Jarek, 28l. / Śląsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez romi » 13 Maj 2017, 21:41

Witam
Badania markerów zawsze rób w jednym laboratorium, bo inaczej nie będziesz miał żadnego porównania. Być może Twój wynik to kwestia zanieczyszczenia próbki lub błędu pomiarowego wynikającego np. ze złej kalibracji.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3265
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 22 Cze 2017, 17:00

Markery z dzisiaj (2017.06.22):
Kod: Zaznacz wszystko
LDH     :   182 U/l    (135 - 225)
AFP     :  1.10 IU/ml  (0.00 - 5.8)
beta-HCG:  0.38 mIU/ml (0.00 - 2.0)

bHCG nieznacznie wzrosło :/ Jutro mam wizytę u urologa, trzeba drugiej jajko skontrolować. I chyba zrobię to bHCG jutro jeszcze raz. Gdzieś pisaliście tutaj, że możliwe są takie wahania bHCG, można wiedzieć co na to wpływa?

Pierwszy tomograf zbliża się wielkimi krokami...
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 22 Cze 2017, 19:20

Witaj,
Poniżej link do wyczerpującego artykułu na temat możliwych przyczyn podwyższonej wartości BHCG.
http://www.diagnostykalaboratoryjna.eu/ ... 43-353.pdf
Sądzę, że ten wzrost nie powinien Cię niepokoić. Jest to najprawdopodobniej błąd pomiarowy. Dla własnego spokoju możesz ponownie oddać krew. Życzę doskonałych wyników. Dziękuję również za miłe słowa o RJ Forum na Twoim blogu. Bardzo ciekawa lektura. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 11 Sie 2017, 21:01

Markery z 05.08.2017:
Kod: Zaznacz wszystko
LDH     :   329 U/l    (240 - 480)
AFP     :  0.95 IU/ml  (0.00 - 5.8)
beta-HCG:  0.20 mIU/ml (0.00 - 2.0)

Jestem po pierwszym tomografie. Nawet te Gliwice nie były takie złe dzisiaj... RTG klatki w dwóch płaszczyznach, jeszcze raz markery + szybki tomograf. Na wyniki jednak muszę czekać do 29.08 bo wtedy mam wizytę w poradni. Nie ukrywam, że mam pełnego pampersa, tym bardziej, że wizyta w COI zbiegnie się najprawdopodobniej ze zmianami zawodowymi. Wszystko zależy od tego co wyjdzie w TK...
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 12 Sie 2017, 03:42

Cześć,
Będzie dobrze. Trzymamy kciuki. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 29 Sie 2017, 14:39

Ok, mam wyniki ostatniego TK:
Kod: Zaznacz wszystko
Nadprzeponowo, w segmencie X prawego płuca widoczne jest drobnoguzkowe zagęszczenie wielkości 2.5mm, jak w badaniu poprzednim. Innych zmian w zobrazowanych nadprzeponowych segmentach płuc nie uwidoczniono. Wątroba niepowiększona, o prawidłowej gęstości, bez zmian ogniskowych. Układ wrotny i drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, zagięty w obrębie dna, bez uwapnionych złogów. Żołądek, śledziona, nadnercza w badaniu TK zmian nie wykazują. W rzucie górnych kielichów prawej nerki widoczny jest drobny złóg wielkości 2mm. Innych zmian w obu nerkach nie stwierdza się. Wzmocnienie miąższu nerek i wydzielanie zakontrastowanego moczu jest jednoczasowe, nieopóźnione. Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe jamy brzusznej i miednicy małej są dość liczne, jednak niepowiększona, nie przekraczają 5 mm w osi krótkiej, stabilne. Pęcherz moczowy słabo wypełniony. Prostata symetryczna, niepowiększona. Pęcherzyki nasienne symetryczne, niepogrubiałe. Prawe jądro usunięte. W tkance tłuszczonej podskórnej okolicy łonowej prawej obecne zagęszczenia tkankowe przemawiające za zmianami włóknistymi, bliznowatymi, pozabiegowymi, stabilne. Węzły chłonne pachwinowe niepowiększona. Wariant rozwojowy - niedomknięty kanał kości krzyżowej w zakresie części grzbietowej. Objęte w badaniu kości bez cech destrukcji.

Wnioski: W wykonanym badaniu TK bez cech rozsiewu procesu npl.

Co badanie to ciekawsze rzeczy wychodzą. Teraz mam złóg w nerce :D RTG klatki w dwóch płaszczyznach: bez zmian.

Dzisiaj Gliwice były zadziwiająco dobrze przygotowane. Na wizytę czekałem nieco ponad pół godziny, lekarz miał już wszystkie wyniki w ręce i na wstępie mi powiedział, że on nie widzi niczego niepokojące. Zbadał mi jeszcze węzły, drugie jajko, popukał i posprawdzał czy wszystko gra. Kolejne badanie w lutym.
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 29 Sie 2017, 14:41

Super wieści, oby tak dalej. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 19 Paź 2017, 17:58

Zrobiłem świeże markery:
Kod: Zaznacz wszystko
LDH     :   366 U/l    (240-480)
AFP     :  1.03 IU/ml  (0.00 - 5.8)
beta-HCG:  1.3 mIU/ml (0.00 - 2.0)


bHCG niebezpiecznie zbliżyło się do granicy... Powtórzę w sobotę badania raz jeszcze ale nie spodziewam się innego wyniku :/
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez romi » 19 Paź 2017, 21:21

Witam
Ponieważ u Ciebie bHCG bardzo powoli rośnie, to musisz bardzo uważnie to kontrolować. Jeśli nadal będzie utrzymywała się taka tendencja to z dużym prawdopodobieństwem będzie można uznać to za wznowę.
Ponieważ u Ciebie stwierdzono nasieniaka to niezależnie od wszystkiego nie ma złego rokowania. Niemniej jednak w przypadku stwierdzenia nawrotu należy jak najszybciej wdrożyć leczenie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3265
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 19 Paź 2017, 21:28

Niestety tego się obawiam. Dwa miesiące temu TK było czyste więc jeśli to jest wznowa to raczej we wczesnym stadium. Powtórzę badania w sobotę i w zależności od tego co w nich będzie zadecyduję co dalej. Już wcześniej się to bHCG wahało co już mi śmierdziało podstępem. Nie chce mi się wierzyć w to, że takie wahania mogą być "naturalne".
jaroslaw
 
Posty: 57
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: zenondob30 oraz 10 gości