Rak zarodkowy

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak zarodkowy

Postprzez B22 » 07 Kwi 2017, 16:25

Cześć.
Od dwóch dni mam 39 lat a od dwóch tygodni systematycznie czytam rjforum. Czas, żebym opisał swój przypadek i poprosił o radę czego się spodziewać na konsylium onkologicznym, które przede mną zaraz po weekendzie. So...
- 22 marca lekarz urolog po badaniu USG potwierdził moje obawy - nowotwór jądra. Spodziewałem się tego, ponieważ 7 marca wymacałem guza na prawym jądrze i on nie malał, a wręcz przeciwnie...
- 24 marca trzymałem w ręce wynik z markerami:
LDH 179 (norma 135-225)
Beata-HCG 1,62 (norma 0-2)
AFP 3,40 (norma 0-5,80)

- 28 marca RTG klatki już na oddziale - w granicach normy
- 29 marca - zabieg usunięcia jądra prawego
- 3 kwietnia - ponowne oznaczenie markerów:
LDH 146(norma 135-225)
Beata-HCG <0,1 (norma 0-2)
AFP 3,44 (norma 0-5,80)

- 5 kwietnia - mało huczne urodziny ale jak nigdy cieszyły mnie najbardziej życzenia " dużo zdrowia"
- 7 kwietnia - TK klp, brzucha i miednicy oczywiście z kontrastem
- 8 kwietnia czyli dziś - wyniki TK i badania histopatologicznego

Wnioski z opisu TK:
"1.Zmiana drobnoguzkowa w obrębie segm. 2 płuca prawego - zmiana zbyt mała , by jednoznacznie określić jej charakter, obraz może odpowiadać ziarniakowi - wskazane wykonanie badania kontrolnego.
2. Cech rozsiewu npl w obrębie jamy brzusznej oraz miednicy małej nie uwidoczniono. Pojedyńcza torbiel wątroby"
Dodam, że wspomniana zmiana mikroguzkowa jest <3mm

Rozpoznanie histopatologiczne:
Makroskopowo:
I. Jądro o wym. 5x3x3 cm, rozcięte wraz z powrózkiem nasiennym dł. 7 cm, n.p. Z dwoma guzkami.
W dolnym biegunie w pobliżu najądrza guzek o wym. 1,3x1x1 cm, szarożółtobrązowy, dość dobrze odgraniczony, w centr. części pod osłonką szarobrązowy guzek śr. 0,7 cm
Pozostałem utkanie jądra makroskopowo niezmieniona.
1-5. Z guzka w dolnym biegunie jądra
6,7 Guzek w centralnej części jądra ( nacięty chirurg.)
8. Najądrze
9. Osłonki jądra
10. Powrózek nasienny część bliższa.
11. Niezmienione utkanie jądra.
II.
12. Fragment powrózka nasiennego dł 0,5 cm.

MIKROSKOPOWO
1-7. Carcinoma embryonale.
Nowotwór dwuogniskowy, ograniczony do jądra.
Nie stwierdzono angioinwazji.
pT1
W otaczającym utkaniu jądra IGCNU (Intratubular germ cel neoplasia, inclassifield)
8-10; 12 Utkania nowotworowego nie stwierdzono.
11. Obraz zwykły.

W poniedziałek konsylium.
Czego się spodziewać???
B22
 
Posty: 36
Rejestracja: 07 Kwi 2017, 15:31

Re: Rak zarodkowy

Postprzez mardeb76 » 07 Kwi 2017, 16:42

Witaj na Forum,
Nienasieniak w stadium IA. Zgodnie z wytycznymi czeka Cię aktywna obserwacja lub 1 kurs BEP. Będziesz musiał coś wybrać po konsultacji z lekarzem prowadzącycm. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1005
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak zarodkowy

Postprzez B22 » 07 Kwi 2017, 16:55

mardeb76 napisał(a):Witaj na Forum,
Nienasieniak w stadium IA. Zgodnie z wytycznymi czeka Cię aktywna obserwacja lub 1 kurs BEP. Będziesz musiał coś wybrać po konsultacji z lekarzem prowadzącycm.

Dzięki Marcin.
Więc przez weekend mogę się zastanawiać co wybrać... I z jeden strony martwić, że to nienasieniak a z drugiej cieszyć, że IA.
Jeszcze raz dzięki za info.
Pozdrawiam, Bart
B22
 
Posty: 36
Rejestracja: 07 Kwi 2017, 15:31

Re: Rak zarodkowy

Postprzez jaroslaw » 07 Kwi 2017, 17:30

Zdecydowanie cieszyć się, że to IA!
jaroslaw
 
Posty: 40
Rejestracja: 09 Lut 2017, 13:13
Miejscowość: Gliwice

Re: Rak zarodkowy

Postprzez B22 » 07 Kwi 2017, 20:36

jaroslaw napisał(a):Zdecydowanie cieszyć się, że to IA!

Spróbuję... Muszę się oswoić...
Pozdrawiam
B22
 
Posty: 36
Rejestracja: 07 Kwi 2017, 15:31

Re: Rak zarodkowy

Postprzez mardeb76 » 07 Kwi 2017, 20:54

Przy tak niskim stopniu zaawansowania choroby nie ma to większego znaczenia czy to nasieniak, czy nienasieniak. W obu przypadkach rokowania są bardzo dobre, a leczenie to obserwacja lub pojedyncza dawka chemii. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1005
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak zarodkowy

Postprzez B22 » 15 Lip 2017, 08:42

Witam ponownie na forum po kwartale nieobecności. Wczoraj miałem TK kontrolne po 3,5 miesiącach od zabiegu orchidektomii (rak zarodkowy pT1)
Na opis badania muszę jeszcze poczekać, ale po TK rozmawiałem z lekarzem opisującym i niestety pokazał mi guzka 8mm w lewym płucu.
Będę wdzięczny za informację czy to już jest wskazanie do 3xBEP czy też czeka mnie jakaś biopsja lub badanie kontrolne??
Pozdrawiam
Bart
B22
 
Posty: 36
Rejestracja: 07 Kwi 2017, 15:31

Re: Rak zarodkowy

Postprzez mardeb76 » 15 Lip 2017, 09:40

Cześć,
Z tego co czytałem to jakiś guzek na prawym płucu był obecny już podczas TK w okresie diagnozowania stanu zaawansowania choroby. Czy to ten sam guzek i jak się zmienił to radiolog dopiero opisze po prównaniu posiadanych obrazów. W poprzednim badaniu radiolog sugerował ziarniaka i może tak być. Czy wykonywałeś markery? Jeśli wszystkie są w normach, a szczególnie BHCG < 0,1 to moim zdaniem jest wielce prawdopodobne, że ta zmiana nie jest związana z nowotworem. Zaczekaj na opis, być może guzek w obrazie TK uwidoczni cechy, które jednoznacznie pozwolą określić jego charakter. Przy markerach w normie zapewne czeka Cię obserwacja tej zmiany w kolejnych badaniach obrazowych. Nie martw się na zapas. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1005
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak zarodkowy

Postprzez B22 » 15 Lip 2017, 10:43

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety jest to całkiem nowy guzek. Poprzedni był w prawym płucu i zrozumiałem lekarza, że tamten to nic znaczącego.
Co do markerów to są w normie ale przy normie BHCG= 2 da się zauważyć ich wzrost bo:
przed zabiegiem 1,6
tydzień po zabiegu <0,100
miesiąc po zabiegu 0,14
no i teraz 1,06
więc tak jakby rosły...
Naturalnie wrzucę tu opis TK jak już będzie, bo informacje, z forum są dla mnie konkretniejsze niż te od lekarzy.
Nurtuje mnie jeszcze kwestia urlopu. W piątek mam wizytę u onkolga a w weekend po wizycie miałem wyjechać na dwutygodniowy urlop. Dzieciaki nie mogą się doczekać. Czy powinienem zmodyfikować swoje plany czy też wręcz przeciwnie - nabrać sił i odpocząć przed dalszymi badaniami, terapiami itd... ???
B22
 
Posty: 36
Rejestracja: 07 Kwi 2017, 15:31

Re: Rak zarodkowy

Postprzez mardeb76 » 15 Lip 2017, 12:05

Witaj,
Przepraszam rzeczywiście nie dość dokładnie przeczytałem Twój post. Poprzednia mikrozmiana była zlokalizowana na lewym płucu, ta obecna jest na prawym. Tak jak pisałem musisz zaczekać na opis i może radiolog jednoznacznie określi czy to zmiana typu meta czy coś innego, niegroźnego. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że tego guzka nie było oraz to że wartość BHCG wzrosła powyżej typowego dla zdrowego mężczyzny poziomu (< 0,1) należy brać pod uwagę wznowę choroby. Ze względu na to, że ten wzrost BHCG jest niewielki to może być spowodowany również czym innym. Na wzrost BHCG może mogą mieć wpływ czynniki takie jak np. nadprodukcja i wysokie stężenie prekursora testosteronu LH (hormon luteinizujący) we krwi , które może być związane z brakiem jądra i zmniejszoną produkcją testosteronu. Wyższe BHCG może być też charakterystyczne dla palaczy marihuany i haszyszu. Aby wykluczyć pomyłkę, zaleca się zebranie dokładnego wywiadu pod kątem używania narkotyków, a także zbadanie poziomu testosteronu i przy jego niskim poziomie diagnostyczne podanie testosteronu celem zablokowania wydzielania LH przez oś podwzgórze – przysadka mózgowa. Dopiero wówczas stwierdzenie podwyższonego poziomu BHCG upoważnia do podejmowania decyzji klinicznych. Czy możesz wykluczyć używki? Czy badałeś poziom testosteronu po orchidektomii?
Jeśli opis radiologa będzie jednoznacznie wskazywał na wznowę to oczywiście decyzja onkologa może być tylko jedna 3xBEP lub 4xEP. Uważam, że nawet w takim przypadku na rozpoczęcie chemioterapii możesz umówić się za dwa tygodnie i jechać na urlop z rodziną, jeśli oczywiście świadomość o wznowie choroby pozwoli Ci odpoczywać.
Jeśli opis radiologa nie będzie jednoznacznie wskazywał na zmianę meta to chyba z chemioterapią należy się wstrzymać. Kontrolować markery i jeśli BHCG będzie dalej rosło to po wyeliminowaniu innych możliwych przyczyn wzrostu tego markera rozpocząć leczenie. W chwili obecnej sytuacja nie jest jednoznaczna, zmiana jest bardzo mała, BHCG choć rośnie to jest w normie. Co robić dalej może zdecydować doświadczony w leczeniu guzów zarodkowych lekarz. Uważam, że posiadając wszystkie wyniki powinieneś je zeskanować lub przepisać (te pierwotne oraz te obecne) i skonsultować się drogą e-mail z dr Sarosiekiem (tomasz.sarosiek@tomaszsarosiek.pl). To chyba najlepsze wyjście. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1005
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 4 gości