pT2N0M0 - Yolk sac tumor, 2xBEP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez adek » 04 Maj 2017, 17:10

Gwoli uzupełnienia. Dziś odebrałem komplet markerów sprzed zabiegu:

LDH 129 U/l (85 - 227)
B-HCG <0,1 mlU/ml (<2,6)
AFP 6,8 ng/ml (0 - 8,0)
adek
 
Posty: 22
Rejestracja: 28 Kwi 2017, 11:11

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez romi » 04 Maj 2017, 17:44

Witam
Wyniki badań markerów bardzo dobre. Teraz załatw skierowanie na TK i czekaj na wynik badania histopatologicznego.
Kolejnych badań markerów nie musisz teraz robić, dopiero przed wizytą u onkologa ze wszystkimi wynikami badań.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez adek » 01 Cze 2017, 11:36

Zabieg miałem pierwszego maja. Do dziś nie ma wyników histopatologii, nawet lekarze w szpitalu się dziwią. Nie wiem co mogę w związku z tym podziałać.

Odnośnie markerów - urolog stwierdził, iż jeżeli przed zabiegiem markery były w normie, to nie ma potrzeby robić ich ponownie po zabiegu.

Mam natomiast wyniki TK:

Wg skierowania: stan po orchidektomii lewostronnej 30.04.2017. z powodu guza jądra.

Badanie TK klatki piersiowej z podaniem środka cieniującego.

Płuca bez zagęszczeń miąższowych.
Tchawica, oskrzela główne i segmentalne prawidłowo drożne.
Duże naczynia śródpiersia w normie.
Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone.
Jamy opłucnowe wolne.
Struktury kostne klatki piersiowej bez zmian destrukcyjnych.

TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej, faza przed podaniem środka cieniującego i po podaniu środka cieniującego w fazie tętniczej i wrotno-żylnej.

Wątroba niepowiększona, prawidłowej densyjności, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Trzustka prawidłowej wielkości, bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony.
Śledziona bez zmian ogniskowych, niepowiększona.
Oba nadnercza prawidłowe.
Obie nerki bez cech kamicy z zachowanym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym, bez zmian ogniskowych. Układy kielichowo-miedniczkowe i oba moczowody nieposzerzone. Pęcherz moczowy słabo wypełniony, o gładkich zarysach ścian.
Nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych w badanym zakresie.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Ślad wolnego płynu w zachyłku pęcherzowo-odbytniczym.
Struktury kostne bez zmian podejrzanych. Guzki Schmorla płytek granicznych trzonów kręgów Th6-L2.

Wnioski: Ślad wolnego płynu w zachyłku pęcherzowo-odbytniczym. Guzki Schmorla w odcinku Th6-L2. Poza tym bez zmian.


Jestem umówiony na piątek do dr Sarosieka i nie wiem czy iść z samym TK.
adek
 
Posty: 22
Rejestracja: 28 Kwi 2017, 11:11

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez mardeb76 » 01 Cze 2017, 11:55

Cześć,
Zadzwoń do pracowni hitopatologicznej osobiście i dowiedz się co z Twoim wynikiem. Zgodnie ze standardami to mimo, że markery były w normie przed zabiegiem to powinieneś wykonać "świerze" przed przed wizytą u onkologa. TK jest zupełnie czyste, a więc o sposobie dalszego postępowania zdecyduje stopień zaawansowania miejscowego choroby, a więc opis histopatologiczny. Bez niego żadne decyzje nie zostaną podjęte. Spróbuj zadzwonić, może wynik już jest i tylko nie został wysłany, dostarczony. Do doktora możesz sie udać, ale jeśli bez wyniku hp, to i tak czeka Cię kolejna wizyta lub ewentualnie konsultacja e-mail. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez romi » 01 Cze 2017, 12:02

Witam
adek napisał(a):Odnośnie markerów - urolog stwierdził, iż jeżeli przed zabiegiem markery były w normie, to nie ma potrzeby robić ich ponownie po zabiegu.

To jest właśnie standard postępowania według urologa.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez adek » 01 Cze 2017, 12:07

Mardeb,
niestety nie wiem do jakiej pracowni mógłbym zadzwonić, nie mam kontaktu ani informacji gdzie jest przeprowadzone badanie. Kobieta w sekretariacie stwierdziła, że dzwoniła tam i nie mają jeszcze tego wyniku.
adek
 
Posty: 22
Rejestracja: 28 Kwi 2017, 11:11

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez mardeb76 » 01 Cze 2017, 12:25

Trudno. Zatem udaj się do doktora bez tego wyniku. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez romi » 01 Cze 2017, 14:53

Witam
adek napisał(a):Jestem umówiony na piątek do dr Sarosieka i nie wiem czy iść z samym TK.

Najlepiej zadzwoń lub napisz do dr Sarosieka i przełóż wizytę wyjaśniając sytuację.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez adek » 06 Cze 2017, 13:38

Jestem po wizycie u onkologa jeszcze bez badań histpat.

Dzis odebralem wyniki i czekam na odpowiedź onkologa odnosnie dalszego postepowania. Urolog stwierdzil, że czeka mnie chemia.

W załączniku wyniki badań.

Niestety, trzeba się przygotować psychicznie.
Załączniki
IMG_20170606_131352-871x943.jpg
IMG_20170606_131352-871x943.jpg (180.1 KiB) Obejrzany 371 razy
IMG_20170606_131329-871x504.jpg
IMG_20170606_131329-871x504.jpg (93.84 KiB) Obejrzany 371 razy
adek
 
Posty: 22
Rejestracja: 28 Kwi 2017, 11:11

Re: Orchidektomia jądra lewego - co dalej

Postprzez mardeb76 » 06 Cze 2017, 14:02

Witaj,
Kompletnie wykonany opis histopatologiczny. Wielkość guza to chyba 1,5 cm, a nie 15 jak w opisie. Urolog miał rację, czeka Cię leczenie uzupełniające polegające na 1 lub 2 kursach chemioterapii w schemacie BEP. Raczej skłaniam się za tą drugą opcją, ale o tym zdecyduje doktor Sarosiek. Na tym leczenie się skończy i rozpoczniesz okres okresowych kontroli. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron