Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez oczekujaca » 22 Lip 2017, 11:36

Dziekuje Marcin.
Zalozmy ze poziom M ma ok 10 jednostek, przy braniu zelu. Powinien wg tabel i lekarzy na swoj wiek miec ok 20. Czyli moze przysadka jeszcze pracuje, bo poziom jest za niski.
Przed operacja nigdy takiego nie mial, odkad pamietam zawsze T byl bardzo niski, czyli nawet to jedno jakby zdrowsze jadro nie dawalo rady. Plodnosc, nasienie tez bylo zawsze sporo poza min normą.
FSH ciagle roslo, i pod koniec miewal nawet ok 36 z norma do ok 14. Czyli bardzo wysokie.
Ze jest potrzeba suplementacji T, jak mozna wywnioskowac, nie ma watpliwosci.

Pytanie czy to resztkowe jadro ktore ma max 1,5 cm cos produkuje? Czy uczestniczylo czy uczestniczy w produkcji T?

Poprosze M o zbadanie nasienia, jak pojawia sie plemniki (bardzooo w to watpie szczerze, jadro w pachwinie sie nie rozwinelo jak by dzieckiem, sprowadzone za pozno i sie do tego cofnelo, teraz sa inne standardy leczenia, sprowadza sie od razu nie czeka sie roku) to i zapewne produkcja T jaka jest. Ale jaka?

Mam jeszcze pytanie, jak mozesz pomoc. Zakladajac ze M ma poziom wyjsciowy T 10; jaki bedzie czas rozkladu? Ile czekac do badania po odstawieniu?

Ps To jest Marcin naprawde niepokojace czy zastanawia mnie, na poczatku wszyscy mowili wyciac, wyciąc, a teraz ze nie. Dodam, ze w nawet w 2017 2 innych specjalistow tego jadra w MOSZNIE ani nigdzie indziej nie znalazlo a szukalo dlugo! Nie byli to przypadkowi lekarze a doswiadczeni.
oczekujaca
 
Posty: 81
Rejestracja: 09 Kwi 2017, 22:46

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez mardeb76 » 22 Lip 2017, 13:17

Cześć,
Mam pytanie co to oznacza 10 jednostek testosteronu? Jakie to są jednostki? Jeśli chodzi o zmianę podejścia lekarza co do usunięcia tego jądra to chodzi o to, że kiedyś taką decyzję było podjąć dużo łatwiej ponieważ zawsze pozostawało dugie zdrowe jądro. Teraz już go nie ma. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez oczekujaca » 22 Lip 2017, 17:19

nmol/l wynik mial 10 - norma byla od 9 do 40. Tydzien przed operacja prawie 12 - czyli wyjatkowo sporo akurat :)
wczesnej jak badal ok 12 lat temu i tak co roku rowniez oscylowało w graniach dolnej normy, ale nie przekraczal jej. Wiedzialam, ze suplementacja moze spowodowac blokade (to co opisywales) i pomimo roznych opini lekarzy od nieplodnosci czy andrologow, nie pchalam M w terepie hormonalna.
Marcin to 2 jadro nigdy nie funkcjonowalo prawidlowo - nie produkowalo wystarczajaco duzo testosteonu nie wspomne o plodnosci. Nie bede sie rozpisywac dalej, bo to nie to forum i teraz ma mniejsze znaczenie, ale mozna co najwyzej nazwac je zdrowszym, ale nie zdrowym.
Dodam jeszcze, ze to jadro od ok 11 lat bylo bolesne, "przewrazliwione`'. M diagnozowal, leczyl ewentualne zapalenie antybiotykami i slyszal na koniec... nic nie ma, o coz taka jego uroda. NIKT nie zalecil USG co roku etc. Jedynie same markery. Przed diagnoza raka poprostu zaczelo mocniej bolec, nie byl to dyskomfort juz.

Jak uwazasz za ile dni badanie T po odstawieniu przy takim wyjsciowym wyniku T?
oczekujaca
 
Posty: 81
Rejestracja: 09 Kwi 2017, 22:46

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez mardeb76 » 22 Lip 2017, 22:10

Hej,
Poziom rzeczywiście jest niski jak na prowadzoną suplementację. Żele działaja krótko zatem tak jak napisałem tydzień z pewnościa wystarczy. Co do koniecznego postępowania z jądrem to szczerze tutaj musi wypowiedziec sie lekarz, który weźmie pod uwagę wszystkie wyniki i całą historię Twojego M. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez oczekujaca » 22 Lip 2017, 23:58

Dziekuje Marcin.
Nie mam endokrynologa, nikt nie polecil mi, ani doktor Jassem, ani Sarosiek ani chirurg, ani moj bardzo zaufany ginekolog endokrynolog, pytalam takze na forum, ja nie moge nikogo znalezc sama. Byl jeden to powiedzial wprost, ze takiego przypadku nie leczyl...

Zrobimy oznaczenie T w piatek, jak bedzie bardzo niskie (ale jeszcze nie kastracyjne) oznaczymy znowu po 1 czy 2 dniach, aby zobaczyc, czy dalej spada, czy sie zatrzymalo i jest spore prawdopodobienstwo, ze to co pozostalo cos produkuje.
Mimo, ze pewnie nie bedzie M latwo moze poprosze go o badanie nasienie, ale tutaj nie spodziewam niczego znalezc. Z tym mozemy poczekac, bo moze nie bedzie trzeba.
Jednak wpierw badanie T.
oczekujaca
 
Posty: 81
Rejestracja: 09 Kwi 2017, 22:46

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez mardeb76 » 23 Lip 2017, 04:43

Witaj,
Ja rozumiem Wasze dylematy. Rozumiem, że w przypadku kiedy jądro nie spełnia swojej funkcji, a mało tego stanowi potencjalne ryzyko chorobowe to rozważane jego usunięcia jest uzasadnione. Jedynie co teraz możecie zrobić to zweryfikowac to czy ten narząd rzeczywiście nic nie daje. Zawsze to będą dodatkowe informacje, które pomogą Wam i lekarzowi podjąć ostateczna decyzję. Wykonajcie testosteron, badanie nasienia jak sie mąż zgodzi i będziecie z pełniejsza wiedzą zastanawiać się co dalej. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez oczekujaca » 23 Lip 2017, 10:20

Dziekuje Marcin za porade. Zweryfikujemy czy sa zachowane jakies funkcje.
Musze zerknac na te wyniki USG, gdyz jeszcze osobiscie nie dalam rady, bo ono ponoc nie konca jest w mosznie, a bardziej przy ciele?
Poszukalam takze, wiem, ze internet to nie wyrocznia, ale wielu lekarzy tak nam mowilo takze wczesniej, przed nowotworem, ze to blad lekarski ze to jadro nie bylo wczesniej usuniete:

Wskazania do orchidektomii
nieodwracalne uszkodzenie egzo- i/lub endokrynnej funkcji jądra, czyli funkcji hormonalnej i plemnikotwórczej, które nie ma pochodzenia złośliwego np.: w wyniku urazu jądra, atrofii jądra po skręcie jądra lub w wyniku zstępującego zapalenia jądra. W tym przypadku wykonuje się tzw. orchiektomię prostą,

Czym jest wnętrostwo?
Specyficzną operacją, choć bliżej nieopisaną w tym artykule, jest operacja usunięcia jądra z powodu wnętrostwa (czyli niezstąpienia jadra/jąder do moszny). W tym przypadku w pierwszej kolejności próbuje się sprowadzić operacyjnie jądro do moszny (orchidopeksja), jednak gdy to się nie udaje, zaleca się usunięcie jądra. Wynika to z tego, że najczęściej nie podejmuje ono swojej funkcji hormonalnej i plemnikotwórczej, za to istotnie zwiększa się ryzyko wykształcenia się nowotworu w takim jądrze (działanie profilaktyczne).

Czasami również wykonuje się orchidektomię profilaktyczną. Głównie zaleca się ją w przypadku wnętrostwa. Wnętrostwo jest wrodzoną wadą jąder, powstałą w okresie życia płodowego. Polega na niezstąpieniu jądra do worka mosznowego i umiejscowieniu go w jamie brzusznej bądź kanale pachwinowym. Takie położenie jąder sprzyja ich przegrzewaniu, co predysponuje do rozwoju nowotworów, a także braku produkcji plemników – najważniejszej przyczyny męskiej niepłodności. Przed podjęciem decyzji o amputacji jądra, powinno się podjąć próbę jego sprowadzenia do moszny drogą operacyjną. Gdy zabieg nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, wówczas zaleca się profilaktyczną orchidektomię.
oczekujaca
 
Posty: 81
Rejestracja: 09 Kwi 2017, 22:46

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez mardeb76 » 23 Lip 2017, 21:27

Oczekująca,
Masz rację, internet w tym przypadku też ma rację. Stan taki jak u Twojego męża jest wskazaniem do usunięcia takiego atroficznego jądra i pewnie nikt by pewnie nie miał wątpliwości, gdyby było drugie. A tak to zawsze jest to zawahanie. Ja nie wiem co w takiej sytuacji zrobić, pewnie nikt na 100 % nie wie. Nawet wśród lekarzy zdania są podzielone. Uważam, że jeśli udowodnicie sobie, że to jądro w istocie nie działa to chyba należy się go pozbyć. Jak wyjdzie na to, że jednak coś daje to będziecie zastanawiać się dalej. Dziękuję za miłe słowa na moim wątku. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1120
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez oczekujaca » 24 Lip 2017, 23:18

Dodam Marcin jeszcze, ze Pan radilog ktory je teraz znalazł, postawil tez 2 znaki zapytania. Sam mowil do M, ze nie jest w 100% pewny ze to to, ale 2 argumenty za tym przemawiaja; jak ponizej. A i prosił, aby KONIECZNIE M zadzwonil do niego - dał swoj telefon, bo sam chciałyby śledzić, wiedzieć co sie dalej będzie z "nim - jądrem" działo. I jaki bedzie wynik wycinka (chce sie upewnic, ze sie nie pomylił). Szacunek za szczerość, nie ukrywał, ze ma wątpliwości.
M juz 4 dzien bez brania testosteronu... Mowi ze sie bardzo poci? No trudno :)
Dorwałam sie do wyników USG.
Cytuje dokladny opis USG:
Stan po usunięciu lewego jądra.
Ponizej nasady prącia nieco na prawo od lini pośrodkowej dobrze ograniczona niejednorodnie hipogeniczna zmiana z zdrobnymi zwapnieniami? zwłóknieniami? o wym ok 15x9 mm - najpewniej hypotroficzne jądro.
Od zmiany widoczne naczynia biegnące do kanału pachwinowego.
Węzły chłonne pachwinowe o prawidłowej echostrukturze
oczekujaca
 
Posty: 81
Rejestracja: 09 Kwi 2017, 22:46

Re: Brak obu jader, czekanie na histop i suplementacja T

Postprzez oczekujaca » 31 Lip 2017, 13:07

Hej Marcin
M przestal brac testosteron zel w dniu 21 lipca (piatek).
Dzisiaj zrobil pierwsze badania:

FSH 72,25 mlU/ml norma: 1,5 - 12,4
LH - 19,56 mlU/ml norma: 1,7 - 8,6
TST 2,63 nmol/l norma: 8,64 - 29,00


Szukalam wzoru, jak wyliczyc czas rozpadu T z 10 do poziomu postawowego... na necie. Nie znalazlam.

Moze M powtorzy jeszcze badanie za 1-2 dni, juz samego T - czy nie ma sensu?
Poziom testosteronu poniżej 50 ng/dl u mężczyzny jest uwazany za poziom kastrata (niektorzy pisza o nizszych wartosciach). M po przeliczeniu ma: 0,76 ng/ml Fajny konwerter: https://www.nebido.com/en/hcp/research/ ... n-tool.php

Ze organizm stymuluje to widac. Czy to FSH jakby nie bylo suplementacji, cale zycie bedzie na takim kosmicznym poziomie, miewal kilka lat temu ok 40 ale teraz to juz ponad 70....
oczekujaca
 
Posty: 81
Rejestracja: 09 Kwi 2017, 22:46

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości