Jarek, 28l. / Śląsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 19 Paź 2017, 22:09

Cześć,
A czy badałeś jakoś niedawno poziom testosteronu i LH? Niski testosteron i wysokie LH mają wpływ na wzrost wartości Beta-HCG. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 20 Paź 2017, 16:18

Właśnie nie badałem. Jutro z rana jadę powtórzyć badania. Zrobię LH, testosteron olewam bo to trzeba by chyba zrobić komplet badań, całkowity, wolny i inne żeby to miało sens.
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 20 Paź 2017, 18:36

Tak jak napisałeś zrob LH. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 21 Paź 2017, 14:59

Ok, mam dzisiejsze wyniki:
Kod: Zaznacz wszystko
LH      :   5.67 mIU/ml    (1.70 - 8.60)
beta-HCG:   1.44 mIU/ml     (0.00 - 2.00)


Co z tym teraz zrobić? Widać, że bHCG rośnie. Czekać z tym jeszcze czy udać się już do lekarza? Możliwe, że uda mi się jeszcze w tym tygodniu załatwić urologa żeby sprawdzić drugie jajko bo w sumie nie wiadomo czy to z niego czy z przerzutów w innym miejscu.
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 21 Paź 2017, 15:31

Witaj,
Z całą pewnością za ten wzrost BHCG nie jest odpowiedzialne wysokie stężenie LH. Proponuję udać się w pierwszej kolejności do onkologa i uzyskać skierowanie na TK. Zresztą skierowanie na USG jądra też może dać. Jeśli powód tego rosnącego markera to kwestia wznowy to jest to raczej przerzut, niż guz w drugim jądrze. Obawiam się jednak, że onkolog może zignorować ten wzrost BHCG. Obym się mylił. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 21 Paź 2017, 22:37

Skonsultuję się jeszcze z doktorem Sarosiekiem zanim udam się do onkologa. Z tego co wyczytałem w wytycznych to jeśli faktycznie badania obrazowe są czyste to wtedy wpadam z IA do IS i postępowanie jest tak jak w przypadku nienasieniaków. Preferowanym działaniem jest 3xBEP lub 4xEP. Dobrze rozumuję?
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 21 Paź 2017, 23:20

Ja do końca nie przesądzałbym, że w Twoim przypadku mamy doczynienia ze wznową. Wartość markera jest bardzo niska. Pewność będzie wtedy, gdy BHCG przekroczy górny zakres normy lub cośpokażą badania obrazowe. Konsultacja z dr Sarosiekiem to bardzo dobry pomysł. Jeśli objawy występujące u Ciebie zostaną uznane za wznowę, niezależnie od tego czy będzie to istotny wzrost markera lub przerzut widoczny w obrazie TK to czeka Cię 3 x BEP lub 4 x EP. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 28 Paź 2017, 13:02

Cześć Jarosław,
Co u Ciebie? Jakieś działania? Co napisał dr Sarosiek? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez jaroslaw » 28 Paź 2017, 16:32

Byłem wczoraj u urologa. Powiedział, że z takim wynikiem nie mam co nawet na onkologię iść bo leczenie "tego" byłoby bez sensu. Mam za tydzień powtórzyć bHCG i jeśli przekroczy normę wtedy pędem lecieć na onkologię i tam już według standardów będą ze mną postępować.

Sprawdził też drugie jajko, wszystko z nim ok.

Do Doktora Sarosieka jeszcze nie napisałem. Nie umiem się nawet za to zabrać. W przyszłym tygodniu zaczynam nową pracę i coś czuję, że zacznę ją od 3 miesięcy L4 :/

TK 2 miesiące temu miałem czyste. Gdzie można w pierwszej kolejności szukać przerzutów? Pytam, bo od jakiegoś czasu mam też problem z gardłem, albo raczej krtanią bo ciągle czuję, że coś mi tak utknęło. Mam skierowanie do laryngologa ale totalnie nie mam ochoty łazić po kolejnych lekarzach :/
jaroslaw
 
Posty: 65
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Jarek, 28l. / Śląsk

Postprzez mardeb76 » 28 Paź 2017, 16:53

Witaj,
Urolog ma rację. Co do najbardziej prawdopodobnej lokalizacji przerzutów to są to węzły chłonne zaotrzewnowe. Czasem jednak jest tak, że rozwój choroby szybciej widać po wskaźnikach biochemicznych jakimi sąmarkery niż na badaniach obrazowych. Dobrze , że monitorujesz sprawę i jesteś czujny. Życzę Ci, aby kolejne badanie BetaHCG nie pzostawiało już wątpliwości, że jesteś zupełnie zdrowy. Co do krtani to nie ma to związku z rj. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości