Carcinoma embryonale testis pT2

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez Marciosbc » 03 Cze 2017, 16:22

Witam,
mam na imię Marcin, mój przypadek:
Po wyczuciu czegoś dziwnego na jądrze wizyta u urologa. Był to piątek, w poniedziałek orchidektomia;
Markery przed usunięciem:
B-HCG 1.66(0-2)
LDH 541(313-618)
AFP 3,5 (0-8)

Rtg Klatki piersiowej: Miąższ płucny bez zmian naciekowych. Wnęki naczyniowe, nieposzerzone. Serce niepowiększone. Przepona wolna/

Wynik histopatologiczny:
Guz o wymiarach 1,5x1 cm z wylewami krwawymi. W wszystkich trzech wycinkach guza Carcinoma embryonale testis pT2. Obecna angioinwazja
Najądrze:
wyc11: carcinomatosa absunt,
wyc2: Infiltratio carcinomatosa telae adiposae hili testis
Powrózek: carcinomatosa absunt,

Badanie CT jamy brzusznej i miednicy z kontrastem wykonane po wycięciu jądra - wszystko w normie
Badanie CT klatki piersiowej: W s.9/8 widoczny drobny guzek podopłucnowy o śr. 4mm - do kontroli. Węzły śródpiersia i wnęk niepowiększone. Struktury kostne w zakresie badania bez cech destrukcji;

Nie wiem co sądzić o tym guzku - onkolog podczas wizyty powiedział mi ze to nie jest przerzut i że nie wygląd to na zmianę nowotworową - pozostaję mi wierzyć.

05.06.2017 Zaczynam leczenie "uzupełniające". Po usunięciu guza nie miałem jeszcze robionych markerów - usunięcie guza było 15.05.2017; Markery mam zlecone na dzień w którym zaczynam chemioterapie oczywiście przed pierwszym wlewem.

Przed wynikiem CT klatki piersiowej lekarz onkolog mówił o 2 cyklach BEP, zastanawiam się czy ten "drobny guzek" może wpłynąć na zmianę stopnia zaawansowania co spowoduje zwiększenie cykli; A także czy jest możliwe aby markery były powyżej normy skoro przed usunięciem jądra były w normie;

Proszę o jakieś sugestie;
Marciosbc
 
Posty: 21
Rejestracja: 03 Cze 2017, 15:42

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez romi » 03 Cze 2017, 17:37

Witam
Czy lekarz przedstawił wszystkie możliwości postępowania?
Z tego co piszesz podszedł do sprawy bardzo rutynowo, może nawet niezbyt profesjonalnie, bo markery powinieneś mieć zrobione wcześniej niż z początkiem leczenia. Prawdopodobnie były i będą w normie, ale należało to sprawdzić.
Co prawda określony stan zaawansowania miejscowego pT2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nawrotu, ale nawet w takim przypadku należało rozważyć opcję intensywnej obserwacji. W Twoim przypadku leczenie uzupełniające jest również jedną z opcji, ale nie jedyną. Czy rozmawiałeś na ten temat z lekarzem?
To, że guzek znaleziony w płucu nie ma związku z nowotworem jest więcej niż prawdopodobne.
Czy poinformowano Cię, że przed rozpoczęciem chemioterapii należałoby zdeponować nasienie w banku nasienia?
Niezależnie od wszystkiego Twoje szanse na wyzdrowienie sięgają 100% pod warunkiem prawidłowego dalszego postępowania. Pisz o wszystkim, wtedy będziemy mogli Ci doradzać co robić.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez Marciosbc » 03 Cze 2017, 18:32

Witam,
Twoje Przedostatnie zdanie bardzo mi się podoba i się Tego trzymam.
Lekarz informował mnie o opcji intensywnej obserwacji, jednak świadomość iż ryzyko sięga 50 % moja psychika raczej by tego nie wytrzymała.
Z tego co się dowiedziałem leczenie uzupełniające zmniejsza ryzyko do ok 5% . Chcę to wywalić z mojego organizmu raz na zawsze...
Wyczytałem jednak iż w mojej sytuacji najnowsze zalecenia mówią o 1 cyklu BEP. Czy to prawda ???
Marciosbc
 
Posty: 21
Rejestracja: 03 Cze 2017, 15:42

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez romi » 03 Cze 2017, 18:55

Witam
Rozumiem Twoje nastawienie. Psychiczna strona sprawy jest bardzo istotna i trzeba brać to poważnie pod uwagę przy podejmowaniu decyzji.
Leczenie uzupełniające minimalizuje ryzyko nawrotu, niestety nie do zera, ale o tym wiesz.
Według najnowszych zaleceń istotnie jest tak jak piszesz, tylko czy Twój lekarz je zna?
Zależy to od oceny klinicznej i lekarz powinien mieć duże doświadczenie w leczeniu nowotworów jądra, aby to prawidłowo ocenić.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez Marciosbc » 05 Cze 2017, 15:30

Witam. Czy zaproponowanie w moim przypadku cyklu jednosniowego z karboplatyny jest prawidlowym ppstępowaniem ??
Marciosbc
 
Posty: 21
Rejestracja: 03 Cze 2017, 15:42

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez troll » 05 Cze 2017, 16:31

ABSOLUTNIE NIE JEST! JEST KARYGODNYM BŁĘDEM! Lekarz, który proponuje podanie jednego cyklu karboplatyny w nienasieniaku jest nieprzygotowany do wykonywania zawodu! Gdzie dostałeś taką propozycję i od kogo?

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3630
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez Marciosbc » 05 Cze 2017, 16:52

Witam,
pacjent z którym rozmawiałem miał takie leczenie ale jak się okazuje miał.... Opis mojego stadium klinicznego na karcie: pt2 no,mx.
Markery w dniu dzisiejszym
b-hcg: 0.6 (0-2)
afp: 3(0-6)
ldg: 147 (120-230)
To mx chyba z powodu tego guzka w płucach (do kontroli). W dniu jutrzejszym będę miał ostateczną decyzję o sposobie leczenia.
Czy utrzymanie decyzji z pierwszej rozmowy z lekarzem o 2 bep będzie właściwe??
Marciosbc
 
Posty: 21
Rejestracja: 03 Cze 2017, 15:42

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez Marciosbc » 05 Cze 2017, 16:53

ten pacjent z którym rozmawiałem miał nasieniaka....
Marciosbc
 
Posty: 21
Rejestracja: 03 Cze 2017, 15:42

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez mardeb76 » 05 Cze 2017, 18:29

Jeśli guzek w płucach nie jest związany z nowotoworem (a raczej nie jest) to 2xBEP jest ok. Jeśli to zmiana meta to 3 x BEP. Reasumując decyzja z pierwszej rozmowy jest poprawna. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Carcinoma embryonale testis pT2

Postprzez Marciosbc » 13 Cze 2017, 21:54

Witam,
Jestem już po pierwszym 5 dniowym cyklu, jestem w dalszym ciągu w szpitalu. W dniu dzisiejszym miałem mięć pierwszą dolewkę jednak po badaniu krwi wyszło iż próby wątrobowe są podwyższone i dolewkę odłożono. Dostaję leki na osłonę wątroby i czekam na lepsze wyniki krwi.... Czy podwyższone próby wątrobowe są przeciwwskazaniem do podania dolewki bleo?? Jak długo mogę czekać na poprawę wyników??
ps. Cykl 5-dniowy znosiłem bez tragedii oznaki "kaca" pojawiły się po czwartym dniu;
Marciosbc
 
Posty: 21
Rejestracja: 03 Cze 2017, 15:42

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości