Jarek, 28l. / Śląsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 05 Kwi 2017, 22:48

Mała aktualizacja. Świeże markery z 3.04:
Kod: Zaznacz wszystko
LDH     :   164 IU/l    (120 - 246)
AFP     :  <1.3 ng/ml  (0.00 - 8.0)
beta-HCG:  <0.1 mIU/ml (0.00 - 2.6)

Badanie robiłem wyjątkowo w innym laboratorium. Wygląda, że jest ok chociaż zastanawia mnie to, że to bHCG spadało początkowo szybko, a potem stopniowo zwalniało...

A za tydzień wizyta na onkologii w Gliwicach. Nie ukrywam, że trochę się schizuję tym, co oni w tym histopacie wybadają...
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 06 Kwi 2017, 05:09

Witaj,
Jesli chodzi o markery to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Nie masz najmniejszych powodów do niepokoju. Przed Toba olbrzymia szansa na zkonczenie leczenia i rozpoczecie obserwacji. Trzymam kciuki, aby w tym powtórzonym badaniu był tylko nasieniak. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 11 Kwi 2017, 20:15

Kolejna wizyta w COI zaliczona. Dowiedziałem się kolejnych rewelacji :lol:

Pierwsze moje pytanie, co z histopatem? A lekarz na to: "dokładnie to samo co w wyniku z Katowic, czyli nasieniak". Na pytanie o to czy faktycznie niczego tam więcej nie znaleźli, lekarz odparł, że nawet się nie spodziewali niczego znaleźć, po prostu takie są u nich procedury. Cóż za nagła zmiana stanowiska.

Stanęło na tym, że to nasieniak IA, markery są w normie, konsylium zaleciło aktywną obserwację (profesor na prywatnej wizycie mówił, że tego mi nie zalecą bo to kosztowne dla szpitala :D ). Przystałem na ich propozycję pomimo wcześniejszego zdecydowania na karboplatynę. Dostałem do ręki skierowania i plan obserwacji. Ja sam mam jakieś dziwne przeczucie, że źle robię decydując się na obserwacje i rezygnując z karboplatyny. Z drugiej strony może to i dobrze bo być może udałoby się uciec od chemioterapii, która okazałaby się całkowicie zbyteczna... A nawet jeśli nastąpi wznowa to zawsze zostaje BEP/EP i wysoka szansa na całkowite wyleczenie :)
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez troll » 11 Kwi 2017, 22:22

Masz rację. Bardzo mocno popieram amerykańskie podejście do nowotworów jądra i decyzja o obserwacji jest w 100% zgodna ze stanowiskiem NCCN. Na chemię jeszcze masz bardzo dużo czasu :)

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3630
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 11 Kwi 2017, 22:35

Z tego samego założenia wyszedłem. Teraz trzeba się badać i trzymać rękę na pulsie. Z dwojga złego cieszę się, że to tylko IA i że histopat się potwierdził. I nawet jeśli miałbym być w gronie tych 20% nieszczęśliwych to myślę, że nie będzie tragedii ;)

A Gliwice ostatecznie oceniam mocno średnio. Pewnie gdybym miał porównanie z lepszymi ośrodkami, oceniałbym je jeszcze niżej. W sumie gdyby nie ten cały cyrk z badaniami i przeciąganiem podjęcia decyzji o tym co ze mną zrobić to może patrzyłbym na COI nieco bardziej łaskawym okiem. Ostatecznie potwierdziła się Wasza opinia o Gliwicach. Szkoda, bo możliwości do dobrej opieki nad chorymi z NZJ mają...
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez troll » 11 Kwi 2017, 22:40

Mam w planach znaleźć w Gliwicach specjalistę, który będzie zaangażowany w temat. Ciekawe, czy mi się uda?

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3630
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 11 Kwi 2017, 22:50

troll napisał(a):Mam w planach znaleźć w Gliwicach specjalistę, który będzie zaangażowany w temat. Ciekawe, czy mi się uda?

Możliwe, że lekarza się uda znaleźć, pytanie jak z organizacją szpitala. Niemniej super by było gdyby Ci się udało, ułatwiłoby to życie wielu chorym. W tym i mi :D
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 13 Maj 2017, 13:34

Markery z 2017.05.13
Kod: Zaznacz wszystko
LDH     :   194 U/l    (135 - 225)
AFP     :  1.01 IU/ml  (0.00 - 5.8)
beta-HCG:  0.25 mIU/ml (0.00 - 2.0)

Co z tym beta-HCG? Ostatnio było <0.1 :/
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 13 Maj 2017, 14:40

Witaj,
Jest to wszystko w granicach błędu pomiarowego, za który może odpowiadac człowiek lub aparatura analityczna. Moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Pamietam jednak, że w Twoim przypadku to właśnie BHCG było markerem produkowanym przez guz. Rozumiem zatem Twoje zaniepokojenie. Jeśli będzie Cie to mocno stresowało i zaprzątało myśli to chyba warto np. za tydzień raz jeszcze powtórzyć ten marker. Koszt nieduży, a spokój bezcenny. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 13 Maj 2017, 15:02

Urolog mi mówił, że jak się pokaże jakieś 0.3 beta-HCG to się mam nie przejmować bo tak może być. No i jest ;)

Za tydzień zrobię jeszcze raz badanie, w innym laboratorium. Z drugiej strony powinienem się cieszyć, że jest wszystko w normie bo przed operacją było ponad 600 bHCG... No i wielkimi krokami zbliża się pierwszy tomograf.
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

cron