Jarek, 28l. / Śląsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 06 Lis 2017, 17:55

Skonsultowałem jeszcze ten "incydent" z Doktorem Sarosiekiem. Stwierdził, że skoro wartość markera spadła to na razie nie ma potrzeby podejmowania dodatkowych działań. Za miesiąc kolejne markery i będę już prawie jedną nogą na rocznicy operacji i kolejnego TK. Także póki co alarm odwołany.
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 25 Lis 2017, 14:35

bHCG z dzisiaj:
Kod: Zaznacz wszystko
beta-HCG:   0.86 mIU/ml     (0.00 - 2.00)

Nie podoba mi się to...
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez romi » 25 Lis 2017, 19:28

Witam
To w dalszym ciągu nie jest powód do paniki. bHCG u Ciebie raz wzrasta, drugi raz maleje. Możesz skontaktować się z dr Sarosiekiem i zobaczysz co powie.
Być może, że u Ciebie ten marker tak dziwnie się zachowuje z jakiejś przyczyny i to jest dla Twojego organizmu norma. Zdarza się u niektórych, że normalną sytuacją jest np. AFP nieco ponad przyjętą normę i jeśli ten stan utrzymuje się stabilnie w czasie to znaczy że nie ma powodu do niepokoju.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 25 Lis 2017, 23:04

Nie cierpię takich sytuacji kiedy coś wisi w powietrzu i nie do końca wiadomo co z tym zrobić. Możliwe, że faktycznie z jakiegoś powodu to bHCG po prostu sobie fruwa pomiędzy zakresami normy ale nie chciałbym dopuścić do sytuacji kiedy okazałoby się, że to już pierwsze oznaki wznowy, podczas gdy ja sobie cierpliwie czekam na kolejny tomograf. Co gorsza, żaden lekarz mi z tym nic nie zrobi dopóki nie pojawią się jednoznaczne sygnały wznowy.

W środę/czwartek powtórzę badanie. Do Doktora Sarosieka nie będę pisał póki co, już i tak wystarczająco mocno mu głowę zawracałem moim przypadkiem.
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez romi » 25 Lis 2017, 23:51

Witam
Niestety, jest to właśnie taka sytuacja. Rozumiem też Ciebie, że nie chcesz dopuścić do poważniejszego rozwoju choroby, jeśli taka ma miejsce. Ponieważ nie jest do końca jasne co i jak, to trzeba to wyjaśnić, ale to wymaga czasu i obserwacji. Decyzja o rozpoczęciu leczenia w tym momencie może okazać się błędna, sam rozumiesz dlaczego.
Ponieważ wszystko nie jest zbyt oczywiste nie miałbym obiekcji przed kontaktem z dr Sarosiekiem, ale rzeczywiście po kolejnych badaniach za kilka dni.
pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez Krolewsky » 04 Gru 2017, 00:10

W wytycznych leczenia nowotworów jąder NCCN 2017 przy rozpoznawaniu 1S są wytyczne by przy wzroście bHCG sprawdzić czy tego nie powoduje palenie marihuany przez chorego lub czy nie jest chory na hipogonadyzm.
Krolewsky
 
Posty: 22
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 04 Gru 2017, 20:14

Mała aktualizacja. Jakiś tydzień z hakiem temu miałem:
Kod: Zaznacz wszystko
beta-HCG:   0.86 mIU/ml     (0.00 - 2.00)

zaś 01.12:
Kod: Zaznacz wszystko
beta-HCG:  1.20 mIU/ml     (0.00 - 2.60)

Ten drugi wynik jest z innego laboratorium ale po przeliczeniu względem norm wyniki są porównywalne. Olewam chyba ten temat, zrobię jeszcze jedno badanie na miesiąc przed kolejnym tomografem. Nikt mi z tym i tak nic nie zrobi.

Krolewsky napisał(a):W wytycznych leczenia nowotworów jąder NCCN 2017 przy rozpoznawaniu 1S są wytyczne by przy wzroście bHCG sprawdzić czy tego nie powoduje palenie marihuany przez chorego lub czy nie jest chory na hipogonadyzm.

Póki co jeszcze mam IA ;), z marihuaną już od dawna nie miałem żadnego kontaktu, a hipogonadyzmu też nie mam... Opcje są dwie: albo taka moja natura albo faktycznie gdzieś coś się zaczęło robić ale to czy coś zaczęło się robić wyjdzie pewnie dopiero w tomografie w lutym.
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez romi » 04 Gru 2017, 21:00

Witam
Nie można przeliczać według norm, bo liczy się wartość i tutaj widać, że rośnie.
Zrób kolejne badanie za tydzień i jeśli dalej urośnie to bezwzględnie skontaktuj się z dr Sarosiekiem.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 04 Gru 2017, 21:46

W takim razie zrobię kolejne badanie ale dopiero w sobotę. Wychodzi na to, że co tydzień sprawdzam to bHCG ;)
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 10 Gru 2017, 05:45

Witaj Jarku,
Jak twoje BHCG? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości