostaje antybiotykbi inne leki. Mimo tego, że po pierwszym cyklu chemi bralem Accofil morfologia sie posypała do tego stopnia, że będę musiał mieć toczoną plytki krwi. To wszystko powoduje przesunięcie poniedzialkowej dolewki i calych pozostalych dwóch kursów. Czy ktoś miał podobny przypadek? Jaki wpływ ma to wszystko na dalsze leczenie? Proszę o odpowiedź. Bardzo się martwie.
Awatar użytkownika
aleks
 
Posty: 30
Rejestracja: 11 Lut 2017, 15:33
Miejscowość: OPL

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez mardeb76 » 04 Mar 2017, 19:13

Najważniejsze, że jest reakcja lekarzy na Twoja obecną sytuację. Prawdopodobnie przetoczenie preparatu płytek krwi jest najszybszym i najskuteczniejszym sposobem poprawienia Twoich wyników, a to wpływnie na szybsze kontynuowanie leczenia. Nie martw się, kilka dni przesunięcia nie będzie miało wielkiego wpływu na wyniki chemioterapii. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez tobson85 » 06 Mar 2017, 23:31

Mam nadzieję, że już lepiej! Czasem się tak zdarza, nie stresuj się na zapas.

Pozdrawiam i trzymam kciuki
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 247
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez aleks » 16 Mar 2017, 19:25

Ze szpitala zostałem wypisany 08.03.17. Morfologia się poprawiła. Powoli odzyskuje siły. Drugą dolewkę bleomecyny dostałem z tygodniowym opóźnieniem i tak też zacznę drugi cykl czyli w przyszły poniedziałek tj. 20.03.17. Dr Świątoniowski poinformował mnie, że przesunięcie nie zmniejszy skuteczności leczenia. Dolegliwości żołądkowe nadal dokuczają, nie jest to już biegunka jak początkowo ale stolec jest luźny i w ciągu dnia jestem w toalecie ok 4 razy - przepisano mi enterol 1 x dziennie. Dodatkowo wczoraj pojawił się kremowo-biały nalot na języku - wygląda jak drożdżaki - mam Nystatynę, korę dębu, szałwię i aphtin. Staram się spożywać posiłki lekkostrawne aby nie obciążać żołądka. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić, na co zwrócić szczególną uwagę ? Znajomy zaproponował abym pił raz dziennie siemie lniane, czy jest to dobry pomysł ?
Awatar użytkownika
aleks
 
Posty: 30
Rejestracja: 11 Lut 2017, 15:33
Miejscowość: OPL

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez tobson85 » 16 Mar 2017, 22:21

aleks napisał(a):Staram się spożywać posiłki lekkostrawne aby nie obciążać żołądka. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić, na co zwrócić szczególną uwagę ?


Bardzo dobrze, że jesz lekkostrawne posiłki. Pamiętaj, żeby w miarę możliwości były zróżnicowane, żeby dostarczyć możliwie wszystkie składniki pokarmowe. Chemioterapia nie tylko niszczy komórki nowotworowe, ale też wiele innych, które żeby się odbudować potrzebują wielu składników odżywczych.
Musisz sam wypróbować po czym się dobrze czujesz i eliminować to co Ci szkodzi. Często to sprawa indywidualna.

aleks napisał(a):Znajomy zaproponował abym pił raz dziennie siemie lniane, czy jest to dobry pomysł ?

Siemie lniane jak najbardziej - nic nie powinno Ci po nim być, a wpływa też osłonowo na komórki przewodu pokarmowego.
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 247
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez aleks » 27 Mar 2017, 21:17

Witam!

Aktualnie jestem po drugim kursie 5 dniowym i pierwszej dolewce bleo 2 cyklu. Mam wrażenie, że czuję się lepiej (chociaż w szpitalu było jak poprzednio - czwartek, piątek miałem dośc) niż po pierwszym kursie, ale wiem, że te gorsze dni mogą dopiero przyjśc i nie ma co mówic hop. Czasami czuję się jakby nic mi nie było, a za jakiś czas przychodzi osłabienie i złe samopoczucie. Wstrzykuje sobie accofil i biorę tabletki przepisane przez dr Słonia. Pobolewa mnie czasami coś z lewej strony w dolnej części żebra - mam nadzieję, że nie jest to związane z rj.
Mam jeszcze pytanie odnośnie rozmiarów węzłów (wykryto u mnie dwa w rozm. ok 15 mm) wiem, że każdy organizm reaguje inaczej na chemię (czytając wątki innych - zdarzają się przypadki gdzie BEP nie działa jak powinien) i jakaś szansa na ich zmniejszenie jest, ale do jakiego rozmiaru musiałyby się zmniejszyc aby obyło się bez operacji?

Markery:
przed 1 BEP
AFP - 4,9 ng/ml (0-8 ng/mL)
bHCG - <1,0 mlU/ml (0-2 mlU/mL)
LDH - 157 U/L (81-234 U/L)

przed 2 BEP:
AFP - 4,1 ng/ml (0-8 ng/mL)
bHCG - <1,0 mlU/ml (0-2 mlU/mL)
LDH - 259 U/L (81-234 U/L)

LDH wrosło ale zostałem poinformowany przez lekarza prowadzącego, że mam się tym nie przejmowac. :-)
Awatar użytkownika
aleks
 
Posty: 30
Rejestracja: 11 Lut 2017, 15:33
Miejscowość: OPL

Re: Carcinoma embrionale pT2

Postprzez mardeb76 » 28 Mar 2017, 10:10

Witaj,
W Twoim przypadku wielkość tych 2 węzłów chłonnych z cechami metastatycznego wzrostu w osi krótkiej to było 15 mm, więc bardzo mało. Jeśli chemioterapia przyniesie oczekiwany skutek i aktywny proces nowotworowy zostanie zatrzymany (komórki nowotworowe zniszczone) to nawet jeśli węzły się nie zmniejszą operacja nię będzie raczej wymagana. Uważą sie bowiem, że wielkość do 15 mm jest graniczną wartością co do podejrzewania nowotoworowego charakteru zmian w węzłach chłonnych. Chemioterapia BEP zwykle przynosi bardzo dobre efekty i z dużym prawdopodobieństwem węzły się zmniejszą. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości